Kawa z olejem kokosowym i masłem – przepis na podkręcającą kawę! Spróbujesz?
Czy znasz ten termin kuloodporna kawa ? Jeśli nie, to warto go poznać. Być może uzależnisz się od tej kawy. To kawa z olejem kokosowym i masłem.

fot. pixabay.com
Autorem kuloodpornej kawy (Bulletproof coffee) jest Dave Asprey. Prowadzi on bloga m.in. na temat ulepszonej wersji diety typu paleo. Na picie napoju, jakim jest kawa z masłem i olejem kokosowym wpadł podczas swoich wypraw do Azji – głównie do Tybetu. To tam po raz pierwszy wypił tradycyjną herbatę tybetańską z z masłem z mleka jaków (spróbujcie takiej herbaty chociaż raz – wiele restauracji azjatyckich w Polsce ma ją w swoim menu). Po powrocie z Tybetu do USA Dave Asprey usiłował odnaleźć ten sam smak. Zamienił herbatę na kawę, eksperymentował z różnymi typami masła i wreszcie w 2009 roku ogłosił recepturę na Bulletproof coffee na swoim blogu. Bardzo szybko receptura ta stała się popularna na całym świecie. Dlaczego?

Przepis na Złote Mleko – ajurwedyjski napój o niezwykłych właściwościach
Kawa z olejem kokosowym – efekty
Kawa ta stawia nas na nogi i „podkręca” cały nasz ranek. Pijemy ją zwykle rano, jeśli o tej porze trenujemy lub musimy wydajnie pracować, koncentrować się. Wysoka kaloryczność tej kawy zapewnia niezbędną do tego energię. Kawa ta hamuje także łaknienie, co czyni ją popularną wśród osób odchudzających się. Należy jednak pamiętać, że kawa ta nie zastępuje pełnowartościowego śniadania! Nie taka jest jej rola.
Kawa z olejem kokosowym – odchudzanie
Odchudzacie się i boicie się tłuszczu zawartego w tej kawie? Niepotrzebnie. Najważniejszym składnikiem kuloodpornej kawy jest olej kokosowy – czyli tłuszcze MCT, które znajdują się w tym oleju. MCT to średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe. Są one całkowicie metabolizowane przez wątrobę, jednocześnie uwalniając ogromną ilość energii. Z drugiej strony tłuszcze te nie odkładają się u człowieka w postaci tkanki tłuszczowej. Olej kokosowy jest więc składnikiem, grającym główną rolę w kuloodpornej kawie.
Jaki olej kokosowy jest do kawy najlepszy?
Najlepszym wyborem do kawy będzie olej kokosowy nierafinowany
Kuloodporna kawa z olejem kokosowym – jak zrobić
Składniki:
od 100 do 200 ml espresso – autor poleca dobre jakości ziarna, najlepiej bio, odmiany arabica. Nie należy stosować kaw rozpuszczalnych czy bezkofeinowych.
2 łyżeczki masła niesolonego – autor poleca kupować masło 85 % pochodzące od krów chowanych naturalnie i karmionych trawą
1 łyżeczka oleju kokosowego nierafinowany
Sposób wykonania:
Składniki wrzucamy do blendera i miksujemy.
Co możemy dodać do tej kawy z masłem?
Opcjonalnie możecie ją wypróbować z cynamonem, kardamonem czy wanilią. Doskonale się uzupełnia z tymi przyprawami. Smak kawy jest charakterystyczny, ale można go polubić, szczególnie gdy zobaczycie, jak dobrze się po niej czujecie.

Zdrowe napoje energetyczne DIY na dobry poranek – 10 najlepszych przepisów

Przepisy na rozgrzewające napoje z różnych stron świata

Gorące drinki na jesienne dni – poznaj przepisy na aromatyczne cydry!

Złoto Indii w Twojej szklance, czyli pyszne i zdrowe napoje z kurkumą!
Niektórzy twierdzą, ze dodatkowo ma ono działanie odchudzające, ale my w to nie wierzymy. Czy zdecydujecie się chociaż raz na taki eksperyment i wypicie tej kawy? Napiszcie!
Słyszałam już wcześniej o tej kawie ale nie przekonała mnie. Ja pijam kawę beż żadnych dodatków i ta mikstura nie jest dla mnie. To faktycznie można nazwać raczej jakimś gęstym napojem, a nie kawą. Nie lubię, ani kawy, ani mleka z tymi masłowymi dodatkami. Za gęste i nie podchodzą mi w smaku.
Ja żyję bez kawy 🙂
Nie słyszałam o kuloodpornej kawie ,ale lubię nowości,więc spróbuję zrobić.
wygląda cudnie 😉
Czy w tekście jest błąd? Olej kokosowy może być nierafinowany a nie nieratyfikowany! Ratyfikować można umowy międzynarodowe 😀
Nie słyszałam jeszcze o kuloodpornej kawie.. A czemu ta kawa zawdzięcza swoją nazwę?
Nie wiem, czemu mi się ubzdurało masło orzechowe zamiast zwykłego, a potem szukałam go w przepisie 😀 Z orzechowym to może i bym spróbowała, ale ze zwykłym to nie wiem 😀
Chyba nie dla mnie jestem zwolenniczką mocnej parzonej w szklance kawy bez żadnych dodatków w postaci mleka czy śmietanki niestety nie dla mnie
Bardzo oryginalne ,spróbuje i przekażę swoje wrażenia😊
Zrobiłam kawę podobną ,ale z przepisu wykreśliłam masło jakoś nie mogłam się do niego przekonać.Natomiast dodatek oleju kokosowego całkiem ,całkiem…..wyszła kawa o smaku kokosowym.Lubię kokos więc taka wersja kawy też mi smakuje.
Piję na codzień dużo kawy więc sprubóję jej smaku.
Ooo no muszę przyznać, że mnie zainteresowaliście i chyba będę musiała spróbować, bo ostatnio mam tak, że kawa za kawą piję, ale mocną czarną, a przydałaby się jakaś zdrowsza odmiana.
Piłam taką kawę.. niestety nie przypadła mi do gustu. Smak oleju jest nie do zniesienia! Teraz przerzuciłam się na Cappuccino MCT.
Próbowałam i … niestety moje odczucia smakowe tej kawy są raczej niesatysfakcjonujące …. Jak dla mnie zdecydowanie zbyt tłusta i mi nie smakuje …