Przepis na farszerowane jajka z orzechami na Wielkanoc

Jajka to jeden z głównych znaków Wielkanocy. Symbolizują początek nowego życia i odrodzenia. Podczas tych wyjątkowych Świąt pojawiają się w wielu odsłonach i w każdej smakują wybornie. Mogą być w tradycyjnym żurku, w sałatkach czy ugotowane na twardo z majonezem i szczypiorkiem. Ciekawą propozycją na Wielkanocny stół będą także faszerowane jajka o nietypowym zabarwieniu. Zobaczcie jak można w prosty sposób je przygotować!

farszerowane jajka

Mat. nadesłane

Farszerowane jajka zwykle królują na stole Wielkanocnym w typowych dla siebie kolorach. Dla tych, którzy lubią kreatywne rozwiązania kulinarne warto polecić ich zafarbowanie przy użyciu naturalnych składników. W takiej odsłonie na pewno zaskoczą wszystkich gości i będą pięknie prezentować się pośród innych Wielkanocnych potraw.

Faszerowane jajka z orzechami włoskimi KRESTO

Składniki:

• 5 jajek
• 150 g kapusty czerwonej
• 1 l wody
• 1 łyżeczka cukru
• 4 łyżki octu spirytusowego

Farsz:

• 1 łyżeczka majonezu
• 2 łyżeczki jogurtu naturalnego
• Sól, pieprz do smaku
• 1 łyżka soku z buraków do zabarwienia farszu (opcjonalnie)
• Orzechy włoskie KRESTO Select

Wykonanie:

1. Jajka ugotuj na twardo. Kapustę poszatkuj i przełóż ją do garnka, dodaj wodę oraz łyżeczkę cukru.
2. Marynatę zagotuj, zdejmij z ognia i dodaj ocet. Wymieszaj i ostudź.
3. Ugotowane jajka obierz, przełóż je do naczynia i zalej marynatą, przykryj i odstaw na przynajmniej 12 godzin.
4. Gdy jajka nabiorą pięknego, fioletowego koloru, wyjmij je z marynaty, przekrój na pół i wydrąż z nich żółtka.
5. Do żóltek dodaj majonez oraz jogurt naturalny i dopraw do smaku, całość dokładnie wymieszaj na gładką masę (opcjonalnie do połowy farszu dodaj łyżkę soku z buraków, aby uzyskać różowy kolor).
6. Połówki jajek wypełnij farszem, a na wierzch wyłóż orzechy włoskie KRESTO Select.

Faszerowane jajka

Mat. nadesłane

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (18 głosów, średnia: 4,72 z 5)
zapisuję głos...