Sezon na penne ze świeżymi pomidorami!

Przełom sierpnia i września to najlepszy sezon na pomidory, z tego powodu warto wykorzystywać je właśnie teraz w swoich jadłospisach. Tym bardziej, że istnieje ok. 8000 pomysłów na ich zastosowanie. Posiadają one ogrom witamin, które świetnie wpływają na nasze zdrowie, wygląd i samopoczucie.

penne pasta

Jednym z najbardziej lubianych połączeń jest makaron z pomidorami. To typowo włoskie danie znalazło swoich odbiorców na całym świecie. Poniżej prezentujemy łatwy przepis na wykorzystanie świeżych pomidorów w połączeni z Międzybrodzkim Makaronem penne.

Składniki:

  • Międzybrodzki Makaron penne – 250 g
  • Oliwa z oliwy – 2 łyżki
  • Cebula – 1 szt.
  • Pomidory – ok. 800 g
  • Świeża bazylia
  • Parmezan
  • Sól, pieprz

Wykonanie:

Międzybrodzki Makaron penne gotujemy według zaleceń na opakowaniu. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej cebulę. Pomidory kroimy w kostkę, dodajemy drobno posiekaną cebulę i smażymy około 5 minut. Na koniec dodajemy bazylię, doprawiamy solą, pieprzem i podgotowujemy jeszcze przez kilka minut. Na koniec polewamy sosem makaron i posypujemy startym parmezanem.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (250 głosów, średnia: 4,38 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. lilkawodna  10 września 2014 09:41

    Pyszne są makarony, obojętnie o jakiej nazwie, byle z pysznym sosem:-).

    Odpowiedz
  2. bbo  10 września 2014 12:46

    Tak, lubię ten makaron. Z nim każde danie zamienia się w małą ucztę.

    Odpowiedz
  3. martucha180  10 września 2014 17:26

    I weź tu człowieku nie zgłodnij!

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany