Nietolerancje pokarmowe – jak je diagnozować i z nimi żyć?

Nietolerancje pokarmowe związane z nieprzyswajaniem glutenu lub laktozy dotykają coraz większą liczbę Polaków, stając się przyczyną nieprzyjemnych dolegliwości, wywołując poważne zmiany w układzie pokarmowym, a nawet wywierając negatywny wpływ na życie psychiczne chorego. Na szczęście współcześnie można znacząco skrócić drogę diagnostyki, sięgając po szybkie i proste w wykonywaniu badania genetyczne. Wzrosła także nasza wiedza dotycząca zachowywania odpowiedniej diety. Chcesz dowiedzieć się więcej na temat diagnozowania i życia z celiakią lub nietolerancją laktozy? Przeczytaj, co mówi na ten temat nasz ekspert!

nietolerancje pokarmowe

Nietolerancje pokarmowe – jak je diagnozować i z nimi żyć?

Przeczytaj także: Alergia pokarmowa u dzieci – jaką stosować dietę?

Celiakię i nietolerancję laktozy łączą problemy związane z układem pokarmowym, jak choćby biegunki, zaparcia czy bóle brzucha. Są to wyjątkowo nieprzyjemne dolegliwości, które mogą sprawiać naprawdę dużo kłopotu, utrudniając choremu normalne funkcjonowanie. Nie trzeba być jednak na nie skazanym. Prawidłowa diagnoza daje każdemu choremu szansę na całkowicie nowe życie. Szczególnie pomocne są dziś badania genetyczne. Można je wykonać w placówce medycznej, korzystając np. z usług firmy ENEL-MED , a także samodzielnie w domu zakupując specjalistyczny pakiet on-line. Wystarczy wówczas nanieść parę kropli krwi na przygotowaną bibułkę i wysłać w załączonym opakowaniu do laboratorium. Wyniki powinny być do odebrania już po kilku tygodniach.

 

Nietolerancje pokarmowe – jak je diagnozować i z nimi żyć?

Wszechobecny gluten

Celiakia to schorzenie jelita cienkiego, które powstaje na skutek nietolerowania przez organizm glutenu – białka pochodzącego ze zbóż. Choroba te jest niestety uwarunkowana genetycznie. Antygeny HLA-DQ2 i HLA-DQ8, których nosicielami są chorzy, powodują wytwarzanie odpowiedzi autoimmunologicznej organizmu. To z kolei inicjuje stan zapalny i prowadzi uszkodzenia śluzówki jelita cienkiego, co wywołuje kolejne symptomy.

-Istnieją trzy typy tej choroby. Pełnoobjawowa forma charakteryzuje się: bólami i wzdęciami brzucha, biegunkami, chudnięciem, anemią, ale także depresją. Osoby cierpiące na postać skąpoobjawową mogą obserwować u siebie niedokrwistość, pojawianie się aft, ciągłe zmęczenie, bóle głowy, problemy z nastrojem. Najtrudniejszą do zdiagnozowania formą jest celiakia utajona, którą określa się na podstawie obecności charakterystycznych przeciwciał – wyjaśnia mgr Ewa Zygmanowska, dietetyk z Centrum Medycznego ENEL-MED.

 

Celiakia jest najpoważniejszym rodzajem nietolerancji pokarmowej. Występuje u 1:100 osób. W Polsce zdiagnozowanych zostało zaledwie ok. 3-5% chorych, pozostali są niestety nieświadomi choroby. Choroba może ujawnić się w każdym wieku podczas wprowadzania glutenu do diety dziecka, w okresie dorastania, ciąży czy dużego stresu. Nieleczona celiakia prowadzi do poważnych problemów zdrowotnych (m.in. niedokrwistości, niedoboru witaminy B12, obniżonego poziomu kwasu foliowego, pierwiastków Ca, Mg, Zn oraz schorzeń poważniejszych – nawet nowotworów). Pacjenci cierpiący na to schorzenie są aż czterdziestokrotnie bardziej narażeni na wystąpienie chłoniaka jelita. Do tego aż 10% z nich cierpi na zaburzenia psychiczne. Bardzo ważna jest wczesna diagnostyka i ścisłe przestrzeganie diety bezglutenowej. Najtrudniejsza do wykrycia jest celiakia skąpoobjawowa, dająca niespecyficzne, pozajelitowe i rzadko występujące objawy. Może się ona rozwijać przez wiele lat, wywołując schorzenia pozornie niezwiązane z tą chorobą, a często będące jej jedynym objawem i wpływające na funkcjonowanie całego organizmu. Dlatego bardzo istotne jest wczesne wykonanie specyficznych badań genetycznych.

 

„Większość osób, które nie tolerują glutenu, to nosiciele genu HLA-DQ2 lub HLA-DQ8. Ujemny wynik testu genetycznego ze stu procentową pewnością wykluczy zatem celiakię. Co ciekawe, wynik dodatni nie jest jednak jeszcze potwierdzeniem schorzenia, gdyż gen ten posiada około 30 % zdrowej populacji. Jest to jednak ważny krok na drodze diagnostyki celiakii i opanowania schorzenia” – wyjaśnia mgr Ewa Zygmanowska.

 

Osoby z celiakią powinny unikać w swoim codziennym menu produktów spożywczych, zawierających gluten, czyli konkretnie zboża takie jak pszenica, żyto, jęczmień oraz, ze względu na duże zanieczyszczenie glutenem, owies i źródła ukryte tych produktów.

Nietolerancje pokarmowe – jak je diagnozować i z nimi żyć?

Polecamy również: Jak walczyć z alergią pokarmową u niemowląt?

 

Laktoza – utajone niebezpieczeństwo

Nietolerancja laktozy to schorzenie,na które cierpi prawdopodobnie od 17 do 37 procent dorosłego społeczeństwa. Jest ona, podobnie jak celiakia, uwarunkowana genetycznie – związana z genem LCT odpowiedzialnym za trawienie i przyswajanie laktozy w przewodzie pokarmowym. Brak lub za mała ilość odpowiedniej substancji powoduje, że część cukru mlecznego przedostaje się do jelita grubego i tam ulega fermentacji, prowokując nieprzyjemne dolegliwości (gazy, wzdęcia, nudności lub wymioty). Mogą być one odczuwalne już po 30 minutach od spożycia posiłku – mówi dietetyk z Centrum Medycznego ENEL-MED. W przeciwieństwie do alergii pokarmowej, nie obserwuje się jednak zmian skórnych ani innych symptomów charakterystycznych dla alergii.

 

Podobnie jak w przypadku celiakii, zaleca się wykonanie badań genetycznych, które bardzo szybko pomogą zdiagnozować problem związany z układem pokarmowym. Leczenie tego schorzenia opiera się przede wszystkim na unikaniu produktów zawierających dużą ilość laktozy lub całkowitym wyeliminowaniu ich z diety. Wczesna diagnostyka pozwoli usunąć z jadłospisu tylko określoną grupę produktów bez konieczności eliminacji ich większej ilości. Dzięki temu uchroni chorych przed ryzykiem wystąpienia niedoborów składników odżywczych i witamin, co jest szczególnie ważne w przypadku diety małych dzieci i młodzieży.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (165 głosów, średnia: 4,54 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. Hidari11  25 stycznia 2017 08:59

    Bagatelizowałam sprawę alergii i nietolerancji pokarmowych, dopóki znajomy nie zmarł z powodu szoku anafilaktycznego wywołanego alergią na orzechy. Ciężko żyć z takimi problemami zdrowotnymi.

    Odpowiedz
  2. Aneta  25 stycznia 2017 12:51

    Na szczęście nie mam raczej żadnej z nietolerancji pokarmowych, choć mam niedoczynność tarczycy i Hashimoto – a przy tych schorzeniach często występuje np. alergia na gluten. Specjalistycznych testów nie robiłam, ale nie odczuwam żadnych dolegliwości, gdy jem normalnie.

    Odpowiedz
  3. AnnStyl  28 stycznia 2017 15:48

    Z tym glutenem to różnie bywa. Córka mojej koleżanki była od urodzenia zdiagnozowania jako bezglutenowiec, co znaczy, że kompletnie wyłączono jej z diety gluten. Tak było przez wiele lat. I ni stąd ni zowąd jako nastolatka zaczęła normalnie jeść gluten, co trwa do tej pory już ładnych parę lat. Ale rzeczywiście zrobienie testów zwłaszcza z krwi wiele wyjaśnia i pozwala wyeliminować z diety szkodliwe alergeny. Przynajmniej ograniczyć je znacząco co ułatwi alergikowi życie, a niejednokrotnie uratuje mu życie.

    Odpowiedz
  4. nostra  30 stycznia 2017 12:11

    U mnie znowu wszyscy panikowali, miałam wiele diet eliminacyjnych, leczyłam się też na zaparcia w międzyczasie. Jak się ich pozbyłam po leczeniu dicopegiem 10g to wszelkie inne dolegliwości ustąpiły

    Odpowiedz
  5. Mery2017  18 lutego 2017 16:22

    Jak ktoś ma problemy z nietolerancją pokarmową to koniecznie powinien zrobić badania genetyczne. Inaczej będzie chodził jak ja po diabetykach i sprawdzłą co em\wentualnie może nie zaszkodzić lub zaszkodzić. Szkoda zdrowia. Ja jeszcze robiłam stare badania takie prawie jak na ojcostwo, teraz są typu igenesis, a więc bardzo szczegółowe. pOczytajcie o nich trochę, to nic nie kosztuje, a wiele można się dowiedzieć z samej lektury

    Odpowiedz
  6. stokrotkapolna  16 marca 2017 03:49

    Diagnoza najważniejsza. Ciekawy artykuł.Zawsze warto czytać, i dowiadywać się wszystkiego, co dotyczy naszych milusińskich. Zwłaszcza jak coś im dolega. ,na przykład jak tutaj opisana alergia.

    Odpowiedz
  7. Alexa  20 listopada 2020 23:30

    Kiedyś jak byłam mała, nie było dużego wyboru produktów bez laktozy, czy glutenu. Nie wiem czy to rozwijanie świadomości, że ludzie cierpią na nietolerancje pokarmowe, czy moda, ale bardzo sie cieszę, że w tej chwili tych produktów jest tak wiele. Mimo wszystko nie łatwo radzę sobie z tą dietą, oraz cenie swój czas, wiec zamawiam catering dietetyczny z wygodnadieta.pl posiłki są odpowiednio zbilansowane, smaczne i różnorodne.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany