Celiakia – co to jest i jak się objawia u dzieci i dorosłych?

Celiakia (inaczej zwana chorobą trzewną) jest schorzeniem, które występuje zarówno u dzieci jak i u osób dorosłych. Objawia się ona zaburzeniami trawienia oraz wchłaniania jelitowego, które powstają na skutek nietolerancji białka zawartego w zbożach – glutenu.

U chorych na celiakię gluten działa w sposób toksyczny i prowadzi do zaniku kosmków jelitowych jelita cienkiego (maleńkich wypustków błony śluzowej, których zadaniem jest zwiększenie jego powierzchni oraz przede wszystkim wchłanianie składników pokarmowych).  W efekcie czego składniki z pożywienia nie są wchłaniane co może prowadzić do różnych objawów klinicznych.

celiakia

Celiakia – podstawowe objawy:

  • bóle i wzdęcia brzucha
  • utrata masy ciała, chudnięcie
  • objawy niedoborowe (np. anemia), które są efektem zespołu złego wchłaniania
  • zaburzenia rozwoju u dzieci (w tym głównie zaburzenia wzrostu)
  • zmiana usposobienia, często depresja
  • biegunki tłuszczowe lub wodniste
  • niewyjaśniona niedokrwistość z niedoboru żelaza
  • afty i wrzodziejące zapalenia jamy ustnej,
  • wczesna osteoporoza, bóle kostne i stawowe
  • podwyższony poziom cholesterolu
  • problemy ze skórą (sugerujące chorobę Dühringa)
  • nawykowe poronienia
  • problemy z płodnością
  • niedorozwój szkliwa zębowego
  • zaburzenia neurologiczne (neuropatia obwodowa, ataksja), uporczywe bóle głowy.
  • oraz inne.

Celiakia nie jest alergią, choć rzeczywiście zdarza się, że jest ona z nią mylona. Jest to trwająca przez całe życie pacjenta choroba o podłożu genetycznym. Pod względem częstotliwości występowania jest drugą  (po nietolerancji laktozy u dorosłych) nietolerancją pokarmową u człowiek. Najnowsze badania wykazują częstość zachorowań wynoszącą aż  1:100 osób. Niestety  w Polsce Celiakia diagnozowana jest jedynie w 3-5 % ze wszystkich przypadków! To sprawia, że wiele osób żyje w nieświadomości narażając swoje życie na duże komplikacje zdrowotne. Warto natomiast wiedzieć, że choć celiakia należy do grupy schorzeń nieuleczalnych, to można z nią normalnie żyć. Jeśli zatem Ty lub Twoje dziecko macie objawy celiakii warto wykonać badanie, które zdiagnozuje ten stan chorobowy. Najskuteczniejsze w tej kwestii są obecnie testy genetyczne. Są one proste, bezbolesne i łatwe w wykonaniu a ponadto są w stanie wykluczyć celiakię niemal ze 100% pewnością.

Brak tolerancji glutenu- przeczytaj na temat – płatki bezglutenowe:  Płatki z amarantusa – zdrowa alternatywa dla wegetarian i wegan

Płatki z amarantusa, dla wegetarian i wegan

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (104 głosów, średnia: 4,42 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. kozena  16 października 2011 23:41

    Mam celiakię, ale dieta nie jest taka straszna, jakby sie mogło wydawac. Wystarczy jesc produkty z certyfikatem przekreslonego kłosa. Coraz więcej firm myśli o bezglutenowcach. Teraz wcinam kromę bezglutenowego chleba posmarowaną bezglutenowym pasztetem profi. I jestem szczęśliwa 🙂

    Odpowiedz
  2. janulka  17 października 2011 00:03

    Też jadam te pasztety, bez żadnej choroby. Dobre są. Zwłaszcza na wyjazdy, bo to takie na jeden raz.

    Odpowiedz
  3. Elżbieta Wawer  23 maja 2015 20:18

    Nigdy bym nie pomyślala że chroniczny brak żelaza i problem z jego przyswajaniem może wiązać się z celiaką

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany