Wielkanoc bez jajek – czyli kuchenna rewolucja na świątecznym stole. Poznaj 8 przepysznych przepisów na bezjajeczne wielkanocne dania

Pasta jajeczna posypana zielonym, świeżym szczypiorkiem, faszerowana jaja bogato zdobione majonezem, sałatka jarzynowa i wreszcie żurek oraz babka piaskowa. Bez tych dań absolutnie nie wyobrażamy sobie świąt wielkanocnych. Ich wspólnym mianownikiem jest jajko – symbol życia. Jednak nie wszyscy mogą sobie pozwolić na typowe, tradycyjne świąteczne frykasy. Czasami jest to podyktowane względami zdrowotnymi, a czasem ideologicznymi. Co wtedy?

Spis treści:

Wszyscy czekamy na święta, gdyż jest to okazja, by usiąść z całą rodziną przy jednym stole. Ugina się on zazwyczaj od przepysznych potraw, bo rzadko kiedy świąteczny wikt traktujemy symbolicznie. Prawdziwe wielkanocne śniadanie jest szczególnie ważnym posiłkiem. To właśnie podczas niego dzielimy się poświęconym dzień wcześniej jajkiem. Ponadto na stole króluje wówczas różnorodność, bowiem świąteczne śniadanie ma symbolizować radość i dostatek. Stąd obecność rozmaitych mięs i wędlin, słodyczy z dodatkiem bakalii i orzechów, a także oczywiście jajek – we wszelkiej możliwej postaci.  I choć dla niektórych Wielkanoc bez jajek jest czymś niewyobrażalnym, to dla innych jest to konieczność. A są też tacy, dla których jest to kwestia wyboru. U nich w domach prym wiodą wegańskie przepisy wielkanocne, w których jajko zastępuje, na przykład tofu. Sera jednak nie dodamy do mazurka czy majonezu! Czym w takim razie zastąpić, wydawałoby się niezbędne, jajka? Podpowiadamy!

Wielkanoc bez jajek

Źródło: unsplash.com

Wielkanoc bez jajek – czyli kuchenna rewolucja na świątecznym stole. Poznaj 8 przepysznych przepisów na bezjajeczne wielkanocne dania

1. Pasty bezjajeczne

Pasty z jajka to jeden z niezbędnych składników wielkanocnego śniadania. Jednak nie każdy może lub chce takową zjeść. Co zrobić? Zamiast jajka wybierz na przykład tofu, które swoją konsystencją przypomina białko gotowanego jajka. Żółtko zaś może zastąpić ciecierzyca. Taką pastę tradycyjnie przyprósz aromatycznym szczypiorkiem. Oto dwie propozycje przyrządzenia:

 

a) Pasta z tofu

wielkanoc bez jajek

Źródło: unsplash.com

Składniki:

 

  • 200 g tofu
  • ¾ szklanki ugotowanej ciecierzycy
  • 1 łyżeczka czarnej soli – kala namak
  • czubata łyżeczka musztardy Dijon
  • około 3-4 łyżki wegańskiego majonezu
  • 2 łyżki płatków drożdżowych
  • odrobina wody
  • kilka szczypt kurkumy
  • pęczek szczypiorku
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania: ¾ kostki tofu przełóż do naczynia malaksera wraz z ciecierzycą. W niewielkiej misce połącz majonez z musztardą, czarną solą, płatkami drożdżowymi i szczyptą soli oraz pieprzu. Do połączonych składników dodaj tofu i ciecierzycę, a następnie zmiksuj całość na gładką masę. W razie potrzeby dodaj odrobinę wody, ewentualnie roślinnego oleju. Następnie dopraw pastę do smaku pieprzem i solą oraz dodawaj stopniowo kurkumy, aż uzyskasz pożądany kolor. Na sam koniec do pasty wmieszaj zmiażdżoną widelcem resztę tofu, które będzie imitować białko jaja.

b) Pasta z białej fasoli

Składniki:

 

  • 1 puszka białej fasoli
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżka płatków drożdżowych
  • 0,5 łyżeczki czarnej soli
  • opcjonalnie: 1-2 łyżki mleka roślinnego

 

Sposób przygotowania: Fasolę, olej, płatki drożdżowe i sól zmiksuj za pomocą blendera. Jeżeli chcesz uzyskać rzadszą konsystencję dodaj trochę mleka roślinnego. Dopraw czarną solą do smaku.

2. Ciasta

Dobrze przygotowane ciasto bez jajek naprawdę niewiele różni się od tego tradycyjnego. To prawda, że jajko jest dobrym spoiwem, ale można też spróbować innych technik. Pierwszym sposobem jest zastąpienie jajka purée owocowym. W tym celu najlepiej sprawdzą się banany, jabłka, ale również purée z dyni. Dzięki owocom suche składniki skleją się, a do tego ciasto zyska naturalny cukier, co jest oczywiście o wiele zdrowsze. W zależności od ciasta i od owoców można użyć od ¼ szklanki do ½ szklanki purée, co będzie odpowiadało dodatkowi 1 jajka.

Innym popularnym substytutem tego produktu jest siemię lniane. Łyżka zmielonego siemienia lnianego zalana 3 łyżkami gorącej wody i odstawiona na 15 minut zastępuje 1 jajko. W babkach wielkanocnych rolę jajka spełnią na przykład 2 łyżki mąki ziemniaczanej wymieszane z 3 łyżkami wody. Jeśli chcemy zapewnić wypiekom piękny żółty kolor, można dodać odrobinę kurkumy. Połączenie ½ łyżeczki sody z 1 łyżką octu to z kolei sposób na nadanie puszystości babeczkom i ciastom biszkoptowym. W cięższych ciastach, ucieranych lub czekoladowych, funkcję jajka spełnia masło orzechowe.

a) Babka kokosowo-cytrynowa

Składniki:

  • 3 szklanki mąki
  • 1 puszka pełnego mleka kokosowego
  • 1 opakowanie suszonych drożdży (7 g) lub 20 g świeżych
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • szczypta soli
  • skórka z całej cytryny
  • 1 łyżka soku cytrynowego

Lukier:

  • sok z cytryny
  • cukier puder

Kandyzowana skórka cytrynowa:

  • skórki z 2 cytryn
  • cukier

Sposób przygotowania:

Kandyzowana skórka cytrynowa. Cukier (na przykład 3/4 szklanki) zalej taką samą ilością wody i ugotuj syrop. W tym syropie usmaż pokrojone skórki z cytryn. Kiedy skórki się zeszklą, wyciągnij na papier, niech się ostudzą. Przechowuj w szczelnym słoiku. Uzyskany syrop możesz wykorzystać do słodzenia napojów.

Ciasto. Skórkę cytrynową (bez białej części) zmiksuj w blenderze z sokiem cytrynowym. Zmieszaj mąkę z drożdżami, solą i cukrem. Dodaj zmiksowane skórki i mleko kokosowe, następnie wyrób ciasto. Jeżeli jest zbyt zwarte, możesz dolać trochę soku pomarańczowego. Zostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około godzinę. Wyrośnięte ciasto wyrób i przełóż do formy na babkę. Przykryj i odstaw na 20-30 minut do wyrośnięcia. Piecz w 180°C przez około 35 minut.

b) Bezglutenowy sernik

Składniki:

  • 6 kubków (małych po 200 ml) ugotowanej kaszy jaglanej
  • 100 g rodzynek
  • sok z 1 cytryny
  • 1 duża puszka mleka kokosowego
  • 10 łyżek wiórków kokosowych
  • 1 łyżka esencji waniliowej
  • łyżka startej skórki z wyparzonej pomarańczy
  • słód lub melasa do posłodzenia masy

Polewa:

  • pół tabliczki gorzkiej czekolady,
  • 1 łyżka oleju kokosowego.

Sposób przygotowania: Kaszę jaglaną zmiel razem z rodzynkami, esencją waniliową, wiórkami kokosowymi, gęstą częścią mleka kokosowego (mleko musi postać najlepiej kilka dni w lodówce, żeby się tłuszcz ściągnął) oraz sokiem z cytryny. Spróbuj masę, by sprawdzić czy jest wystarczająco słodka. Jeśli nie, dodaj słodu, melasy lub syropu z agawy, a także skórkę z pomarańczy i wymieszaj. Tak przygotowaną masę włóż do tortownicy wysmarowanej olejem i wysypanej kaszą manną. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 30-40 minut. Następnie przygotuj masę – na garnek z gotującą się wodą postaw miskę, do której włóż czekoladę oraz olej kokosowy. Wymieszaj wszystko dokładnie i szybko polej lekko ostudzone ciasto.

8 przepysznych przepisów na dania wielkanocne bez użycia jajek!

3. Żurek

Wiele osób nie wyobraża sobie świąt bez żurku. Jednym z niezbędnych elementów tej zupy jest jajko. Czym je zastąpić? W tym wypadku najlepszym zamiennikiem będzie tofu. Naturalne bądź wędzone możemy je pokroić w kostkę i dodać do gotowej zupy na końcu.

a) Żurek na wędzonce z tofu

Składniki:
  • ½ selera
  • 1 duży korzeń pietruszki
  • 3 marchewki
  • 6 ziemniaków
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 cebule
  • 4 liście laurowe
  • ziele angielskie (4 ziarna)
  • 3 litry wody
Przyprawy:
  • 500 ml zakwasu na żurek
  • 3 łyżki tartego chrzanu
  • 1 łyżka majeranku
  • łyżeczka wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka lubczyku
  • pieprz
  • płaska łyżka soli
Wędzonka z tofu:
  • kostki wędzonego tofu (2 x 180g)
  • 2 łyżki oleju
  • ½ łyżeczka soli

Sposób przygotowania: Do dużego garnka włóż warzywa przy czym 3 ziemniaki włóż w całości, a pozostałe 3 przekrój na połówki, cebule przekrojone na połówki, czosnek, liście laurowe oraz ziele angielskie. Następnie zalej 3 litrami wody, doprowadź do wrzenia i gotuj około 30 minut, aż warzywa będą miękkie. Wędzone tofu pokrój na kostkę, posól i przysmaż na oliwie, aż będzie mocno zarumienione. Wyjmij z wywaru seler, marchewki oraz ziemniaki, które zostały pozostawione w całości. Wyjmij także ziele angielskie i liście laurowe. Następnie zblenduj bulion warzywny i warzywa, które w nim pozostały.

Do zmiksowanej masy dodaj zakwas, przyprawy i ponownie zblenduj. Następnie pokrój w kostkę wyjęte z bulionu ziemniaki, marchewki i seler. Wrzuć do żurku wraz z podsmażonym tofu. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez około 3 minuty. Podawaj ze świeżym lubczykiem lub majerankiem.

4. Pasztety

Do przyrządzenia  pasztetu można użyć warzyw z bulionu. Aby składniki lepiej się ze sobą łączyły można wykorzystać siemię lniane z wodą lub ugotowane kasze: jaglaną lub gryczaną oraz ryż. Co jeszcze może się przydać? Na przykład mielone orzechy i migdały, a także mąka ziemniaczana czy z ciecierzycy. Sprawdzi się również sucha kasza manna, jednak najbardziej klasycznym sposobem na sklejenie pasztetu jest dodanie do niego płatków owsianych.

a) Pasztet gryczany ze śliwką

Składniki:

  • 300 g kaszy gryczanej
  • 2 szklanki bulionu warzywnego
  • 1 opakowanie proteiny sojowej
  • 2 łyżki siemienia lnianego zalanego 1/4 szklanki gorącej wody i zmiksowanego
  • 400 g śliwek suszonych
  • cebula prażona
  • gałka muszkatołowa
  • zielony pieprz marynowany
  • pieprz
  • sól himalajska

Sposób przygotowania: W jednym garnku ugotuj kaszę gryczaną, a w drugim proteinę sojową w bulionie warzywnym przez około 20 minut. Suszone śliwki zalej wcześniej wodą gazowaną i zostaw na kilka godzin do namoknięcia. Ugotowaną kaszę i proteinę zmiel w maszynce do mięsa. Do masy dodaj zmielone suszone śliwki i odrobinę wody, w której się moczyły, zaparzone w 1/4 szklanki wody i zmiksowane siemię lniane oraz przyprawy. Przełóż do wysmarowanych foremek i piecz około 45-60 minut w 180°C. Pasztet zostaw w formach do wystygnięcia.

b) Pasztet z soczewicy i pestek dyni

Składniki:

  • 180 g czerwonej soczewicy,
  • 130 g pestek dyni,
  • olej,
  • 2 marchewki,
  • cebulka,
  • seler naciowy,
  • dwa ząbki czosnku,
  • 4 łyżki mąki kukurydzianej,
  • ½ litra wody,
  • szczypta tartej gałki muszkatołowej,
  • sól

Sposób przygotowania: Ugotuj soczewicę do miękkości w osolonej wodzie. Pestki dyni zalej wodą i odstaw na około godzinę. Na patelni podsmaż warzywa: utarte marchewki, pokrojoną w kostkę cebulę i seler. Dopraw do smaku i duś na małym ogniu około 20 minut. Do soczewicy dodaj odcedzone pestki dyni, uduszone warzywa, wyciśnięty przez praskę czosnek oraz mąkę kukurydzianą. Całość miksuj na jednolitą masę używając blendera. Przełóż masę do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez około 50 minut w 180 stopniach.

5. Majonez

Najpopularniejszą wersją majonezu bezjajecznego jest majonez sojowy. Do jego przygotowania potrzebne jest niesłodzone mleko sojowe, taka samej ilości oleju oraz sok z cytryny lub octu, odrobina musztardy i czarnej soli. Co ważne, należy nie żałować oleju, ponieważ to on zapewnia kremową gęstość sosu. Jeśli nie mleko sojowe, to jako alternatywnego składnika można użyć aquafaby, czyli wody odlanej z puszki lub słoika ciecierzycy.

a) Majonez z aqufaby

Składniki:

  • 125 ml Aquafaby (zalewy z puszki ciecierzycy lub wody z gotowania ciecierzycy)
  • 2 łyżeczki octu jabłkowego lub soku z cytryny
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1/4 łyżeczki cukru lub ksylitolu 
  • pół łyżeczki czarnej soli
  • 1 i 1/4 szklanki oleju rzepakowego
  • łyżka płatków drożdżowych

Sposób przygotowania: Wszystkie składniki, poza olejem, umieść w wysokim naczyniu. Następnie zmiksuj, by powstała jednolita, gładka masa. Stopniowo dodawaj olej, ciągle miksując. Gotową masę przełóż do słoika i przechowuj w lodówce.

Co powiesz na takie propozycje? Czy myślisz, że smakują równie dobrze, co tradycyjne dania z użyciem jajka? A może próbowałaś już takiej wersji żurku czy pasztetu? Daj nam koniecznie znać w komentarzu!

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (182 głosów, średnia: 4,34 z 5)
zapisuję głos...