Gorące drinki na jesienne dni – poznaj przepisy na aromatyczne cydry!
Początek jesieni to z reguły czas kiedy mamy ochotę zanurkować pod grubo pleciony koc z ulubionym kryminałem i kubkiem gorącej herbaty. Nie każda z nas zdaje sobie jednak sprawę z faktu, że Amerykanie wymyślili sposób na podkręcenie tej formy przetrwania deszczowej pory, komponując gorące drinki na bazie pysznych jabłek. Na szczęście od jakiegoś czasu chętnie chwalą się swoją wiedzą, dzięki czemu i my możemy już w pełni wykorzystać czar wczesnej jesieni! Macie ochotę na odrobinę cynamonu, słodkich pomarańczy, miodu i pachnących jabłek? Uchylamy rąbka tajemnicy rozgrzewającego jesiennego drink baru!
Gorące drinki na jesienne dni – poznaj przepisy na aromatyczne cydry!
Polecamy także: Wino pomarańczowe – najnowszy trend wśród smakoszy alkoholowych trunków

Heidi-Kaden-unsplash.com
Bardziej zaawansowani pasjonaci kuchni mogą przyrządzić bazę cydru samodzielnie, korzystając z własnych jabłek. Ze względu na fakt, iż tegoroczne zbiory polskich jabłek są wyjątkowo ubogie (w wielu rejonach owoce zniszczyły nagłe przymrozki) w naszym artykule przedstawiamy jednak wersję błyskawiczną, wykorzystującą gotowe cydry, jakie (w wielu rodzajach i jabłkowych odmianach) możemy znaleźć na sklepowych półkach.
Gorący cydr miodowo-jabłkowy
Składniki:
- 45 ml Jack Daniel’s Tennessee
- 2 łyżki płynnego miodu
- 120 ml dowolnego cydru jabłkowego
- opcjonalnie: sok z cytryny
Przygotowanie:
Wlej cydr do rondelka i podgrzewaj na wolnym ogniu aż stanie się gorący (nie doprowadzaj do wrzenia!). Kiedy osiągnie dość wysoką temperaturę, dodaj miód i (opcjonalnie odrobinę soku z cytryny). Zdejmij rondel z gorącym cydrem z ognia, dolej Jacka Daniel’sa i szybko wymieszaj całość. Drinki przelej do szklanek na nóżce z grubego szkła lub glinianych kubków, udekoruj plasterkiem cytryny, ewentualnie laską cynamonu. Podawaj natychmiast. Smacznego!
Gorące drinki na jesień – przepisy na aromatyczny cydr!
Zajrzyj również: Przepisy na rozgrzewające napoje z różnych stron świata
Rozgrzewający cydr malinowy
Składniki:
- mała butelka dowolnego cydru
- 1/4 łyżki ekstraktu waniliowego
- 1/4 łyżki mielonego cynamonu
- 45 g malin (świeżych lub rozmrożonych)
- łyżka brązowego cukru
Przygotowanie:
Wszystkie składniki umieść w garnku średniej wielkości i gotuj przez 5 minut na średnim ogniu, następnie zmniejsz ogień na jak najmniejszy i gotuj pod przykryciem przez 20 minut. Gotową miksturę przecedź przez sitko o wąskich oczkach (w razie potrzeby dwukrotnie), przelej do naczyń z grubego szkła, np. kubków z wełnianym sweterkiem. Na wierzch połóż kilka całych malin. Opcjonalnie możesz ozdobić cydr gwiazdką anyżu. Smacznego!
Gorące drinki na jesień – przepisy na cydry!
Może zainteresuje Cię również: Złoto Indii w Twojej szklance, czyli pyszne i zdrowe napoje z kurkumą!
Gorący cydr z pomarańczą i cynamonem
Składniki:
- mała butelka dowolnego cydru jabłkowego
- skórka pomarańczy wycięta obieraczką w sprężynkę lub w gruby plaster
- laska cynamonu
- 2 goździki
- łyżka brązowego cukru
- opcjonalnie: plasterki jabłka do dekoracji
Przygotowanie:
Cydr wlać do rondelka, dodać cynamon, cukier, skórkę pomarańczy i goździki. Podgrzewaj 15 minut na wolnym ogniu (nie gotuj!). Wyjmij cynamon i goździki (skórkę możesz zostawić, podzielić na dwie części i wrzucić do naczyń dla dekoracji i głębszego aromatu), przelej cydr do szklanek o grubym szkle i udekoruj plasterkami jabłka. Smacznego!
Bardzo ciekaw.Do tej pory cydr popijałam latem w ramach ochłody , a tu niespodzianka – można się nim tez rozgrzać!
Bardzo ciekawe, uwielbiam cydry na zimno, na gorąco jeszcze nie próbowałam. Mam tylko nadzieję, ze z końcem lata cydry nie znikna ze sklepów 🙂
Ja nie przepadam za cydrem, ale jak jest to wypiję, czemu nie? 🙂 Na gorąco również nie próbowałam, ale może to być ciekawa propozycja na długie jesienne i zimowe wieczory
Zrobi się nam gorąco…
Z chęcią wypiję gorący cydr z pomarańczą i cynamonem 🙂
już nie mogę się doczekać 🙂
Łatwe i szybkie w przygotowaniu i takie lubię przyrządzać bo takie składniki można mieć zawsze w domu i w razie niespodziewanych gości ;ub dla siebie w razie zachcianki można szybko zrobić
Gorący cydr? Hmm brzmi ciekawie chociaż nie przepadam za ciepłym alkoholem.Od razu przypomina mi się dzieciństwo jak tata podgrzewał piwo dodawał miód i czosnek o bleee
Ja nie kojarzę , żebym kiedykolwiek piła cydr – czy to na zimno , czy na ciepło . Piłyście ? Jak smakuje ? Który jest lepszy ? W wersji zimowej – na gorąco ? Czy jako letni dla ochłody ?
„Gorące drinki na jesienne dni” – to brzmi zdecydowanie dobrze!