Złoto Indii w Twojej szklance, czyli pyszne i zdrowe napoje z kurkumą!

Za oknem śnieg i porywisty wiatr, a Ty wychodzisz z domu niewyspana i zmierzasz do pracy, mając przed sobą kolejny długi i stresujący dzień? Uważaj! Taki tryb życia naraża Cię na spadek odporności, któremu lepiej przeciwdziałać zawczasu. Wypróbuj nasze przepisy na napoje z kurkumą i wzmocnij swój organizm domowym sposobem, korzystając jednocześnie z całego morza dobrodziejstw tej przyprawy!

napoje z kurkumą

Złoto Indii w Twojej szklance, czyli pyszne i zdrowe napoje z kurkumą!

Polecamy także: 3 napoje z imbirem, które pomogą „wytopić” tłuszcz z brzucha

 

Kurkuma to przyprawa, która w Polsce kojarzona jest głównie jako składnik mieszanki Curry. W Indiach, gdzie jest ona uważana za najważniejszy element medycyny Ajurwedyjskiej, dodaje się ją jednak do większości obiadowych dań i pije pod postacią rozgrzewającego napoju z imbirem. W dużych ilościach spożywają ją też mieszkańcy japońskiej Okinawy, gdzie do tradycji należy picie herbaty z dodatkiem kurkumy (wielu naukowców jest zdania, że właśnie temu nawykowi zawdzięczają oni najdłuższą na świecie średnią długość życia).

 

Nazywana „złotem Indii” ze względu na swój złocisty kolor, który zawdzięcza kurkuminoidom (pigmentom o silnych właściwościach przeciwzapalnych i antyoksydacyjnych), łagodzi podrażnienia żołądka i zgagę (lecząc także zatrucia), usprawnia krążenie krwi, usuwając blaszki miażdżycowe tworzone przez odkładający się cholesterol, a także wspiera oczyszczanie wątroby i stymuluje ją do produkcji żółci. Co więcej, hamuje rozwój cukrzycy i wykazuje niezwykle korzystny wpływ na mózg, przeciwdziałając m.in. chorobie Alzheimera. Z uwagi na te właściwości kurkuma jest idealną przyprawą dla osób, prowadzących niezdrowy tryb życia pełen stresu czy używek.

Aby móc cieszyć się jej dobroczynnym wpływem i dosłownie „poczuć” jak Twój organizm odżywa, oczyszczając się z toksyn, przygotuj jeden z proponowanych przez nas bezalkoholowych drinków!

 

1. Rozgrzewający napój imbirowo-cytrynowy

A oto czego potrzebujesz:

  • 1 szklanka wody
  • 1/4 lub 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 2 cienkie plasterki świeżego imbiru
  • sok wyciśnięty z ćwiartki cytryny
  • miód do smaku 1-2 łyżeczki
  • szczypta pieprzu cayenne (wzmacnia on działanie kurkuminy)

Plasterki imbiru wrzuć do rondelka z 3/4 szklanki wrzącej wody i gotuj przez 15 minut. Lekko schłodź napar i dodaj do niego 1/4 lub 1/2 (w zależności od upodobań) łyżeczki sproszkowanej kurkumy. Zamieszaj. Następnie dodaj miód, odrobinę pieprzu cayenne i trochę zimnej wody. Na koniec wlej wyciśnięty sok z cytryny. Całość dokładnie wymieszaj. Smacznego!

 

2. Orzeźwiający zielony koktajl z kurkumą

  • Duża garść zielonych warzyw liściastych, np. jarmużu lub szpinaku
  • 1 obrany i pokrojony banan
  • 1 szklanka niesłodzonej wody kokosowej
  • 2 łyżki masła migdałowego (prażone w piekarniku migdały zblendowane z odrobiną płynnego miodu, szczyptą soli i kilkoma łyżkami oleju/oliwy)
  • 1 łyżka oleju z nasion lnu
  • 1/6 łyżeczki cynamonu
  • szczypta kurkumy

Wszystkie składniki wrzucić do kielicha blendera i dokładnie zmiksować. Gotowe!

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (343 głosów, średnia: 4,59 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. marcia7  6 stycznia 2017 10:07

    muszę wypróbować na te mrozy

    Odpowiedz
  2. Anitella  6 stycznia 2017 11:20

    Właściwości ma niesamowite. Jestem pod wrażeniem dlatego chętnie skorzystam z przepisów.

    Odpowiedz
  3. Wicek  6 stycznia 2017 19:16

    Do mnie najbardziej przemówił pierwszy napój imbirowo-cytrynowy ,pewnie go wypróbuje.Kurkumę i imbir używam bardzo często w mojej kuchni ale napojów z nimi jeszcze nie próbowałam.

    Odpowiedz
  4. afrodyta  6 stycznia 2017 23:00

    Dzięki temu przypomniałam sobie,że wcześniej czytałam o właściwościach kurkumy.Nawet kupiłam tę przyprawę,a teraz wykorzystam ją do zrobienia zdrowego napoju!

    Odpowiedz
  5. martucha180  7 stycznia 2017 18:35

    Średnio mi się widzą te napoje.

    Odpowiedz
  6. ava  7 stycznia 2017 20:35

    Pierwszy piję regularnie, ale bez miodu 🙂

    Odpowiedz
  7. ewa1776  12 stycznia 2017 10:43

    Muszę spróbować!!!

    Odpowiedz
  8. Aneta  12 stycznia 2017 11:33

    Nie przepadam za kurkumą.

    Odpowiedz
  9. efffciaa  11 października 2017 15:19

    Spodobały mi się te przepisy – zwłaszcza ten pierwszy , a jak jeszcze wytapia tłuszcz z brzucha … to już pełnia szczęścia . Wprawdzie kurkuma pachnie jak tynk , ale ja ją często dodaję do potraw 🙂

    Odpowiedz
    • efffciaa  12 stycznia 2023 19:00

      Odkąd wróciliśmy kilka lat temu z pięknego azjatyckiego kraju a konkretnie z Tajlandii to bardzo często dodaję kurkumę do wielu potraw – doskonale smakuje z kurczakiem w każdej postaci 😉

      Odpowiedz
  10. Jaworka  18 lipca 2018 17:24

    Świetne przepisy

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany