Domowe przepisy na nutellę. Smakują tak dobrze jak oryginał!

Uwielbiasz słodki czekoladowo-orzechowy krem, ale szukasz zdrowszych odpowiedników? Dobrze trafiłaś! Oto garść sprawdzonych przepisów na domową nutellę!

Przedstawiamy domowe przepisy na nutellę. To prawdziwa gratka dla łasuchów! Receptury są pyszne, proste i zawierają o wiele zdrowsze składniki niż produkty sklepowe. Przedstawiamy przepisy na wersję bez cukru, z daktylami, awokado, śliwkami… Znajdź swój ulubiony deser czekoladowy i stwórz domową nutellę, dzięki któremu zapomnisz o oryginalnym kremie!

Domowe przepisy na nutellę

pixabay.com

Pomysły na owocowe desery z grilla, które zachwycą Twoich przyjaciół!

Pomysły na owocowe desery z grilla, które zachwycą Twoich przyjaciół!

Początek wakacji to oficjalne otwarcie sezonu grillowego. Spotykamy się wtedy z rodziną i przyjaciółmi na działkach, nad jeziorem lub w mniejszych przydomowych ogródkach, by wspólnie wypoczywać, spożywając potrawy smażone na ruszcie. W stałym repertuarze potraw […]

Domowe przepisy na nutellę: proste i smaczne receptury

Słodki orzechowo-czekoladowy krem to ulubiony smakołyk dzieci i łasuchów. Jak zrobić jego domowy odpowiednik, który będzie zdrowszy niż oryginał, ale równie smaczny? Poniżej przepisy.

pixabay.com

Domowe przepisy na nutellę

Nutella śliwkowa

Składniki: 5 kg śliwek węgierek, 1 kg cukru, 8 łyżek kakao, gorzka czekolada

Przygotowanie: Śliwki umyj, poprzekrawaj na połówki i usuń z nich pestki. Wrzuć owoce do dużego garnka. Gotuj na małym ogniu. Często mieszaj, by się nie przypaliły. Kiedy śliwki będą już gęste, dodaj do nich cukier i kolejny raz zagotuj. Czekoladę połam na kawałki, dodaj do masy. Wymieszaj. Następnie wsyp kakao. Gotuj na niewielkim ogniu, aż czekolada się rozpuści. Mieszaj, ale uważaj, by masa nie przywarła! Gorący krem nakładaj do słoików. Pasteryzuj około 10 minut. Przełóż masę do czystego słoika. Przechowuj domową nutellę w lodówce. 

Nutella z awokado (bez cukru)

Składniki: szklanka prażonych orzechów laskowych, tabliczka czekolady gorzkiej bez cukru, łyżka oleju kokosowego, 10 daktyli, awokado, 3 łyżki mleka kokosowego, garść wiórków kokosowych

Orzechy laskowe podpraż na suchej patelni przez 1 min. Roztop tabliczkę czekolady w kąpieli wodnej i dodaj stopniowo olej oraz mleko kokosowe. Następnie dorzuć awokado, daktyle. Całość zmiksuj w blenderze na gładką i kremową konsystencję. Na koniec wsyp do kremu wiórki kokosowe. Przełóż masę do czystego słoika. Przechowuj  krem w lodówce.

Nutella mleczna

Składniki: 100 g orzechów laskowych, 2 czubate łyżki kakao, ¼ szklanki syropu z agawy, 6-10 łyżek mleka

Przygotowanie: Orzechy laskowe podpraż na suchej patelni przez 1 min. Wyjmij i przełóż je do czystej kuchennej ściereczki, zawiń i trzyj zawartością ściereczki przez kilka minut, w ten sposób orzechy pozbędą się skórek. Nie muszą być idealnie wyłuskane, ale im mniej skórek zostanie, tym słodszy i smaczniejszy będzie krem (skórki dodają mu gorzkiego smaku). Wyłuskane orzechy umieść w naczyniu blendera. Zblenduj je na gładki pył przez około 3 minuty. Następnie dodaj pozostałe składniki i wszystko zmiksuj na najwyższych obrotach. Przełóż masę do czystego słoika i przechowuj w lodówce.

Nutella z masłem orzechowym

Składniki: 150 g daktyli, ½ szklanki masła orzechowego, 3 łyżki kakao, 1/3 szklanki mleka (może być roślinne), 1 łyżka oleju kokosowego

Przygotowanie: Namocz daktyle na około 20 minuty. Zmiksuj je z masłem orzechowym, olejem kokosowym i kakao na gładki krem. Dolej odrobinę mleka. Wymieszaj. Przełóż masę do czystego słoika i przechowuj w lodówce.

Łatwy deser: Truskawki w czekoladowych mundurkach

Łatwy deser: Truskawki w czekoladowych mundurkach

Ilość porcji: dla ok. 4 os. Czas przygotowania: 30 minut Czas oczekiwania: 120 minut Składniki na deser: Truskawki w czekoladowych mundurkach 500 g świeżych truskawek 100 g białej czekolady E.Wedel 100 g mlecznej czekolady E.Wedel 2 […]

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (99 głosów, średnia: 4,81 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. gosia  8 marca 2018 09:50

    uwielbiam nutelle 🙂

    Odpowiedz
  2. MarciaMarcia  8 marca 2018 10:25

    Co domowe to domowe 🙂

    Odpowiedz
  3. Eli  8 marca 2018 22:35

    Wygląda obiecująco. 😀 Chyba muszę znaleźć czas na słodkie kulinarne eksperymenty. 🙂

    Odpowiedz
  4. nevermind9  10 marca 2018 17:42

    robiłam kiedyś ze śliwek i nie ma z nutellą nic wspólnego, ale inne chętnie wypróbuję , ” Nutella mleczna” zapowiada sie obiecująco ! 🙂

    Odpowiedz
  5. martucha180  11 marca 2018 14:29

    Nutella z awokado? Ciekawe zestawienie produktów.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany