Przepisy na rozgrzewające napoje z różnych stron świata

Oto przepisy na rozgrzewające napoje – zdrowe i naturalnie  z 4. stron świata. Planujecie wieczór z książką, filmem czy przyjaciółmi? Wykorzystajcie nasze propozycje – a Wasz wieczór będzie niezapomniany!

Zobacz także: Rozgrzewające przekąski

Mamy dla Was przepisy:

  • z mroźnej Skandynawii – grzane wino czyli Glögg z owocami. Tym się różni od naszego popularnego „grzańca”, że zawiera dużą ilość  przypraw korzennych, świeże jabłka, tymianek i dużo bakalii. Skandynawowie chętnie piją ten napój szczególnie podczas Bożego Narodzenia i w okresie noworocznym. 
  • z Bostonu proponujemy żurawinowy napar – nie tylko sprawdzi się on podczas mrozów, ale również doskonale ugasi pragnienie i wzmocni nasz organizm. Boston w stanie Massachusetts słynie z uprawianej tam żurawiny.
  • z  Kaszmiru proponujemy  Noon Chai – napój zakochanych o przepięknej, różowej barwie. Pity jest tylko przy wielkich okazjach rodzinnych.
  • i dosyć popularna w Polsce – rozgrzewająca herbata z bakaliami prosto z Turcji. Turecka herbata jest obowiązkowo bardzo słodka.  Turcy uwielbiają dodawać do niej także bakalie a przede wszystkim rodzynki w różnych odmianach.

Który napój interesuje Was najbardziej?

Przepisy na rozgrzewające napoje – Noon Chai z Kaszmiru

Przepisy na rozgrzewające napoje - Noon Chai z KaszmiruSkładniki:

  • 3 szklanki wody
  • 2 łyżki herbaty (najlepsza będzie liściasta zielona herbata)
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • Szczypta soli
  • Kilka pokruszonych ziaren kardamonu
  • 1 laska cynamonu
  • 4 gwiazdki anyżu
  • 2 szklanki mleka
  • 1 łyżka cukru
  • 70 g Pistacji Bakalland
  • 70 g Migdałów Bakalland

 

Do delikatnie gotującej się wody wsypujemy liście herbaty (pamiętajmy, aby nie doprowadzić wody do wrzenia). Do herbaty dodajemy sodę oczyszczoną, sól, kilka ziaren pokruszonego kardamonu,  laskę cynamonu, anyż i wszystko gotujemy. Następnie dodajemy cukier, posiekane migdały i pistacje (odrobinę możemy zostawić do posypania gotowej herbaty) i wszystko gotujemy na małym ogniu przez ok. 20 minut. Następnie dolewamy mleko i zwiększamy ogień, doprowadzając wywar do wrzenia. Gotowy napar odcedzamy za pomocą sitka i przelewamy do szklanek. Całość posypujemy posiekanymi orzechami.

Przepisy na rozgrzewające napoje – Glögg z owocami

Przepisy na rozgrzewające napoje - Glögg z owocamiSkładniki:

  • 1 butelka półsłodkiego czerwonego wina
  • 2 szklanki soku pomarańczowego
  • 150 g Grzańca bakaliowego Bakalland
  • 1 świeże jabłko
  • 1 gałązka tymianku

W garnku doprowadzamy do wrzenia sok i wsypujemy do niego Grzaniec bakaliowy oraz pokrojone świeże jabłko. Gotujemy przez ok. 15 minut na małym ogniu. Następnie do gotowego naparu dolewamy wino i wkładamy gałązkę tymianku. Gotujemy jeszcze przez maksymalnie 2 minuty. Gotowy napój możemy odcedzić i przelać do kubków. Najlepiej będzie smakował jednak ze wszystkimi dodatkami.

Zobacz także: Rozgrzewające zupy kontra mróz!

Przepisy na rozgrzewające napoje – Żurawinowy napar z okolic Bostonu

Przepisy na rozgrzewające napoje - Żurawinowy naparSkładniki:

  • 2 szklanki soku porzeczkowego
  • 100 g Żurawiny Całe Owoce Bakalland
  • Sok z 1 połówki cytryny
  • 1 łyżeczka miodu

W rondelku gotujemy sok, do którego dodajemy suszoną żurawinę. Wszystkie składniki gotujemy przez ok. 15 minut. Następnie dodajemy sok z połówki cytryny i 1 łyżeczkę miodu. Tak przygotowany napar możemy pić od razu lub przechowywać w lodówce przez ok. 4 dni i rozcieńczać z ciepłą wodą.

Przepisy na rozgrzewające napoje – Turecka herbata z bakaliami

Przepisy na rozgrzewające napoje - Turecka herbata z bakaliamiSkładniki:

  • 3 łyżeczki liściastej herbaty (najlepiej czarnej, tureckiej odmiany)
  • 4 szklanki wody
  • 100 g Rodzynek Sułtańskich Bakalland
  • Listek mięty

Wodę gotujemy w imbryku (lub małym rondelku) i dosypujemy do niej liście herbaty. Następne do wywaru dodajemy rodzynki i gotujemy jeszcze przez ok. 5 minut. Gotową herbatę przecedzamy i wlewamy do małych szklanek, do ozdoby dodajemy liście mięty. Herbatę możemy spożywać w towarzystwie innych bakalii: suszonych moreli, fig, daktyli.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (294 głosów, średnia: 4,74 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. blogujemytestujemy  21 stycznia 2017 14:19

    Po składnikach niektóre ładnie wyglądają,ale smakują chyba nie bardzo.

    Odpowiedz
  2. maburekk  21 stycznia 2017 16:06

    Niezłe napoje z całego świata, na zdjęciach wyglądają przecudnie, ale nie wiem, czy byłabym w stanie je wypić. Może spróbować jako ciekawostkę smakową, ale żeby tak na co dzień, to chyba niekoniecznie…

    Odpowiedz
  3. AnnStyl  21 stycznia 2017 20:46

    No No! Jest w czym wybierać. Wszystkie zachęcają do degustacji. Ja chętnie skosztowałabym wszystkich 🙂 Aczkolwiek tego mlecznego nie jestem pewna. Reszta jak najbardziej mi podchodzi, a do tego rozgrzewają, że HO!

    Odpowiedz
  4. martucha180  22 stycznia 2017 09:05

    Zurawinowy napar ewentualnie turecka herbatka…

    Odpowiedz
  5. afrodyta  22 stycznia 2017 18:10

    Fajne ciekawostki…Ja proponuję herbatę(czarną) z dodatkiem pigwy i miodu.

    Odpowiedz
  6. Wusia  22 stycznia 2017 18:19

    A gdzie gluehwein?

    Odpowiedz
  7. ewalub  23 stycznia 2017 08:46

    Gdyby mi ktoś przyrządził, to chętnie bym spróbowała 🙂

    Odpowiedz
  8. Aneta  25 stycznia 2017 11:03

    Super pomysły, ale niektóre wydają się bardzo pracochłonne, no i składników też wiele potrzebują 🙂 Jednak faktycznie jakby mi ktoś tak zrobił, to na pewno bym spróbowała 😉

    Odpowiedz
  9. stokrotkapolna  27 lutego 2017 15:00

    Też bym gotowe spróbowała.

    Odpowiedz
  10. efffciaa  25 kwietnia 2023 13:12

    Z racji tego , że sporo podróżujemy po świecie i uwielbiamy próbować lokalnych specjałów miałam okazję nie raz spróbować napojów z różnych stron świata .

    Odpowiedz
    • efffciaa  25 kwietnia 2023 13:13

      Z tych tu przedstawionych piłam turecką rozgrzewającą herbatkę . Jednak nie była ona dokładnie taka jak w przepisie . Zamiast rodzynek były daktyle i wyczułam jeszcze delikatny smak imbiru 😉

      Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany