4 desery na Dzień Dziecka. Zaskocz swoją pociechę!

Spis treści:

 Dzień Dziecka to wyjątkowy moment w roku, zarówno dla dzieci, jak i rodziców. Jak sprawić, by ta chwila na długo utkwiła w pamięci najmłodszych? To proste! Przygotuj razem z dziećmi proste i smaczne „małe co nieco”! Oto 4 desery na Dzień Dziecka!

desery na Dzień Dziecka

kolaż własny redakcji, zdjęcia: pixabay.com, mat. pras. Bakalland

Te słodkości także pokochają Twoje dzieci:

4 desery na Dzień Dziecka – przepisy

Oto 4 proste przepisy, które sprawdzą się jako desery na Dzień Dziecka!

Zdrowe owocowe lizaki w bakaliowej posypce

desery na Dzień Dziecka - lizaki

mat. pras. Bakalland

Składniki:

5 dużych słodkich jabłek (lubi innych owoców), 1 tabliczka gorzkiej czekolady, 480 g kajmaku tradycyjnego, 100 g mieszanki orzechów, 100 g wiórków kokosowych

Przygotowanie:

Jabłka umyć i pokroić na ćwiartki. Oczyścić z gniazd nasiennych. W kąpieli wodnej roztapić czekoladę i masę kajmakową. Orzechy posiekać i przełożyć do małej miseczki. Wiórki kokosowe, również przełożyć do osobnego naczynia. Ćwiartki jabłek nadziewać na patyczki. Następnie mieszać w roztopionej czekoladzie i kajmaku. Czekać przez chwilę, aż składniki zaczną zastygać i delikatnie posypywać deser orzechami i wiórkami kokosowymi. Lizaki odstawić do szklanki, poczekać aż cała masa zastygnie. Można podawać lekko schłodzone

Tęczowy tort kremowy

tęczowy tort na Dzień Dziecka

Składniki:

biszkopt: 9 białek, 9 żółtek, sól, 1,5 szklanki  cukru, 1,5 szklanki mąki tortowej, 6 czubatych łyżek mąki ziemniaczanej; masa: 800 g serka mascarpone, 500 ml kremówki, 4-6 łyżek cukru pudru, łyżeczka ekstraktu waniliowego; do dekoracji: 7 barwników spożywczych w różnych kolorach (najlepiej w proszku), kolorowe draże

Przygotowanie:

Zacząć od przygotowania różnokolorowych blatów na biszkopt (za każdym razem przygotowujemy ciasto na dwa blaty i pieczemy jednocześnie oba w dwóch tortownicach – śred. 20 cm). W tym celu 3 białka należy ubić ze szczyptą soli i 1/2 szklanki cukru na bardzo sztywną pianę. Cały czas ubijając dodawać po jednym, po kolei 3 żółtka. Następnie delikatnie połączyć z 1/2 szklanki mąki pszennej wymieszanej z 2 łyżkami mąki ziemniaczanej. Ciasto podzielić na pół. Do każdej części dosypać barwnik w takiej ilości, by uzyskać odpowiedni odcień. Wymieszać. Przełożyć do wyłożonych papierem do pieczenia 2 tortownic. Piec ok. 30 minut w 170 st. C. W podobny sposób zrobić w dwóch turach pozostałe blaty. Przygotować krem. Mascarpone wymieszać z kremówką. Dodać cukier puder. Razem ubić na sztywno. Doprawić ekstraktem z wanilii. Cienkimi warstwami masy przełożyć tort. Resztą masy posmarować jego wierzch i boki. Udekorować drażami.

Owocowe szaszłyki

Owocowe szaszłyki

Składniki:

jabłko, kiwi, truskawki, winogrona, arbuz, banan, pomarańcza, czekolada, wiórki czekoladowe lub kokosowe

Przygotowanie:

Owoce umyć, obrać. Pokroić w małe cząstki. Poszczególne składniki nadziewać na przemian na patyczek. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, zanurzać w niej każdy szaszłyk. Posypać wiórkami.

Domowe lody na patyku

Domowe lody na patyku

Składniki:

słodki melon, 100 ml soku wyciśniętego z pomarańczy, miód, sok z cytryny; 600 g truskawek, 200 g jogurtu naturalnego, miód

Przygotowanie:

Melon obrać, usunąć pestki. Pokroić owoc w kostkę. Zmiksować. Wymieszać z sokiem z pomarańczy. Doprawić do smaku miodem i sokiem z cytryny. Masę włożyć do foremek do lodów. Następnie włożyć patyczek. Wstawić na 5-6 godzin do lodówki.

Truskawki zmiksować za pomocą blendera na jednolitą i gładką masę. Dodać jogurt, dosłodzić  miodem i jeszcze raz wszystko zmiksować. Tak powstałą masę przelać do foremek do lodów. Następnie włożyć patyczek. Wstawić na 5-6 godzin do lodówki.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (275 głosów, średnia: 4,66 z 5)
zapisuję głos...