Sok z pokrzywy – poczuj jej zdrowotną moc! 15+ innych przepisów z pokrzywą dla urody, kuchni i ogrodu

Maj to miesiąc, gdy możemy przygotować sok z pokrzywy o dobroczynnych właściwościach. To właśnie w tym czasie możemy zrywać pokrzywę w jej najbardziej wartościowej – młodej, nierozkwitniętej postaci, dlatego zachęcamy Was do wyruszenia na pobliskie, niezanieczyszczone spalinami, łąki lub ogrody w poszukiwaniu cennych zielonych listków! Poniżej opisujemy sposób wykonania i właściwości soku z pokrzywy oraz szerokie zastosowanie pokrzywy w kuchni, ogrodzie, domowej apteczce lub podczas codziennych pielęgnacyjnych rytuałów!

Spis treści:

sok z pokrzywy przepis

Sok z pokrzywy – zdrowotne właściwości i sposób wykonania

Pokrzywa zwyczajna to popularna roślina, którą często traktujemy jako nieprzyjazny, parzący chwast. Tymczasem jest ona jedną z najcenniejszych roślin leczniczychSok z pokrzywy – ma wiele zbawiennych właściwości. Pomaga w walce z anemią, kamicą nerkową, chorobami wątroby, nieżytem żołądka czy artretyzmem, uzupełnia niedobory witamin, wzmacnia włosy oraz skutecznie oczyszcza organizm z toksyn i nadmiaru wody. A wszystko to całkowicie za darmo!

Już w średniowieczu zielarze zalecali pokrzywę jako afrodyzjak, powszechnie wierzono też, że ma ona działanie magiczne i jest w stanie dodać odwagi w starciu z przeciwnościami losu. Smaganie wiązką pokrzyw miało ustrzec traktowanego w ten sposób delikwenta albo zwierzę od działania wiedźm, złych mocy i uroków.

Aby otrzymać sok z pokrzywy, najpierw należy ją zebrać.

Jak zrywać i suszyć pokrzywę?

Jeżeli nie chcemy narazić się na nieprzyjemne skutki poparzenia powinniśmy zaopatrzyć się w gumowe rękawice. W zależności od tego, czy chcemy wykorzystać pokrzywę w postaci świeżej, czy też wolimy ją ususzyć, powinniśmy postawić na zrywanie pojedynczych świeżych listków lub całych pędów (które będzie można ususzyć).

Prawidłowe suszenie pokrzywy powinno się przeprowadzić w przewiewnym i zaciemnionym miejscu, tuż po zerwaniu rozkładając jej listki bądź pędy na papierze lub słomianych matach. Po wysuszeniu listki powinny przybrać ciemnozielony kolor z widoczną siateczką jasnych żyłek i wydzielać gorzkawy zapach. Gotowy susz będzie też kruszył się w palcach. Uwaga: odcień zbliżony do brązowego oznacza, że suszenie zostało przeprowadzone nieprawidłowo, a rośliny nie nadają się do spożycia.

Przepis na klasyczny sok z pokrzywy

Kiedy stosować sok z pokrzywy?

Sok z pokrzywy  warto  stosować, gdy chcemy:

  • zadbać o swój układ moczowy, czyli system naturalnej filtracji naszego organizmu – ma on bowiem udowodnione korzystne działanie na funkcjonowanie nerek i pęcherza moczowego, zapobiega stanom zapalnym, wspomaga profilaktykę kamicy nerkowej, ułatwiając wydalanie złogów;
  • usunąć z organizmu szkodliwe produkty przemiany materii – Sok z pokrzywy działa moczopędnie, pozwalając pozbyć się nadmiaru wody z tkanek, a wraz z nią nagromadzonych w czasie zimy i nie tylko toksyn;
  • zapobiec obrzękom, zwłaszcza nóg;
  • poprawić  wynik morfologii krwi – Sok z pokrzywy podnosi poziom hemoglobiny (odpowiedzialnej za prawidłowy transport tlenu w organizmie) i czerwonych krwinek, działa krwiotwórczo, zapobiega anemii i nadmiernej kruchości naczyń krwionośnych oraz ich pękaniu, poprawia krzepliwość;
  • zatroszczyć się o wygląd swojej skóry po zimie – Sok z pokrzywy poprawia stan cery, zwłaszcza tej skłonnej do przetłuszczania się i wyprysków;
  • poprawić ukrwienie skóry głowy, ograniczyć wypadanie włosów, przyspieszyć ich wzrost i zapobiec podrażnieniom oraz łupieżowi – dzięki związkom zawartym w pokrzywie włosy nabierają miękkości, są mniej podatne na złamania, odzyskują połysk i zdrowy wygląd, cebulki są lepiej odżywione;
  • przyspieszyć wzrost paznokci i znacząco poprawić ich kondycję;
  • zapobiec problemom związanym z układem pokarmowym –Sok z pokrzywy zapobiega biegunkom, nieżytom jelit i podrażnieniom błony śluzowej, poprawia funkcjonowanie wątroby (ma zdolność naturalnego regenerowania uszkodzonego miąższu tego organu) i trzustki (obniża poziom cukru we krwi);

 

Przepis na klasyczny sok z pokrzywy

Zdrowotne właściwości pokrzywy wykorzystasz w pełni przygotowując herbatkę z jej ususzonych liści i łodyg (wystarczy zalać je wrzątkiem i pić 1-2 razy dziennie) lub niezwykle odżywczy świeży sok z pokrzywy, który obniża poziom cukru we krwi, zwalcza stany zapalne (szczególnie stany reumatyczne), leczy infekcje układu moczowego, oczyszcza organizm z toksyn i złogów (np. kwasu moczowego) oraz wykazuje działanie antyhistaminowe, dzięki czemu jest bardzo pomocny w leczeniu alergii. Sok z pokrzywy najlepiej wyciskać wolnoobrotową wyciskarką, która nie podniesie jego temperatury, chroniąc go w ten sposób przed utratą witamin i minerałów. Jeżeli jednak takiej nie posiadacie, możecie też przygotować go, wyciskając same listki pokrzywy połączone z kawałkami jabłka w zwykłej sokowirówce bądź zblendować listki z dwiema szklankami wody w kielichu blendera i po około półtorej godzinie odcedzić pokrzywowy płyn przez gęste sitko.

Składniki: 

  • ok. 1 kilograma świeżych liści z pokrzywy – najlepsze młode krzaki pokrzywy, zrywane w maju
  • woda

Sposób wykonania:

Umyj pokrzywę w ciepłej wodzie i odsączyć. Drobno posiekaj i wyciśnij z niej sok przy pomocy sokowirówki. Dodaj wodę w stosunku 2:1 i przecedź przez gazę. Świeży sok z pokrzywy przechowuj w ciemnej szklanej butelce do 5 dni w lodówce.

Jeśli chcesz przedłużyć jego trwałość, możesz dodać alkohol lub cukier w stosunku 1:2.

Poznaj inne zioło o doskonałych właściwościach zdrowotnych:

Dania z pokrzywą

Dania z pokrzywą

fot. Depositphotos

Sok z pokrzywy to nie jedyny przepis na wykorzystanie zbawiennych właściwości tej rośliny. Jeżeli chcesz w pełni skorzystać z dobroczynnych zdrowotnych właściwości pokrzywy zwyczajnej, a jednocześnie spróbować oryginalnych i tanich w przygotowaniu dań, wykorzystaj pokrzywę w swojej kuchni! Z młodych, świeżych listków przyrządzisz pyszne placuszki, sałatkę, a nawet zupę. Oto kilka przepisów:

Placuszki z pokrzywy

Składniki:

  • Kubek zblanszowanych, drobno posiekanych liści pokrzywy
  • jajko
  • pół szklanki mąki
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Przygotowanie: 

Listki pokrzywy opłucz pod bieżącą wodą, a następnie zblanszuj (zanurz je w gotującej się wodzie i za chwilę wyjmij na durszlak ustawiony w zlewie). Odczekaj aż woda obcieknie, a listki ostygną. Odciśnij nadmiar wody, owijając je papierowym ręcznikiem i przyciskając dłonią.

Posiekaj pokrzywę, a następnie wymieszaj ją z mąką, rozbełtanym jajkiem i połową szklanki wody, dopraw solą i pieprzem. Kiedy otrzymasz gęste ciasto o zielonym odcieniu, rozgrzej na patelni dużą ilość oleju. Placki układaj na patelni łyżką, formując małe, płaskie kółeczka. Usmażone odsącz papierowym ręcznikiem i podawaj np. z kozim twarożkiem lub startym, posolonym czosnkiem. Jeżeli preferujesz bardziej pikantną wersję placków, dodaj do masy pokrojoną w kosteczkę cebulę.

Sałatka z pokrzywą i pomidorkami koktajlowymi

Składniki:

  • główka sałaty rzymskiej lub listki rukoli
  • 2 szklanki listków młodej pokrzywy
  • ser błękitny lazur
  • garść pomidorków koktajlowych
  • 2 ząbki czosnku
  • ocet balsamiczny
  • oliwa z oliwek

Przygotowanie:

Sparz pokrzywę, osusz jej listki i posiekaj. Podsmażaj na oliwie z wyciśniętym czosnkiem aż listki zwiędną. Do miski wrzuć umytą, porwaną sałatę lub rukolę, pokrojony w kosteczkę ser i przekrojone pomidorki koktajlowe. Dodaj pokrzywę, polej oliwą z oliwek i odrobiną octu balsamicznego. Smacznego!

Wiosenna zupa z pokrzywy z jajkiem

Wiosenna zupa z pokrzywy z jajkiem

Składniki:

  • kilogram ziemniaków
  • 40 dag listków młodej pokrzywy
  • niewielka cebula
  • kawałek selera
  • kilka centymetrów łodygi pora
  • świeża pietruszka
  • masło (ok. 1 łyżki stołowej)
  • kilka kuleczek ziela angielskiego
  • liść laurowy
  • sól, pieprz
  • kilka łyżek śmietany
  • jajko na twardo – do podania

Przygotowanie:

Cebulę obierz, pokrój w kostkę. Posiekaj por i zeszklij na maśle razem z pokrojoną cebulką. Warzywa obierz, pokrój w kosteczkę, wrzuć do garnka i zalej wodą. Dodaj przyprawy i gotuj około 25 minut, aż ziemniaki staną się miękkie. Do zupy wrzuć posiekane pokrzywy i gotuj na niewielkim ogniu przez parę minut. Usuń ziele angielskie i laurowy liść, zmiksuj zupę blenderem na krem i dodaj kilka łyżek śmietany. Dopraw do smaku. Podawaj z przekrojonym na pół jajkiem na twardo.

Poznaj także dania z inną rośliną – imbirem

Zastosowanie pokrzywy dla urody

Ze względu na swe właściwości, pokrzywa jest od lat wykorzystywana w całej gamie kosmetyków dedykowanych włosom osłabionym, łamiącym się i przetłuszczającym. Pragnąc odżywić swoje włosy naturalnym i tanim sposobem, możecie jednak przygotować pokrzywowe płukanki we własnym domu! Będziecie zaskoczone efektem i samą przyjemnością, płynącą z pokrzywowego rytuału pielęgnacyjnego! Uwaga: płukanki z pokrzywy nie są wskazane dla blondynek, ponieważ mogą one nieznacznie przyciemniać kolor włosów!

Jak wykonać własną płukankę do włosów z pokrzywą?

Jak wykonać własną płukankę do włosów z pokrzywą?

Fot. Deniz Rona – Unsplash.com

Płukanka z pokrzyw na przetłuszczające się lub osłabione włosy

Składniki:

  • 5-7 łodyg świeżych lub suszonych pokrzyw
  • litr wrzącej wody

Przygotowanie:

Łodygi zalać wrzątkiem i zaparzać pod przykryciem przez ok. 15 minut. Ostudzony napar użyć do ostatniego płukania włosów (już po zmyciu z nich szamponu). Nie zmywać płukanki wodą!

Płukanka z pokrzyw i octu jabłkowego

To połączenie, które intensyfikuje odżywcze działanie płukanki, pozostawiając włosy mocnymi i sprężystymi.

Składniki:

  • 3-4 łyżeczki suszonej pokrzywy
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 0,5 lista wrzącej wody

Przygotowanie:

Pokrzywowy susz zalać wrzątkiem i pozostawić pod przykryciem aż do wystudzenia. Dodać ocet i dokładnie wymieszać. Płukanki używać do ostatnie płukania włosów.

Może zainteresują cię inne maseczki na włosy:

Zastosowanie pokrzywy w ogrodzie

Zastosowanie pokrzywy w ogrodzie

Nie każdy wie, że nawóz i wyciąg z pokrzywy to świetne, naturalne i skuteczne środki służące odżywianiu i ochronie roślin ogrodowych przed natrętnymi szkodnikami. Można stosować je za darmo i bez obawy, że zaszkodzi się środowisku.

Nawóz z pokrzywy

Przygotujesz go wykorzystując plastikowy pojemnik (np. beczkę lub wiadro), gazę, kilogram pokrzyw i ok 10 litrów wody.

Pokrzywę należy pociąć na mniejsze części i ułożyć na dnie pojemnika. Zalać wodą (można wykorzystać deszczówkę), a następnie przykryć pojemnik gazą lub siateczką (nie zamykać!). Pojemnik ustawić w ciemnym, spokojnym miejscu na około dwa tygodnie. Kiedy z powierzchni wody zniknie piana i przybierze on lekko brunatny odcień, nawóz będzie gotowy. Przed użyciem rozcieńczaj w proporcji 1:10.

Ze względu na przykry zapach odradzamy ustawianie nawozu w pobliżu domu!

Sprawdź, co innego możesz zasadzić w swoim ogrodzie:

Wyciąg z pokrzywy do spryskiwania roślin

Chroni rośliny przed mączniakiem, mszycą, misecznikami i przędziorkiem.

Kilogram pokrzywy zalej 10 litrami wody i pozostaw na 24 godziny. Następnie rozcieńczaj wodą w proporcji 1:5 i umieść w spryskiwaczu.

Czy znacie inne zastosowania pokrzywy – napiszcie w komentarzach!

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (296 głosów, średnia: 4,62 z 5)
zapisuję głos...