Dieta paleo – na czym polega i czy jest bezpieczna?

Coraz więcej celebrytek i zwolenniczek zdrowego trybu życia zachwala dietę paleo – stworzoną przez dr Lorena Cordaina naturalną dietę, nawiązującą do sposobu odżywiania bliskiego naszym praprzodkom z ery paleolitu. Sprawdzamy, na czym polega ten oryginalny wzorzec żywienia i próbujemy znaleźć odpowiedź na pytanie, czy rzeczywiście jest zdrowy!

Dieta paleo wyrosła w oparciu o założenia, które wydają się bardzo rozsądne i przemyślane. Jej główną ideą jest bowiem rezygnacja ze spożywania produktów przetworzonych (ze szkodliwości których w pełni zdajemy sobie dziś sprawę) i powrót do jadłospisu bazującego na darach przyrody, pozyskanych poprzez zbieractwo lub łowiectwo. Czy jednak powrót do stylu żywienia z epoki paleolitu jest możliwy i w pełni bezpieczny dla współczesnego człowieka? Specjalnie dla naszych Czytelniczek sprawdzamy jasne i ciemne strony modnej diety paleo!

dieta paleo

źródło: www.pixabay.com

Dieta paleo – na czym polega i czy jest bezpieczna?

Dieta paleo obejmuje tylko te pokarmy, do których przypuszczalnie mieli dostęp nasi praprzodkowie, żyjący w paleolicie. Zalicza się do nich: chude mięsa, ryby, owoce morza, grzyby, orzechy, jajka, wszystkie owoce oraz warzywa pozbawione skrobi. Wykluczone zostają natomiast zboża, nabiał, cukier i rośliny strączkowe. Z uwagi na rolę mięsa w tej piramidzie żywieniowej zdecydowanie nie jest to dieta dedykowana wegetarianom. Jednocześnie należy jednak pamiętać, że w czasach paleolitu skład posiłków był mocno zależny od konkretnego miejsca zamieszkania i pory roku. Nie istnieje więc jeden wzorzec jadłospisu podporządkowany narzuconym zasadom. Latem, gdy ludzie mieli dostęp do świeżych owoców i warzyw, to one stanowiły bazę dla ich dań. Zimą jadano natomiast przede wszystkim mięso.

 

Dieta paleo co jeść

źródło: www.pixabay.com

Zwolennicy diety paleo uważają, że aby była ona odpowiednio zbilansowana, powinno się układać jadłospis w taki sposób, by najważniejsze składniki występowały w następujących proporcjach:

  • duża ilość białka zwierzęcego, pochodzącego z chudego mięsa,
  • dobre węglowodany z owoców i warzyw (nie z bulw),
  • dużo błonnika z ubogich w skrobię warzyw i owoców,
  • umiarkowana ilość tłuszczu (z dominacją jedno- i wielonasyconych) i niemal taka sama ilość tłuszczy omega-3 i omega-6,
  • produkty będące bogatym źródłem witamin i minerałów,
  • produkty o wysokiej zawartości potasu i niskiej zawartości sodu,
  • żywność o niskim ładunku zasadowym.

 

Dieta paleo – kontrowersje

źródło: www.pixabay.com

Skoro dieta nawiązująca do epoki paleolitu opiera się na zdrowych, nieprzetworzonych produktach, powinniśmy z miejsca uznać ją za zdrową i w pełni organiczną. Wielu jej zwolenników podkreśla pozytywny wpływ diety paleo na ogólny stan zdrowia, a nawet akcentuje jej zdolność do zwalczania schorzeń, takich jak: nadwaga, astma, nadciśnienie, depresja, cukrzyca czy problemy skórne. Niektórzy idą jeszcze dalej, przekładając termin paleo także na styl życia i mówiąc o paleolitycznej filozofii opartej na minimalizmie i skupieniu na tym, co jest naprawdę potrzebne do tego, by być szczęśliwym. Cały ten hurraoptymizm nie uwzględnia jednak kilku ważnych czynników.

Po pierwsze: rezygnacja z nabiału i produktów zbożowych w epoce paleolitu nie wynikała z wyborów i troski o zdrowie. W tamtych czasach ludzie nie potrafili po prostu przetwarzać zbóż i nie udomowili zwierząt, od których mogliby pobierać mleko. Praczłowiek nie trawił przy tym laktozy, ale naukowcy dowiedli, że około 10 tysięcy lat temu na terenie Europy pojawiła się mutacja, która to umożliwiła, więc – o ile nie mamy alergii ani nie cierpimy na celiakię możemy bezpiecznie spożywać bardzo zdrowe dla nas zboża i produkty mleczne.

Po drugie: mięso w epoce paleolitu miało zupełnie inny skład niż obecnie. Było bowiem mięsem zwierząt dzikich, a to oznacza niższą zawartość kwasów tłuszczowych nasyconych oraz – analogicznie – wyższą kwasów nienasyconych omega-3. Współcześnie mięso ma niższą wartość odżywczą, a w dodatku, by było w pełni zdrowe, musi pochodzić z naprawdę ekologicznej, tradycyjnej produkcji, czyli z wiejskiej zagrody, o co nie jest łatwo (szczególnie mieszkańcom miast).

Po trzecie: wysokie spożycie mięsa zwiększa ryzyko wystąpienia chorób krążenia. Dieta paleo zaleca przy tym stosowanie oleju kokosowego, który także jest bogatym źródłem nasyconych kwasów tłuszczowych i w tym zestawieniu tylko „pogarsza sprawę”.

Po czwarte: wbrew temu, co twierdzą producenci zdrowej żywności, do diety paleo nie można wcale włączyć specjalnych „prozdrowotnych” batoników czy ciast z mąki kokosowej. Człowiek paleolitu nie jadł ciast ani żadnych wyrobów, które choć w niewielkim stopniu przypominałyby batonik. Jak miałby je upiec?

 

Czy dieta paleo jest zdrowa?

źródło: www.pixabay.com

Uwzględniając wszystkie zebrane informacje oraz fakt, że ludzie paleolitu osiągali średnio 25-30 lat życia, nie możemy niestety potwierdzić, że owa modna dieta jest bezpieczna dla zdrowia. Nie mieliśmy przecież okazji prześledzić skutków długoterminowego stosowania tej diety (żyjąc maksymalnie trzydzieści lat, ludzie paleolitu nie „doczekiwali”  nowotworów ani wielu innych chorób, które mogłyby się u nich rozwinąć w późniejszym wieku). Ponadto trudność tkwiąca w znalezieniu optymalnej alternatywy dla wielu produktów z „normalnego” jadłospisu, dobraniu naprawdę ekologicznie wyprodukowanych składników i odpowiednim zbilansowaniu całości czynią z diety paleo prawdziwą żywieniową gimnastykę.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (152 głosów, średnia: 4,27 z 5)
zapisuję głos...