Ekspert radzi: Celiakia-objawy i sposoby leczenia

Pomimo wzrastającej popularności diety bezglutenowej, niewiele osób wie czy naprawdę jest celiakia. Niestety to właśnie osoby, które na nią cierpią często nie wiedzą, że dolega im jedna z najpoważniejszych nietolerancji pokarmowych. Objawy chorobowe przypisują innym dolegliwościom, lekceważą je. Wspólnie z  dr Justyną Golińską-Krysztofiak zapraszamy do artykułu: Celiakia – objawy i sposoby leczenia.

 Celiakia-objawy i sposoby leczenia

Szacuje się, że celiakia, inaczej nazywana chorobą trzewną, dotyka co setnego Polaka. Jest ona rozpoznawana najczęściej pomiędzy 30. a 50. rokiem życia. Kobiety chorują dwa razy częściej niż mężczyźni. Istotne jest, że obecnie częstotliwość występowania choroby wzrasta, co wynika ze zwiększonego spożycia glutenu, zmiany nawyków żywieniowych i coraz skuteczniejszego diagnozowania.

Celiakia-objawy i sposoby leczenia – Różne oblicza

Celiakia jest chorobą autoimmunologiczną o podłożu genetycznym. Polega na trwałej nietolerancji glutenu – białka zapasowego zawartego w zbożach (pszenicy, życie, jęczmieniu, owsie). Nie jest to schorzenie wieku dziecięcego, które ustępuje pod wpływem odpowiedniego leczenia. Celiakia jest chorobą przewlekłą i może ujawnić się w każdym okresie życia. – U osób chorych, gluten działa toksycznie i powoduje zanik kosmyków jelita cienkiego, które odpowiedzialne są za przyswajanie substancji odżywczych z pożywienia. Co za tym idzie, dochodzi do zaburzeń wchłaniania, niedoborów składników odżywczych, niedożywienia i wyniszczania organizmu – mówi dr Justyna Golińska-Krysztofiak, wykładowca Wyższej Szkoły Uni-Terra w Poznaniu.

Jakie objawy daje choroba? Do symptomów zalicza się nie tylko biegunki i spadek wagi, ale także m.in. zaburzenia układu nerwowego, moczowo-płciowego czy mięśniowo-szkieletowego. Pełnoobjawowy typ schorzenia najczęściej występuje u dzieci, kobiet w ciąży i osób starszych. Do jego symptomów zalicza się bóle brzucha, wzdęcia, biegunki, utratę masy ciała, zmiany uosobienia, a także objawy niedoborowe, np. anemię. U dzieci dochodzi dodatkowo do zaburzenia rozwoju. W przypadku celiakii ubogoobjawowej pojawić się mogą afty, wrzodziejące zapalenie jamy ustnej, ciągłe zmęczenie, bóle głowy, zaburzenia neurologiczne, depresja, wczesna osteoporoza, bóle kostne i stawowe, problemy ze skórą, obniżona płodność, niedobory żelaza, podwyższony poziom cholesterolu, a także współistniejące choroby autoimmunologiczne.

Co ważne, choroba może przybrać również postać bezobjawową. – W takim wypadku obraz jelita jest prawidłowy, natomiast we krwi obecne są charakterystyczne dla choroby przeciwciała. Do ujawnienia się choroby lub nasilenia jej symptomów może dojść w każdym momencie, na przykład pod wpływem ciąży, dojrzewania, infekcji, silnego stresu czy zabiegu chirurgicznego – komentuje dr Justyna Golińska-Krysztofiak.

Celiakia-objawy i sposoby leczenia – Lecznicza dieta

W jaki sposób diagnozuje się celiakię? – Do postawienia diagnozy konieczne są badania serologiczne krwi. Pozwalają one na wykrycie charakterystycznych dla choroby przeciwciał. Wykonuje się także biopsję jelita cienkiego, która pokazuje stopień zaniku kosmków. W niektórych przypadkach przeprowadza się również testy genetyczne – mówi dr Justyna Golińska-Krysztofiak.

Nieleczona celiakia prowadzi do poważnych powikłań, m.in. takich jak: niedożywienie, osteoporoza, problemy z płodnością, poronienia, zaburzenia i choroby neurologiczne, pierwotna marskość wątroby czy wzrost ryzyka wystąpienia raka przewodu pokarmowego.

Obecnie jedyną skuteczną metodą leczenia choroby jest stosowanie ścisłej diety bezglutenowej. W wyniku długotrwałej diety może dojść do niedoborów składników odżywczych, dlatego też stosuje się także suplementację makroelementów, mikroelementów i witamin. Dieta bezglutenowa oznacza eliminację zbóż (pszenicy, żyta, jęczmienia, owsa, pszenżyta, orkiszu), a także ich przetworzonych postaci i stosowanie odpowiednich zamienników. Do zamienników zalicza się m.in. ziemniaki, kukurydzę, ryż, grykę, proso, soję, soczewicę, fasolę i ich przetwory. Co ważne, nawet najmniejsze odstępstwa od diety mogą prowadzić do braku poprawy, zaostrzenia się lub nawrotu objawów choroby. Jeśli dochodzi do silnego zaniku kosmków na pewien czas wprowadza się dodatkowo dietę bezlaktozową. Dzieje się tak, ponieważ wielu pacjentów nie toleruje również produktów mlecznych.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (122 głosów, średnia: 4,57 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. lilkawodna  13 lutego 2015 09:31

    Ja myslalam że ta choroba dotyczy tylko dzieci.

    Odpowiedz
  2. bbo  13 lutego 2015 10:37

    Pierwszy raz słyszę o takiej chorobie.

    Odpowiedz
  3. martucha180  13 lutego 2015 13:33

    w szpitalu poznałam kobietę chorą na celiakię i wtedy się dużo dowiedziałąm o tej chorobie.

    Odpowiedz
  4. princess2585  15 lutego 2015 21:00

    od 2 miesięcy od kiedy dowiedzieliśmy się z narzeczonym o jego chorobie, zaczęliśmy nowe życie na diecie bezglutenowej

    Odpowiedz
    • Ewa Redakcja  16 lutego 2015 21:32

      W takim razie trzymam kciuki, żeby wszystko było dobrze i narzeczony czuł się dobrze! 🙂

      Odpowiedz
  5. princess2585  17 lutego 2015 13:01

    Dziękujemy, jest wszystko dobrze. Po prostu omijamy niektóre produkty, a odkrywamy inne smaki.

    Odpowiedz
  6. girlblack  22 marca 2015 20:13

    nie którzy sądzą, że dieta bezglutenowa musi być nuda- niekoniecznie!

    Odpowiedz
  7. stokrotkapolna  16 marca 2017 03:23

    Dietę należy stosować. Ciekawy artykuł.Zawsze warto czytać, i dowiadywać się wszystkiego, co dotyczy naszych milusińskich. Zwłaszcza jak coś im dolega. ,na przykład jak tutaj opisana alergia.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany