Gorące drinki na jesienne dni – poznaj przepisy na aromatyczne cydry!

Początek jesieni to z reguły czas kiedy mamy ochotę zanurkować pod grubo pleciony koc z ulubionym kryminałem i kubkiem gorącej herbaty. Nie każda z nas zdaje sobie jednak sprawę z faktu, że Amerykanie wymyślili sposób na podkręcenie tej formy przetrwania deszczowej pory, komponując gorące drinki na bazie pysznych jabłek. Na szczęście od jakiegoś czasu chętnie chwalą się swoją wiedzą, dzięki czemu i my możemy już w pełni wykorzystać czar wczesnej jesieni! Macie ochotę na odrobinę cynamonu, słodkich pomarańczy, miodu i pachnących jabłek? Uchylamy rąbka tajemnicy rozgrzewającego jesiennego drink baru!

gorące drinki - cydry i nie tylko

Kolaż własny redakcji, źródło zdjęć: www.pinterest.com; odniesienia do konkretnych profili są osadzone w tekście

Gorące drinki na jesienne dni – poznaj przepisy na aromatyczne cydry!

Polecamy także: Wino pomarańczowe – najnowszy trend wśród smakoszy alkoholowych trunków

 

Bardziej zaawansowani pasjonaci kuchni mogą przyrządzić bazę cydru samodzielnie, korzystając z własnych jabłek. Ze względu na fakt, iż tegoroczne zbiory polskich jabłek są wyjątkowo ubogie (w wielu rejonach owoce zniszczyły nagłe przymrozki) w naszym artykule przedstawiamy jednak wersję błyskawiczną, wykorzystującą gotowe cydry, jakie (w wielu rodzajach i jabłkowych odmianach) możemy znaleźć na sklepowych półkach.

 

Gorący cydr miodowo-jabłkowy

Składniki:

  • 45 ml Jack Daniel’s Tennessee
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 120 ml dowolnego cydru jabłkowego
  • opcjonalnie: sok z cytryny

 

Przygotowanie: 

Wlej cydr do rondelka i podgrzewaj na wolnym ogniu aż stanie się gorący (nie doprowadzaj do wrzenia!). Kiedy osiągnie dość wysoką temperaturę, dodaj miód i (opcjonalnie odrobinę soku z cytryny). Zdejmij rondel z gorącym cydrem z ognia, dolej Jacka Daniel’sa i szybko wymieszaj całość. Drinki przelej do szklanek na nóżce z grubego szkła lub glinianych kubków, udekoruj plasterkiem cytryny, ewentualnie laską cynamonu. Podawaj natychmiast. Smacznego!

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (59 głosów, średnia: 4,76 z 5)
zapisuję głos...
Jeżeli spodobał Ci się artykuł, to odwiedzaj nas regularnie i czytaj codzienne newsy. Za każe odwiedziny dostajesz punkty, za które możesz otrzymać różne nagrody – bez żadnych opłat. Jeśli chcesz się zarejestrować kliknij.

Chcesz wiedzieć więcej o naszym programie? Kliknij: Zasady w pigułce
Komentarze
  1. Wusia  13 września 2017 08:36

    Bardzo ciekaw.Do tej pory cydr popijałam latem w ramach ochłody , a tu niespodzianka – można się nim tez rozgrzać!

    Odpowiedz
  2. Anett13  13 września 2017 10:06

    Bardzo ciekawe, uwielbiam cydry na zimno, na gorąco jeszcze nie próbowałam. Mam tylko nadzieję, ze z końcem lata cydry nie znikna ze sklepów 🙂

    Odpowiedz
    • ewalub  13 września 2017 10:33

      Ja nie przepadam za cydrem, ale jak jest to wypiję, czemu nie? 🙂 Na gorąco również nie próbowałam, ale może to być ciekawa propozycja na długie jesienne i zimowe wieczory

      Odpowiedz
  3. martucha180  13 września 2017 13:19

    Zrobi się nam gorąco…

    Odpowiedz
  4. Natt.  13 września 2017 14:17

    Z chęcią wypiję gorący cydr z pomarańczą i cynamonem 🙂

    Odpowiedz
  5. janka1312  13 września 2017 22:24

    już nie mogę się doczekać 🙂

    Odpowiedz
  6. Jaworka  16 września 2017 16:59

    Łatwe i szybkie w przygotowaniu i takie lubię przyrządzać bo takie składniki można mieć zawsze w domu i w razie niespodziewanych gości ;ub dla siebie w razie zachcianki można szybko zrobić

    Odpowiedz
  7. matkazpasja  22 września 2017 16:02

    Gorący cydr? Hmm brzmi ciekawie chociaż nie przepadam za ciepłym alkoholem.Od razu przypomina mi się dzieciństwo jak tata podgrzewał piwo dodawał miód i czosnek o bleee

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.