Dobry makaron – czyli jaki ?

Polacy uwielbiają makaron, znajduje się w naszej diecie od lat, niestety mamy mgliste o nim pojęcie. Wielu naszych rodaków uważa, że jego składnikiem są jajka i nigdy nie słyszało o pszenicy durum. Makaron przegotowujemy, a przygotowując z sosami przelewamy wodą. Wspólnie z marką Barilla chcemy Wam przybliżyć, jak przygotować dobry makaron.

Barilla_scolino.eps

Dobry makaron – Włoska receptura

Prawdziwie włoski makaron powstaje z pszenicy durum i wody, które wystarczą, by otrzymać złocisty kolor
i doskonały smak. Nieakceptowalne jest mieszanie pszenicy durum z innymi odmianami lub stosowanie jedynie pszenicy zwykłej (czyli miękkiej). Makaron powstały z takiej mieszanki lub z pszenicy miękkiej jest niższej jakości – łatwo się skleja, rozgotowuje, traci kształt i wymaga zabarwiania np. kurkumą, ponieważ nie ma naturalnie złocistej barwy.

Dobry makaron  – bez jaj

Jajko rzadko jest składnikiem włoskiego makaronu. Włosi jedzą wprawdzie makaron jajeczny, ale zwyczajowo jest on podawany w niedziele – na wyjątkowe okazje. To zbyt bogaty posiłek, aby spożywać go codziennie – mówi Marco Ghia, szef kuchni, znawca i miłośnik kuchni włoskiej.

Dobry makaron – Gotowanie makaronu – to proste!

Makaron wysokiej jakości, czyli wyprodukowany z pszenicy durum, przyrządza się w bardzo prosty sposób. Po zagotowaniu wody należy ją osolić, wrzucić makaron i gotować przez odpowiedni dla danego kształtu czas. Gdy będzie al dente, należy go odsączyć i już. Gotowe! Makaronu nie wolno przelewać wodą, bo wypłukuje ona skrobię niezbędną do utrzymania sosu na powierzchni makaronu. Podobnie z olejem czy oliwą. Dodanie ich to grzech, który odbije się na doznaniach smakowych – sos nie utrzyma się na śliskim makaronie, który ma być nośnikiem smaku.

Dobry makaron – Nie tuczy!

Mitem jest iż makaron powinien być zabroniony na diecie. Dobrze przyrządzony, lekko twardawy nasyci nasz głód i pomoże w trawieniu. Jest świetnym składnikiem sałatek i dodatkiem do lekkich sosów. Makaron pełnoziarnisty zaś dostarczy nam niezbędnego podczas diety błonnika.

Znacie jakieś makaronowe triki, które stosujecie przy gotowaniu makaronu?

 Polecamy Wam również prosty przepis jak szybko przygotować włoski makaron z pesto!

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (273 głosów, średnia: 4,78 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. lilkawodna  15 stycznia 2015 10:36

    Któż z nas nie lubi makaronów. Jest tyle pysznych dań, których jest składnikiem.

    Odpowiedz
  2. bbo  15 stycznia 2015 19:54

    Uwielbiam makaron w każdej postaci.

    Odpowiedz
  3. martucha180  15 stycznia 2015 21:52

    I makaron nie tuczy 🙂

    Odpowiedz
  4. Katarzyna  28 lutego 2015 08:38

    Makaron górą ! ale ten zdrowy ;p

    Odpowiedz
  5. czarna578  29 grudnia 2015 09:27

    Uwielbiam makaron .Do rosołu robię zawsze sama taki domowy tylko z mąki i jajek jest najlepszy 🙂

    Odpowiedz
  6. luna341  19 lutego 2016 11:41

    Makaron Barilla to jedna z lepszych marek na rynku.Dobry makaron to taki,który po ugotowaniu trzyma formę i nie rozlatuje się po ugotowaniu ,czeto makarony gorszych marek pęcznieją tworząc dziwna masę.Raz kupiłam makaron,który po wsypaniu do garnka z zupa po prostu rozpuścił się,

    Odpowiedz
  7. Margaretkaw  21 lutego 2016 17:09

    Makaron często gości w mojej kuchni 🙂

    Odpowiedz
  8. AnnStyl  28 grudnia 2016 17:37

    Ja jem sporo makaronu ale jeśli kupuję to tylko i wyłącznie z mąki durum.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany