Dla wegetarian: Makaron ze szpinakiem i zielonym groszkiem

Makaron ze szpinakiem

Składniki na Makaron ze szpinakiem i zielonym groszkiem:

  • Międzybrodzki Makaron wstążka – 250 g
  • Świeży szpinak – 200 g
  • Świeży groszek – 200 g
  • Pestki dyni obrane – 3 łyżki
  • Start parmezan – 0,5 szklanki
  • Czosnek – 2 ząbki
  • Oliwa z oliwek – 4 łyżki
  • Natka pietruszki
  • Sól, pieprz

Przygotowanie:

Makaron gotujemy według zaleceń na opakowaniu. Szpinak myjemy, odrywamy twarde łodygi i osuszamy. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, kroimy w plastry czosnek, który należy lekko zeszklić. Na tą samą patelnię wykładamy osuszony szpinak i kuleczki groszku i mieszamy przez około 1 minutę, aż zmiękną. Wszystko przekładamy do pojemnika blendera. Na ta samą patelnię wsypujmy pestki dyni, które należy zrumienić i dodajemy do składników w blenderze. Dolewamy oliwy z oliwek, doprawiamy do smaku i blendujemy. Gotowe pesto mieszamy z makaronem, wykładamy na talerze i posypujemy startym parmezanem, świeżym groszkiem i natką pietruszki.

Zobacz także: Dla wegetarian: Makaron ze szczawiowym pesto

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (209 głosów, średnia: 4,76 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. Uśmiechnij się :)  13 lipca 2015 10:58

    Jak to pięknie wygląda! Makaron z dodatkami jest szybkim i smacznym daniem. U mnie w domu zawsze gotuje się makaron, jak nie ma czasu i ochoty na wymyślne obiady.

    Odpowiedz
  2. bbo  13 lipca 2015 12:05

    Niezła propozycja. Niech inni zzielenieją z zazdrości.

    Odpowiedz
  3. marczella  13 lipca 2015 13:36

    bardzo ciekawy przepisik i już wiem co dziś na obiad 😉

    Odpowiedz
  4. martucha180  13 lipca 2015 13:51

    Zielono i zdrowo!

    Odpowiedz
  5. scrabble  13 lipca 2015 14:35

    Fajny pomysł.

    Odpowiedz
  6. Żanett  13 lipca 2015 15:23

    Makaron ze szpinakiem i zielonym groszkiem 🙂 A na pewno nie ma tam śliwek kalifornijskich? :p

    Odpowiedz
  7. Wusia  13 lipca 2015 17:07

    Świetny i kolorowy przepis. Nie jestem wegetarianką, ale z pewnością wykorzystam przepis w swojej kuchni.

    Odpowiedz
  8. Wusia  13 lipca 2015 17:09

    Świetny i kolorowy przepis nie tylko dla wegetarian.

    Odpowiedz
  9. Jaworka  13 lipca 2015 17:38

    Może i zdrowo ale jak dla mnie to tylko na kolacje bo ja jestem jednak mięsożerca no i raz na dzień musi byc

    Odpowiedz
  10. Justyna  13 lipca 2015 17:52

    O coś dla mnie 🙂

    Odpowiedz
  11. mama_kazala  13 lipca 2015 20:19

    jako rasowa wegetarianka mówię MNIAM!

    Odpowiedz
  12. Aneta  14 lipca 2015 11:13

    Wegetarianką nie jestem, mięso uwielbiam, ale ten przepis chętnie wypróbuję 🙂

    Odpowiedz
  13. Anita  27 lipca 2015 18:16

    szpinak nie!

    Odpowiedz
  14. Aromer0209  9 lipca 2016 20:36

    Uwielbiam szpinak w każdym wydaniu 🙂 więc chętnie wypróbuje ten przepis

    Odpowiedz
  15. daisy  15 marca 2017 11:13

    zrobię na pewno.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany