Przepisy na jajka wielkanocne: 20+ oryginalnych dań z jajkami

Wielkanoc coraz bliżej. Podczas tego święta nie możemy obejść się bez jajek! Symbolizują one odrodzenie oraz początek nowego życia. Zobacz przepisy na wielkanocne jajka, które urozmaicą Twój wielkanocny stół.

Podczas Świąt Wielkanocnych jajka wielkanocne pojawiają się na naszym stole w najróżniejszych rolach – tuż obok wielkanocnych babek czy kolorowych mazurków. Kolorowe pisanki, czekoladowe jajka uwielbiane przez nasze pociechy oraz tradycyjne jaja na twardo, żurek i sałatki z jajkiem z pewnością się na nim znajdą. Chciałabyś w tym roku wypróbować nowy przepis, który urozmaici zwyczajowe świąteczne menu? Przedstawiamy ponad 20 przepisów na wielkanocne jajka – od sałatek, przez jajka faszerowane, aż po desery.

przepisy na jajka wielkanocne

źródło: pexels.com

Przepisy na wielkanocne jajka: 20+  inspiracji na tegoroczne Święta Wielkanocne

1. Sałatka warzywna z jajkami na miękko

4 małe buraki, 8 małych rzodkiewek i 2 gałązki selera naciowego obierz i posiekaj na cienkie plasterki. Bulwę kopru włoskiego przetnij na pół, wydrąż i również cienko posiekaj. Poukładaj je na osobne kupki na dwóch blachach do pieczenia.

W małej misce zmieszaj 3 łyżki białego octu balsamicznego z 3 łyżkami oliwy z oliwek. Przypraw solą i pieprzem. Otrzymanym dressingiem polej warzywa i pozostaw je na 15 minut do godziny.

W międzyczasie zagotuj garnek wody, wrzuć do niego 4 jajka i zmniejsz ogień. Gotuj jajka przez 6 minut, po czym wylej wodę i delikatnie potrząśnij garnkiem, by skorupki pękły. Wlej do garnka zimną wodę i poczekaj minutę, po czym delikatnie obierz jajka. Obrane jajka włóż z powrotem do garnka, dolej wody do wysokości 5 cm i podgrzewaj w niej jajka jeszcze przez 2 minuty. Wysusz jajka i przetnij je na pół.

Na talerzach ułóż po trochu ze wszystkich warzyw. Połóż na nich grzanki i jajko na miękko. Jajko i sałatkę posyp solą morską i podawaj.

2. Jajka wielkanocne faszerowane guacamole

6 jajek ugotuj na twardo i przetnij na pół. Usuń żółtka. Połowę z nich włóż do małej miski. Dodaj dojrzałe awokado, sok z limonki i łyżeczkę posiekanej świeżej kolendry, ¼ łyżeczki sproszkowanego czosnku i szczyptę pieprzu. Zmieszaj wszystko w blenderze lub za pomocą widelca. Dodaj szczyptę soli do smaku. Gotowym farszem nadziej wydrążone jajka. Przed podaniem możesz posypać je posiekanym szczypiorkiem. To piękne, zielone danie będzie wyjątkową ozdobą świątecznego stołu… i, oczywiście, smakołykiem!

Możesz także postąpić odwrotnie i… zapiec jajka w wydrążonym awokado! Takie jajka doskonale smakują z boczkiem lub pomidorkami koktajlowymi.

 3 – 7.  Jajka Wielkanocne przepiórcze 

Jeśli jesteś na diecie – wykorzystaj do wielkanocnych dań jajka przepiórcze. Oto 5 najciekawszych naszym zdaniem przepisów

Jajka przepiórcze: przepisy na Wielkanoc i nie tylko

Jajka przepiórcze: przepisy na Wielkanoc i nie tylko

Średnica jajek przepiórczych mierzy zazwyczaj ok, 1,5 cm, a skorupka pokryta jest charakterystycznymi brązowymi plamkami. Mimo niewielkich rozmiarów, niepozornego wyglądu i mniejszej popularności od jaj kurzych, to właśnie one są zdrowsze i atrakcyjniejsze smakowo. W naszym artykule przedstawiamy najlepsze przepisy na przepiórcze jajka!

8. Wiosenna sałatka jajeczna z koperkiem

Jeden długi ogórek (lub 3 krótkie) oraz 150 gramów rzodkiewek obierz i posiekaj na cienkie plasterki. 4 jajka ugotuj na twardo, po czym obierz je i pokrój w dużą kostkę. Składniki wrzuć do salaterki.

Przygotuj dressing. 200 ml greckiego jogurtu lub śmietany, 80 ml majonezu, łyżeczkę octu lub soku z cytryny, łyżeczkę musztardy Dijon, łyżkę posiekanego świeżego koperku oraz dwiema łyżkami wody wlej do słoika, zakręć go dobrze i potrząsaj, aby składniki się wymieszały. Możesz także zmiksować składniki mikserem. Dressingiem polej sałatkę i wymieszaj, po czym dodaj sól i pieprz do smaku.

8-12. Przepisy na faszerowane jajka wielkanocne

Jajka faszerowane goszczą bardzo często na naszych wielkanocnych stołach. Oto  przepisy na te pyszności: w wersji z łososiem z papryką lub w wersji dietetycznej – z jogurtem:

Przepisy na faszerowane jajka wielkanocne

Przepisy na faszerowane jajka wielkanocne

Jajka na Wielkanocne śniadanie - tym razem w wersji faszerowanej. Oto propozycje faszerowanych przysmaków na świąteczny stół wybrane w oparciu o polskie produkty z certyfikatem „Doceń polskie”. Skusisz się? Jajka obok wielkanocnych mazurków to obowiązkowe
Jajka faszerowane pieczarkami z pieprzem cayenne

Jajka faszerowane pieczarkami z pieprzem cayenne

Poniższy przepis to doskonały pomysł na danie wielkanocne w wersji dietetycznej. Postaw je na stole razem z dietetycznym mazurkiem wielkanocnym i lekkostrawnym żurkiem.  Przepisy na wielkanocny żurek SKŁADNIKI na danie: Jajka faszerowane pieczarkami z pieprzem

Oto przepis na faszerowane jajka z gotowanym mięsem:

Jajka faszerowane gotowanym mięsem

Jajka faszerowane gotowanym mięsem

Receptura na faszerowane jajka autorstwa Piotra Murawskiego, szefa kuchni Knorr. Przepis godny uwagi, bowiem można w nim wykorzystać ugotowane wcześniej mięso - na przykład z rosołu, będącego bazą dla żurku wielkanocnego. czas przygotowania: 1/2h ilość

13. Jajka wielkanocne po szkocku

Ta ciężka, kaloryczna przekąska z pewnością zachwyci wszystkich mięsożerców i miłośników świątecznego odpuszczania diety. Jak wiadomo, Szkoci uwielbiają smażone potrawy, zasłynęli smażeniem nawet… batonika Mars! Dlaczego jajka miałyby być wyjątkiem?

Jajka ugotuj na twardo, po czym obierz ze skorupki. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 180 stopni. 

450 g mielonego mięsa – wołowego lub wieprzowego – zmieszaj z 2 ząbkami czosnku przeciśniętymi przez praskę, szczyptą pieprzu kajeńskiego, łyżeczką sosu Worcestershire, łyżeczką soli i połową łyżeczki pieprzu. Mięso podziel następnie na 4 części i uformuj „placki”. Na każdym z nich połóż jajko i dokładnie otocz je mięsem. Poobracaj każde jajko w rękach, aby mięso dokładnie przylgnęło. Następnie każde z jajek zamocz w surowym jajku i obtocz w odrobinie mąki i sporej ilości bułki tartej. 

Oryginalny przepis każe smażyć jajka po szkocku na głębokim tłuszczu. Jeżeli chcesz przygotować nieco „odchudzoną” wersję, obsmażaj jajka przez około 1 minutę z każdej strony, najlepiej na oliwie z oliwek, po czym przełóż je do piekarnika i zapiekaj przez 15-20 minut. Po upieczeniu polej je sosem majonezowo-musztardowym i podawaj.

14. Wykwintne jajka wielkanocne w stylu włoskim – Jajka z sosem pomidorowym, bazylią i oliwkami

Przepis dla miłośników kuchni włoskiej

Grzegorz Łapanowski poleca: Jajka z sosem pomidorowym, bazylią i oliwkami

Grzegorz Łapanowski poleca: Jajka z sosem pomidorowym, bazylią i oliwkami

Przepis, który przypadnie do gustu miłośnikom włoskich smaków: bazylia, oliwki, pomidory... A może skusicie się, by postawić to danie wśród wielkanocnych mazurków na świątecznym stole?  Jeśli lubisz także majonez z jajkami - oto inny pomysł:

15 – 16. Egg Curry i Egg Pakora – jajka w stylu kuchni indyjskiej

Jeśli lubicie takie przyprawy jak curry, kurkuma, imbir, chilli – to może wypróbujecie te egzotyczne przepisy:

Egg Curry – Wielkanoc z indyjskim akcentem

Egg Curry – Wielkanoc z indyjskim akcentem

Kuchnia tajska, chińska, japońska czy indyjska – na co dzień stają się wśród Polaków coraz bardziej popularne. Odwiedzamy orientalne restauracje, a przypraw z odległych zakątków świata coraz chętniej używamy także w domach. Curry, kurkuma, imbir,
Egg Pakora – jajka panierowane w mące grochowej i smażone na głębokim tłuszczu

Egg Pakora – jajka panierowane w mące grochowej i smażone na głębokim tłuszczu

Autorem przepisu jest Tapinder Sharma, właściciel sieci indyjskich restauracji Ganesh, który zachęca, aby nie obawiać się dodawania orientalnych akcentów do tradycyjnych dań wielkanocnych - takich jak żurek  czy staropolskie mazurki wielkanocne. Egg Pakora – jajka

17. Jajka wielkanocne dla miłośników ostrych przypraw – z Tabasco!

Przepis na: Wielkanocne Diabelskie jaja

Przepis na: Wielkanocne Diabelskie jaja

Jeśli jesteś miłośnikiem pikantnych przypraw - nie obawiaj się ich użyć także na Wielkanoc. Oto przepis na jajka doprawione Tabasco. Z pewnością znajdziesz dla nich miejsce - wśród słodkich wielkanocnych mazurków czy żurku z domieszką

18. Jajka wielkanocne sernikowe – na deser

Na koniec coś na przekór – deser przypominający… jajka na miękko! Jak go wykonać?

Przygotuj 6-8 czekoladowych jajek (koniecznie pustych w środku!) i delikatnie odetnij ich górę. Jeżeli chcesz uzyskać równe brzegi, użyj noża podgrzanego w ciepłej wodzie. Nierówne brzegi będą jednak wyglądać równie ciekawie. Jajka wstaw do lodówki i przygotuj mus sernikowy.

150 g mielonego serka „kubełkowego”, 30 g cukru pudru, pół łyżeczki soku z cytryny i pół łyżeczki aromatu waniliowego ubij mikserem na gładką masę. Osobno ubij pół szklanki śmietanki. Delikatnie wymieszaj masę serową ze śmietaną. Ostrożnie nałóż masy do jajek za pomocą łyżeczki lub strzykawki. Schładzaj jajka przez kolejne 30 minut.

2 łyżki soku z pomarańczy lub mandarynki wlej do małego rondelka. Dodaj łyżkę dżemu o żółtym lub pomarańczowym kolorze – może być morelowy, brzoskwiniowy, pomarańczowy… – oraz łyżkę masła. Delikatnie podgrzej na wolnym ogniu, mieszając, aż masło się roztopi, a całość połączy się. Zdejmij masę z ognia, odcedź wszystkie większe kawałki owoców, jakie mogły się w niej znaleźć, i zostaw do ostygnięcia. Umieść masę w lodówce, aż odrobinę stężeje.

Małą łyżeczką ostrożnie wykonaj zagłębienia w masie sernikowej i wypełnij je sosem. Schładzaj jajka przez kolejne pół godziny. 10 minut po wyjęciu z lodówki jajka są gotowe do podania.


Przepisy na jajka, które staną się jednocześnie ozdobą wielkanocnego stołu

19 – 21. Jajka wielkanocne marmurkowe 

Chcesz zadziwić wielkanocnych gości  nietypowym wyglądem jajek? Oto przepisy na marmurkowe jajka:

3 pomysły na jajka marmurkowe: barwione naturalnie

3 pomysły na jajka marmurkowe: barwione naturalnie

Szukasz pomysłu na oryginalne jajka, które będą wyglądały ciekawie, nawet po zdjęciu skorupki? Chciałabyś zachwycić gości przy wielkanocnym stole? Wypróbuj jajka marmurkowe barwione naturalnie!

22. Jezioro Łabędzie – piękna aranżacja stołu i pyszna przystawka

Poniższy przepis wymaga bez wątpienia nieco pracy – ale efekt zachwyca!

Przepisy blogerów: Jezioro Łabędzie

Przepisy blogerów: Jezioro Łabędzie

Poniżej prezentujemy wyróżniony w konkursie dla blogerów przepis, którego autorem jest wulkan-smaku.pl * Inny przepis wielkanocny nagrodzony w tym konkursie to oryginalna wielkanocna babka.  Składniki: 4 jajka  Farmio ugotowane na twardo 1 cebulka obrana 1

 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (160 głosów, średnia: 4,83 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. Anett13  27 marca 2018 08:18

    Sernikowe jajka – cudo, ale strasznie dużo z tym chyba roboty…

    Odpowiedz
    • ewalub  27 marca 2018 08:44

      A mnie się nie bardzo podoba ten pomysł. Pewnie smaczne, ale czekolada to czekolada (ogólnie słodycze), a jajko to jako! Jakoś do mnie nie przemawia to połączenie

      Odpowiedz
      • Alluska12  14 kwietnia 2019 19:24

        Przecież w jajku czekoladowym jest masa sernikowa i mus z dżemu, które mają jedynie imitować wyglądem jajko 🙂

        Odpowiedz
        • ewalub  14 kwietnia 2019 22:31

          No tak, ale jednak jakoś jajkowa forma czekolady mi się nie podoba 🙂

          Odpowiedz
  2. J  27 marca 2018 08:30

    bardzo apetyczne

    Odpowiedz
  3. Tara  27 marca 2018 09:16

    W święta się odpoczywa, a nie gotuje 😉

    Odpowiedz
    • arunia  14 kwietnia 2019 00:29

      Zgadza się, ale żeby wypoczywać, to do jedzenia też trzeba sobie coś zrobić. No chyba, że się wyjedzie do hotelu ze spa i pełnym wyżywieniem, to wtedy pełen luz i wypoczynek ;).

      Odpowiedz
  4. martucha180  27 marca 2018 13:26

    Ale pyszności!

    Odpowiedz
  5. macierzanka  27 marca 2018 17:59

    Świetne przepisy na wielkanocne jaja. Szczególnie zwróciłam uwagę na zapiekane w awokado i te faszerowane.Myślę,że wypróbuję jeden z nich.

    Odpowiedz
  6. janka1312  28 marca 2018 00:12

    jaja faszerowane będę na pewno obecne 🙂

    Odpowiedz
  7. Jaworka  27 maja 2018 17:41

    Wielkanoc to święto jajka króluje na stole w róznych postaciach

    Odpowiedz
  8. macierzanka  13 kwietnia 2019 19:46

    Dwa pierwsze przepisy wypróbuję.

    Odpowiedz
  9. Tara  14 kwietnia 2019 08:51

    Nawet wyjeżdżać nie trzeba 😉
    Ciasta można kupić, a niektóre rzeczy zrobić wcześniej 😀

    Odpowiedz
  10. DorotkazkrainyOz  15 kwietnia 2019 09:41

    Super przepisy! Uwielbiam jajka

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany