Domowe przepisy na rafaello. Prawdziwa kokosowa słodycz!

Domowe przepisy na rafaello są proste i smaczne. Słodkie kuleczki kuszą egzotycznym, kokosowym aromatem, chrupiącymi wiórkami oraz orzechową nutką. Świetnie nadają się na domową imprezę, spotkanie ze znajomymi, prezent dla bliskiej osoby, czy świąteczny deser! Poznaj nasze przepisy i znajdź wśród nich swój ulubiony!

domowe przepisy na rafaello

pixabay.com

Domowe przepisy na nutellę. Smakują tak dobrze jak oryginał!

Domowe przepisy na nutellę. Smakują tak dobrze jak oryginał!

Uwielbiasz słodki czekoladowo-orzechowy krem, ale szukasz zdrowszych odpowiedników? Dobrze trafiłaś! Oto garść sprawdzonych przepisów na domową nutellę!

Domowe przepisy na rafaello: 3 najlepsze

Poniżej domowe receptury na słodkie i smaczne domowe rafaello. Słodkie kuleczki własnej roboty nie tylko są zdrowsze, ale też o wiele mniej kaloryczne niż oryginał. To doskonały zamiennik dla słynnych kokosowych słodkości ze sklepu!

Kuleczki rafaello z cukrem pudrem

Składniki: 20 dag mleka w proszku, 20 dag miękkiego masła, 20 dag wiórek kokosowych, 10 dag cukru pudru, 50 migdałów

Przygotowanie: Miękkie masło, mleko w proszku, cukier puder oraz wiórki utrzyj mikserem na puszystą masę. Migdały zalej wrzątkiem i odstaw. Po chwili przecedź. Zahartuj je zimną wodą. Obierz migdały ze skórki (sparzona powinna dość łatwo odchodzić). Bierz w dłonie po odrobinie masy na rafaello i formuj z niej małe kulki, wkładając w środek każdej z nich migdał. Kulki na końcu obtocz w wiórkach kokosowych i odstaw na 30 minut do lodówki, aby dobrze zastygły.

Kremowe rafaello domowe

140 ml wody, 220 g białego cukru, 130 g masła, 230 g mleka w proszku, 80 g wiórek kokosowych, 45 sztuk migdałów

Przygotowanie: Wlej do rondelka wodę, dodaj cukier i podgrzej do momentu, aż się rozpuści. Dodaj mleko w proszku, masło posiekane w kostkę oraz wiórki kokosowe. Wymieszaj, aż masa będzie jednolita. Pozostaw do całkowitego ostygnięcia, a następnie schładzaj kilka godzin w lodówce, a najlepiej zostaw na całą noc. Migdały zalej wrzątkiem i odstaw na 10 minut  (po tym czasie można bez problemu ściągnąć z nich skórkę). Przy pomocy łyżeczki nabieraj małe porcje masy. W dłoniach formuj krem w kształt kulki, wkładając do środka migdał. Kulkę obtocz w wiórkach kokosowych. Rafaello po przygotowaniu schładzaj w lodówce.

Domowe rafaello w wersji fit

Składniki: 100 g kaszy jaglanej, 2 szklanki/400 ml mleka kokosowego, 1 szklanka wiórek kokosowych, 3/4 szklanki migdałów, pół szklanki daktyli, laska wanilii, 3 łyżki Amaretto (opcjonalnie)

Przygotowanie: Kaszę jaglaną wsyp do garnka i praż przez kilka minut na małym ogniu. Następnie dodaj mleko kokosowe i laskę wanilii. Gotuj na wolnym ogniu około 20 min, aż kasza wchłonie całe mleko i będzie bardzo miękka. Do ugotowanej, przestudzonej kaszy dodaj pokrojone na kawałki daktyle i 3/4 wiórek kokosowych – całość zblenduj tak, aby wszystkie składniki się połączyły. Migdały rozetrzyj na proszek (np. młynkiem do kawy), wsyp do miski z kaszą. Dodaj Amaretto i dokładnie wymieszaj. Odstaw całość na 30 minut, po czym uformuj kuleczki. Do każdej pralinki włóż jeden migdał. Po zrobieniu pralinek każdą z nich obtocz w wiórkach kokosowych i odstaw do lodówki na około 1 h.

Znacie inne domowe przepisy na rafaello? Podzielcie się!

Kulki mocy – słodki zastrzyk zdrowia i energii przed treningiem!

Kulki mocy – słodki zastrzyk zdrowia i energii przed treningiem!

Kulki mocy to coraz popularniejsza przekąska wśród tych, którzy pragną żyć fit, szukają zdrowych i smacznych źródeł energii do treningów albo po prostu marzą o zastąpieniu słodyczy pełnych chemii i pustych kalorii czymś pysznym i cieszącym oczy. Dowiedz się więcej o hollywoodzkich superfoods, które z łatwością przygotujesz we własnej kuchni!

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (216 głosów, średnia: 4,54 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. Eli  10 marca 2018 12:05

    Rafaello w wersji fit smakuje nieziemsko. Wypróbowałam podobny przepis- kuleczki zniknęły w błyskawicznym tempie. 🙂

    Odpowiedz
  2. marta_12  10 marca 2018 12:40

    Rafaello to mój paradoks. Kokosa nie lubię, a te słodycze to już tak choc są z wiadomą posypką.

    Odpowiedz
  3. Margaretkaw  11 marca 2018 02:33

    Wersja z kaszą jaglaną bardzo mnie zaciekawiła. Muszę wypróbować ten przepis, bo kulki wyglądają smacznie, a ta opcja ma dodatkowy plus w postaci zmniejszonej liczby kalorii.

    Odpowiedz
  4. xtina120  11 marca 2018 22:14

    Bezwzględnie fantastyczne 😉

    Odpowiedz
  5. Neon  5 kwietnia 2018 18:42

    Ciekawi mnie ta opcja z kaszą jaglaną 😀

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany