Rogal świętomarciński – ile ma kalorii i jak go przygotować samodzielnie?

Nie ma chyba drugiego tak słodkiego symbolu miasta jak rogal świętomarciński, który jest wizytówką Poznania. To słodki poczęstunek, który kojarzy się z 11 listopada. To nieodłączny element obchodów dnia św. Marcina, które przypadają właśnie na ten dzień. Z czego są zrobione te prawdziwe rogale, ile mają kcal i jak je przygotować? Spieszymy z odpowiedzią!

Fot. Redd on Unsplash

Skąd wzięła się tradycja rogali świętomarcińskich?

Tradycja rogali świętomarcińskich sięga połowy XIX wieku. Narodziła się właśnie w Poznaniu. Związana z nią jest legenda, według której proboszcz poznańskiej parafii św. Marcina prosił wiernych, by tak, jak patron parafii, podarowali coś biednym. Cukiernik, który był wtedy na mszy, przygotował na odpust parafii rogale w kształcie podkowy, którą według legendy miał zgubić koń patrona. Bogatsi parafianie kupowali rogale, podczas gdy biedniejsi otrzymywali je za darmo. Inicjatywa była podejmowana przez lata, aż stała się tradycją.

Szybkie ciasto na niedzielę do kawy – najlepsze przepisy!

Szybkie ciasto na niedzielę do kawy – najlepsze przepisy!

Szukasz przepisu na szybkie ciasto na niedzielę do kawy? Lepiej nie mogłaś trafić! Leniwe niedzielne popołudnia warto sobie osłodzić pysznym ciastem. Najlepiej, by wykonanie go było szybkie i mało skomplikowane. Czasami też w niedzielę zdarza się, że wpadają niezapowiedziani goście. Zaskocz ich pełną gotowością. Niektóre z naszych przepisów można zrobić w 15-20 minut, inne właściwie “robią się same”! Zapraszamy na garść inspiracji!

Prawdziwy rogal świętomarciński – co to znaczy?

Ciekawostką jest fakt, że rogale świętomarcińskie są produktami wpisanymi do rejestru chronionych nazw pochodzenia i chronionych oznaczeń geograficznych w Unii Europejskiej. Mają określoną recepturę. Ich waga maksymalnie powinna wynosić 250 gramów, a kaloryczność – 850 kcal, a nawet 1200 kcal. 

 

Rogal Świętomarciński – przepis

Składniki na ciasto:

  • 50 g drożdży
  • szklanka mleka
  • 6 jajek
  • 2 łyżki cukru
  • 1 kg mąki
  • ½ kostki roztopionego masła

Nadzienie

  • 100 g maku 
  • 100 g orzechów włoskich
  • 100 g migdałów
  • 1½ szklanki cukru pudru
  • 1 laska wanilii
  • 1 łyżka śmietany

Dekoracja

  • lukier z cukru pudru i cytryny
  • grubo pokrojone orzechy włoskie

Sposób przygotowania:

  1. Drożdże rozpuść w niewielkiej ilości mleka.
  2. Jajka utrzyj z cukrem i połącz ze stopionym mlekiem. Dodawaj stopniowo mąkę, mleko oraz przygotowane wcześniej drożdże.
  3. Ciasto wyrabiaj do momentu, gdy zaczną pokazywać się pęcherzyki powietrza. Odstaw je w ciepłe miejsce aż do wyrośnięcia.Zaparz mlekiem migdały, orzechy i mak. Ucieraj z cukrem i śmietaną aż do uzyskania gęstej masy. Dodaj wanilię.
  4. Gdy wyrośnie ciasto, rozwałkuj je i pokrój na kwadraty.
  5. Na każdy osobny kwadrat nałóż porcję przygotowanej wcześniej masy i uformuj rogaliki.
  6. Pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Rozgrzej piekarnik do 220 stopni.
  7. Piecz aż do uzyskania złotego koloru. Udekoruj rogale lukrem i orzechami włoskimi.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (24 głosów, średnia: 4,83 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. luna341  11 listopada 2021 18:58

    Bardzooo kaloryczny

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany