Hibiskus. Dlaczego warto pić napar z hibiskusa?

Dlaczego warto sięgnąć po napar z hibiskusa? Podpowiadamy!

Napar z hibiskusa nazywany jest czerwonym złotem faraonów lub herbatą egipską. W Afryce i na Bliskim Wschodzie często pija się go zarówno na ciepło, jak i na zimno. W niektórych krajach muzułmańskich posłodzony, schłodzony napar zastępuje wino i pija się go z kieliszków, by celebrować ważne uroczystości. Jakie ma właściwości i działanie? Jak pić hibiskus? Jeśli jesteście ciekawe, zapraszamy do lektury naszego artykułu!

Hibiskus

pixabay.com                                                                                                                                                                              

Hibiskus – 7 korzyści z picia naparu

Piękny kwiat znalazł zastosowanie w kuchni, pielęgnacji i medycynie. Już w starożytnym Egipcie ceniono napar tej rośliny. Do dzisiaj pije się go powszechnie w krajach Afryki, Bliskiego Wschodu, Azji i nie tylko. W Korei jest podobno kwiatem narodowym. W Ameryce Południowej przygotowuje się z niego orzeźwiający koktajl. W krajach arabskich podobno nie tylko pije się go jako wino, ale też je tosty z dodatkiem tej rośliny. W Tajlandii natomiast miesza się hibiskus ze zwykłą czarną herbatą lub dodaje do wina. Dlaczego warto pić napar z tego popularnego kwiatu? Co takiego w sobie skrywa ta roślina? Jakie korzyści daje picie naparu z hibiskusa?

 1) cała roślina to skarbnica zdrowia

Kwiat zawiera sporo witaminy C, wapnia, kwasów organicznych, flawonoidów i polifenoli, które pomagają zachować zdrowie, młodość oraz urodę. Wszystkie części wykazują działanie lecznicze. Kielich kwiatu zawiera wymienione już związki, liście natomiast karoteny i błonnik, a nasiona – nienasycone kwasy tłuszczowe.

2) wzmacnia serce i układ krążenia

W składzie rośliny znajdują się przeciwutleniacze, które obniżają poziom „złego” cholesterolu i redukują nagromadzanie się złogów tłuszczowych w tętnicach. Hibiskus zmniejsza zatem ryzyko wystąpienia miażdżycy i ataku serca.

3) obniża ciśnienie krwi

Kwiat skutecznie radzi sobie z nadciśnieniem. Pomaga znacznie obniżyć ciśnienie krwi. By działał należy pić napar regularnie, najlepiej 2 razy dziennie. Spore rezultaty widać po miesiącu.

4) zwiększa odporność

Napar z hibiskusa, podobnie jak herbata z czystka i pokrzywy, sprawdza się w profilaktyce infekcji, przeziębień i grypy. Roślina obfituje w witaminę C, dzięki czemu wspiera układ immunologiczny, działa przeciwzapalnie. Obniża gorączkę, łagodzi kaszel. Ma wiele przeciwutleniaczy, które wykazują działanie przeciwnowotworowe.

5) dodaje energii

 Po napar warto sięgać w okresie rekonwalescencji, dodaje on sił po przebytej chorobie. Roślina pomaga też zmniejszyć stres i poprawić humor. Gasi pragnienie, orzeźwia. Łagodzi bezsenność, pomaga przy osłabieniu mięśni.

6) oczyszcza organizm

Napar z hibiskusa działa moczopędnie, przeczyszczająco, sprzyja trawieniu i wzmacnia wątrobę. Wspomaga oczyszczanie organizmu, dzięki czemu poleca się susz hibiskusa przy diecie odchudzającej oraz detoksie. Zapobiega zastojom wody w ciele i chroni przed powstawaniem kamieni nerkowych.

7) korzystnie wpływa na urodę

Roślina zawiera kwasy AHA i polifenole, które wygładzaj skórą i poprawiają jej jędrność. Wyciąg z hibiskusa często można znaleźć w preparatach dla skóry dojrzałej, naczyniowej. Roślina poprawia krążenie. Kwiat wzmacnia także naczynia krwionośne, działa łagodząco i zmiękczająco. Opóźnia starzenie się skóry, niszcząc wolne rodniki. Wpływa także korzystnie na włosy, wzmacnia je, przywraca im blask. Nawilża i odbudowuje strukturę pasm, dzięki czemu stają się gładkie oraz lśniące.

Hibiskus – parzenie i przepisy

Jak zrobić napar? 1 część suszu należy zalać 5 częściami wody. Czas parzenia naparu zależy od naszych upodobań (najlepiej od 5 do 10 minut). Napój można posłodzić np. miodem, gdyż jest bardzo kwaśny.

Karkade na zimno

2 łyżki suszu hibiskusa, 2 litry wody, ew. miód, mięta, lód

2 łyżki suszonych kwiatów zalej 2 litrami wody i odstaw na min. 2 godziny, a najlepiej na noc. Przecedź,  ew. posłodź. W ciepłe dni możesz do napoju dodać kilka kostek lodu i garść listów mięty. Napój orzeźwia, pobudza, wspiera układ trawienny, działa moczopędnie.

Agua de Jamaica

2 szklanki suszu, ½ szklanki brązowego cukru, 1 litr wody, laska cynamonu, sok z limonki, plaster świeżego imbiru

Zacznij gotować wodę, gdy zacznie bulgotać dodaj cukier, jak się rozpuści, dodaj hibiskus, imbir i cynamon. Gotuj kwadrans. Następnie odcedź kwiaty i dodatki, przelej napój do dzbanka. Ostudź i podawaj ozdobione plastrami cytrusów. Napój doskonale orzeźwia i dodaje energii, w USA nazywany jest „kwiatową wodą jamajską”.

Hibiskusowy napój rozgrzewający

Napar z hibiskusa, plaster imbiru, kilka goździków, sok z limonki, odrobina rumu

Do naparu z hibiskusa dodaj imbir, goździki, sok z limonki i odrobinę rumu. Napój świetnie działa na wszelkie przemarznięcia oraz niewielkie infekcje.

Powyższe informacje są jedynie sugestią i nie powinny zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem, należy skonsultować się z lekarzem.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (161 głosów, średnia: 4,63 z 5)
zapisuję głos...