Poczuj moc majowej pokrzywy! Przedstawiamy zastosowanie pokrzywy w kuchni, apteczce, łazience i ogrodzie

Pokrzywa zwyczajna to popularna roślina, którą często traktujemy jako nieprzyjazny, parzący chwast. Tymczasem jest ona jedną z najcenniejszych roślin leczniczych! Pomaga w walce z anemią, kamicą nerkową, chorobami wątroby, nieżytem żołądka czy artretyzmem, uzupełnia niedobory witamin, wzmacnia włosy oraz skutecznie oczyszcza organizm z toksyn i nadmiaru wody. A wszystko to całkowicie za darmo! Początek maja otwiera sezon na pokrzywę. To właśnie w tym czasie możemy zrywać ją w jej najbardziej wartościowej – młodej, nierozkwitniętej postaci, dlatego zachęcamy Was do wyruszenia na pobliskie, niezanieczyszczone spalinami, łąki lub ogrody w poszukiwaniu cennych zielonych listków! Poniżej opisujemy szerokie zastosowanie pokrzywy w kuchni, ogrodzie, domowej apteczce lub podczas codziennych pielęgnacyjnych rytuałów!

zastosowanie pokrzywy

źródło: www.pixabay.com

Poczuj moc majowej pokrzywy! Przedstawiamy zastosowanie pokrzywy w kuchni, apteczce, łazience i ogrodzie

Polecamy także: Cieciorka nie tylko dla wegetarian – poznaj jej właściwości

 

Jak zrywać i suszyć pokrzywę?

Jeżeli nie chcemy narazić się na nieprzyjemne skutki poparzenia powinniśmy zaopatrzyć się w gumowe rękawice. W zależności od tego, czy chcemy wykorzystać pokrzywę w postaci świeżej, czy też wolimy ją ususzyć, powinniśmy postawić na zrywanie pojedynczych świeżych listków lub całych pędów (które będzie można ususzyć).

 

Prawidłowe suszenie pokrzywy powinno się przeprowadzić w przewiewnym i zaciemnionym miejscu, tuż po zerwaniu rozkładając jej listki bądź pędy na papierze lub słomianych matach. Po wysuszeniu listki powinny przybrać ciemnozielony kolor z widoczną siateczką jasnych żyłek i wydzielać gorzkawy zapach. Gotowy susz będzie też kruszył się w palcach. Uwaga: odcień zbliżony do brązowego oznacza, że suszenie zostało przeprowadzone nieprawidłowo, a rośliny nie nadają się do spożycia. 

 

Pokrzywa w kuchni

Jeżeli chcesz w pełni skorzystać z dobroczynnych zdrowotnych właściwości pokrzywy zwyczajnej, a jednocześnie spróbować oryginalnych i tanich w przygotowaniu dań, wykorzystaj pokrzywę w swojej kuchni! Z młodych, świeżych listków przyrządzisz pyszne placuszki, sałatkę, a nawet zupę. Oto kilka przepisów:

 

Placuszki z pokrzywy
Składniki:

  • Kubek zblanszowanych, drobno posiekanych liści pokrzywy
  • jajko
  • pół szklanki mąki
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Przygotowanie: 

Listki pokrzywy opłucz pod bieżącą wodą, a następnie zblanszuj (zanurz je w gotującej się wodzie i za chwilę wyjmij na durszlak ustawiony w zlewie). Odczekaj aż woda obcieknie, a listki ostygną. Odciśnij nadmiar wody, owijając je papierowym ręcznikiem i przyciskając dłonią. 

Posiekaj pokrzywę, a następnie wymieszaj ją z mąką, rozbełtanym jajkiem i połową szklanki wody, dopraw solą i pieprzem. Kiedy otrzymasz gęste ciasto o zielonym odcieniu, rozgrzej na patelni dużą ilość oleju. Placki układaj na patelni łyżką, formując małe, płaskie kółeczka. Usmażone odsącz papierowym ręcznikiem i podawaj np. z kozim twarożkiem lub startym, posolonym czosnkiem. Jeżeli preferujesz bardziej pikantną wersję placków, dodaj do masy pokrojoną w kosteczkę cebulę.

 

Sałatka z pokrzywą i pomidorkami koktajlowymi

 

Składniki:

  • główka sałaty rzymskiej lub listki rukoli
  • 2 szklanki listków młodej pokrzywy
  • ser błękitny lazur
  • garść pomidorków koktajlowych
  • 2 ząbki czosnku
  • ocet balsamiczny
  • oliwa z oliwek

 

Przygotowanie:

Sparz pokrzywę, osusz jej listki i posiekaj. Podsmażaj na oliwie z wyciśniętym czosnkiem aż listki zwiędną. Do miski wrzuć umytą, porwaną sałatę lub rukolę, pokrojony w kosteczkę ser i przekrojone pomidorki koktajlowe. Dodaj pokrzywę, polej oliwą z oliwek i odrobiną octu balsamicznego. Smacznego!

 

Wiosenna zupa z pokrzywy z jajkiem

 

Składniki:

  • kilogram ziemniaków
  • 40 dag listków młodej pokrzywy
  • niewielka cebula
  • kawałek selera
  • kilka centymetrów łodygi pora
  • świeża pietruszka
  • masło (ok. 1 łyżki stołowej)
  • kilka kuleczek ziela angielskiego
  • liść laurowy
  • sól, pieprz
  • kilka łyżek śmietany
  • jajko na twardo – do podania

 

Przygotowanie:

Cebulę obierz, pokrój w kostkę. Posiekaj por i zeszklij na maśle razem z pokrojoną cebulką. Warzywa obierz, pokrój w kosteczkę, wrzuć do garnka i zalej wodą. Dodaj przyprawy i gotuj około 25 minut, aż ziemniaki staną się miękkie. Do zupy wrzuć posiekane pokrzywy i gotuj na niewielkim ogniu przez parę minut. Usuń ziele angielskie i laurowy liść, zmiksuj zupę blenderem na krem i dodaj kilka łyżek śmietany. Dopraw do smaku. Podawaj z przekrojonym na pół jajkiem na twardo.

Poczuj moc majowej pokrzywy! Przedstawiamy zastosowanie pokrzywy w kuchni, apteczce, łazience i ogrodzie

Przeczytaj także: Dobroczynny imbir – przepisy na dania z imbirem

 

Pokrzywa w domowej apteczce

Zdrowotne właściwości pokrzywy wykorzystasz w pełni przygotowując herbatkę z jej ususzonych liści i łodyg (wystarczy zalać je wrzątkiem i pić 1-2 razy dziennie) lub niezwykle odżywczy świeży sok, który obniża poziom cukru we krwi, zwalcza stany zapalne (szczególnie stany reumatyczne), leczy infekcje układu moczowego, oczyszcza organizm z toksyn i złogów (np. kwasu moczowego) oraz wykazuje działanie antyhistaminowe, dzięki czemu jest bardzo pomocny w leczeniu alergii. Sok najlepiej wyciskać wolnoobrotową wyciskarką, która nie podniesie jego temperatury, chroniąc go w ten sposób przed utratą witamin i minerałów. Jeżeli jednak takiej nie posiadacie, możecie też przygotować go, wyciskając same listki pokrzywy połączone z kawałkami jabłka w zwykłej sokowirówce bądź zblendować listki z dwiema szklankami wody w kielichu blendera i po około półtorej godzinie odcedzić pokrzywowy płyn przez gęste sitko.

Poczuj moc majowej pokrzywy! Przedstawiamy zastosowanie pokrzywy w kuchni, apteczce, łazience i ogrodzie

Zajrzyj również: Suplement diety – Szpinak sok. Zielona porcja zdrowia!

 

Pokrzywa w łazience

Ze względu na swe właściwości, pokrzywa jest od lat wykorzystywana w całej gamie kosmetyków dedykowanych włosom osłabionym, łamiącym się i przetłuszczającym. Pragnąc odżywić swoje włosy naturalnym i tanim sposobem, możecie jednak przygotować pokrzywowe płukanki we własnym domu! Będziecie zaskoczone efektem i samą przyjemnością, płynącą z pokrzywowego rytuału pielęgnacyjnego! Uwaga: płukanki z pokrzywy nie są wskazane dla blondynek, ponieważ mogą one nieznacznie przyciemniać kolor włosów!

Jak wykonać własną płukankę do włosów z pokrzywą?

 

Płukanka z pokrzyw na przetłuszczające się lub osłabione włosy

Składniki:

  • 5-7 łodyg świeżych lub suszonych pokrzyw
  • litr wrzącej wody

 

Przygotowanie:

Łodygi zalać wrzątkiem i zaparzać pod przykryciem przez ok. 15 minut. Ostudzony napar użyć do ostatniego płukania włosów (już po zmyciu z nich szamponu). Nie zmywać płukanki wodą!

 

Płukanka z pokrzyw i octu jabłkowego

To połączenie, które intensyfikuje odżywcze działanie płukanki, pozostawiając włosy mocnymi i sprężystymi.

 

Składniki:

  • 3-4 łyżeczki suszonej pokrzywy
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 0,5 lista wrzącej wody

 

Przygotowanie:

Pokrzywowy susz zalać wrzątkiem i pozostawić pod przykryciem aż do wystudzenia. Dodać ocet i dokładnie wymieszać. Płukanki używać do ostatnie płukania włosów.

Poczuj moc majowej pokrzywy! Przedstawiamy zastosowanie pokrzywy w kuchni, apteczce, łazience i ogrodzie

 

Pokrzywa w ogrodzie

Nie każdy wie, że nawóz i wyciąg z pokrzywy to świetne, naturalne i skuteczne środki służące odżywianiu i ochronie roślin ogrodowych przed natrętnymi szkodnikami. Można stosować je za darmo i bez obawy, że zaszkodzi się środowisku.

 

Nawóz z pokrzywy

Przygotujesz go wykorzystując plastikowy pojemnik (np. beczkę lub wiadro), gazę, kilogram pokrzyw i ok 10 litrów wody. 

Pokrzywę należy pociąć na mniejsze części i ułożyć na dnie pojemnika. Zalać wodą (można wykorzystać deszczówkę), a następnie przykryć pojemnik gazą lub siateczką (nie zamykać!). Pojemnik ustawić w ciemnym, spokojnym miejscu na około dwa tygodnie. Kiedy z powierzchni wody zniknie piana i przybierze on lekko brunatny odcień, nawóz będzie gotowy. Przed użyciem rozcieńczaj w proporcji 1:10.

Ze względu na przykry zapach odradzamy ustawianie nawozu w pobliżu domu!

 

Poczuj moc majowej pokrzywy! Przedstawiamy zastosowanie pokrzywy w kuchni, apteczce, łazience i ogrodzie

 

Wyciąg z pokrzywy do spryskiwania roślin 

Chroni rośliny przed mączniakiem, mszycą, misecznikami i przędziorkiem.

 

Kilogram pokrzywy zalej 10 litrami wody i pozostaw na 24 godziny. Następnie rozcieńczaj wodą w proporcji 1:5 i umieść w spryskiwaczu. 

 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (97 głosów, średnia: 4,86 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. Aldona81  5 maja 2017 10:27

    Płukanka z młodej pokrzywy pomogła mi pozbyć się łupieżu. To takie „babcine” sposoby ale niesamowicie skuteczne.

    Odpowiedz
  2. martucha180  5 maja 2017 10:37

    I jeszcze wpaść w pokrzywy… dla zdrowia.

    Odpowiedz
  3. A. czy  5 maja 2017 14:45

    Ja, jakis czas temu, piłam napar z pokrzywy na wzmocnienie włosów. Do smaku można sie przyzwyczaic ale efektów jakoś nie dostrzegałam XD Na temat soku z pokrzywy tez słyszałam wiele dobrego ale jakoś nie mogę się nastawić na ten specyfik 🙂

    Odpowiedz
    • Kika07645  5 maja 2017 14:57

      Ja tez piłam na wzmocnienie włosów ale chyba nie piłam zbyt regularnie i nie mogłam zaobserwować czy była zmiana na lepsze, moze z naturalnej bedzie szybszy i dostrzegalny efekt 🙂

      Odpowiedz
    • ewalub  5 maja 2017 15:10

      Też piłam, ale chyba za szybko się poddałam, bo nie zauważyłam efektów.

      Odpowiedz
  4. Kika07645  5 maja 2017 14:55

    Super artykuł, od czasu do czasu pije pokrzywe ale taka w saszetkach do wzmocnienia włosów ale wiadomo ze co natura to natura zawsze lepsza byle pokrzywa nie była zbierana w zanieczyszczonych miejscach 🙂

    Odpowiedz
  5. Jaworka  5 maja 2017 16:13

    Pokrzywy do tej pory nie wykorzystywałam tylko w kuchni natomiast dla wzmocnienia piłam pokrzywę przez 3 miesiące ale taka kupną w torebkach włosy też płukałam nawóz do szklarni i kwiatów robię co roku. Słyszałam o wykorzystaniu w kuchni ale zawsze jakoś nie miałam odwagi dodać surowej do sałatki zawsze myślę że będzie parzyć

    Odpowiedz
  6. Wusia  7 maja 2017 14:45

    Pamiętam z dzieciństwa jak mój tato zbierał młodą pokrzywę i gotował dla nas zupę. W smaku podobna do szczawiowej tylko nie tak kwaśna.Wtedy jako dzieci kręciliśmy nosami,nie wiedząc jak to kopalnia witamin.
    Dziś ,żeby zebrać zdrową pokrzywę trzeba by pojechać daleko za miasto.

    Odpowiedz
  7. nilkaa3  7 maja 2017 18:27

    Najbardziej interesowała mnie pokrzywa w temacie włosów.. wielka szkoda, że jest wskazana dla blondynek – lubię swój kolor więc jednak nie będę ryzykowała 🙂

    Odpowiedz
  8. sylwiawes  8 maja 2017 10:13

    Bardzo ciekawy artykuł 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.