Przepisy na jajka wielkanocne: 20+ oryginalnych dań z jajkami

Wielkanoc coraz bliżej. Podczas tego święta nie możemy obejść się bez jajek! Symbolizują one odrodzenie oraz początek nowego życia. Zobacz przepisy na wielkanocne jajka, które urozmaicą Twój wielkanocny stół.

Spis treści:

Wśród przepisów na Wielkanoc, dania z jajkami odrywają najważniejszą rolę. Podczas Świąt Wielkanocnych jajka wielkanocne pojawiają się na naszym stole w najróżniejszych rolach – tuż obok wielkanocnych babek czy kolorowych mazurków. Kolorowe pisanki, czekoladowe jajka uwielbiane przez nasze pociechy oraz tradycyjne jaja na twardo, żurek i sałatki z jajkiem z pewnością się na nim znajdą. Chciałabyś w tym roku wypróbować nowy przepis, który urozmaici zwyczajowe świąteczne menu? Przedstawiamy ponad 20 przepisów na wielkanocne jajka – od sałatek, przez jajka faszerowane, aż po desery.

przepisy na jajka wielkanocne

źródło: pexels.com

Przepisy na wielkanocne jajka: 20+ inspiracji na tegoroczne Święta Wielkanocne

1. Sałatka warzywna z jajkami na miękko

4 małe buraki, 8 małych rzodkiewek i 2 gałązki selera naciowego obierz i posiekaj na cienkie plasterki. Bulwę kopru włoskiego przetnij na pół, wydrąż i również cienko posiekaj. Poukładaj je na osobne kupki na dwóch blachach do pieczenia.

W małej misce zmieszaj 3 łyżki białego octu balsamicznego z 3 łyżkami oliwy z oliwek. Przypraw solą i pieprzem. Otrzymanym dressingiem polej warzywa i pozostaw je na 15 minut do godziny.

W międzyczasie zagotuj garnek wody, wrzuć do niego 4 jajka i zmniejsz ogień. Gotuj jajka przez 6 minut, po czym wylej wodę i delikatnie potrząśnij garnkiem, by skorupki pękły. Wlej do garnka zimną wodę i poczekaj minutę, po czym delikatnie obierz jajka. Obrane jajka włóż z powrotem do garnka, dolej wody do wysokości 5 cm i podgrzewaj w niej jajka jeszcze przez 2 minuty. Wysusz jajka i przetnij je na pół.

Na talerzach ułóż po trochu ze wszystkich warzyw. Połóż na nich grzanki i jajko na miękko. Jajko i sałatkę posyp solą morską i podawaj.

2. Jajka wielkanocne faszerowane guacamole

6 jajek ugotuj na twardo i przetnij na pół. Usuń żółtka. Połowę z nich włóż do małej miski. Dodaj dojrzałe awokado, sok z limonki i łyżeczkę posiekanej świeżej kolendry, ¼ łyżeczki sproszkowanego czosnku i szczyptę pieprzu. Zmieszaj wszystko w blenderze lub za pomocą widelca. Dodaj szczyptę soli do smaku. Gotowym farszem nadziej wydrążone jajka. Przed podaniem możesz posypać je posiekanym szczypiorkiem. To piękne, zielone danie będzie wyjątkową ozdobą świątecznego stołu… i, oczywiście, smakołykiem!

Możesz także postąpić odwrotnie i… zapiec jajka w wydrążonym awokado! Takie jajka doskonale smakują z boczkiem lub pomidorkami koktajlowymi.

3 – 7. Jajka Wielkanocne przepiórcze

Jeśli jesteś na diecie – wykorzystaj do wielkanocnych dań jajka przepiórcze. Oto 5 najciekawszych naszym zdaniem przepisów

8. Wiosenna sałatka jajeczna z koperkiem

Jeden długi ogórek (lub 3 krótkie) oraz 150 gramów rzodkiewek obierz i posiekaj na cienkie plasterki. 4 jajka ugotuj na twardo, po czym obierz je i pokrój w dużą kostkę. Składniki wrzuć do salaterki.

Przygotuj dressing. 200 ml greckiego jogurtu lub śmietany, 80 ml majonezu, łyżeczkę octu lub soku z cytryny, łyżeczkę musztardy Dijon, łyżkę posiekanego świeżego koperku oraz dwiema łyżkami wody wlej do słoika, zakręć go dobrze i potrząsaj, aby składniki się wymieszały. Możesz także zmiksować składniki mikserem. Dressingiem polej sałatkę i wymieszaj, po czym dodaj sól i pieprz do smaku.

8-12. Przepisy na faszerowane jajka wielkanocne

Jajka faszerowane goszczą bardzo często na naszych wielkanocnych stołach. Oto  przepisy na te pyszności: w wersji z łososiem z papryką lub w wersji dietetycznej – z jogurtem:

Oto przepis na faszerowane jajka z gotowanym mięsem:

13. Jajka wielkanocne po szkocku

Ta ciężka, kaloryczna przekąska z pewnością zachwyci wszystkich mięsożerców i miłośników świątecznego odpuszczania diety. Jak wiadomo, Szkoci uwielbiają smażone potrawy, zasłynęli smażeniem nawet… batonika Mars! Dlaczego jajka miałyby być wyjątkiem?

Jajka ugotuj na twardo, po czym obierz ze skorupki. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 180 stopni. 

450 g mielonego mięsa – wołowego lub wieprzowego – zmieszaj z 2 ząbkami czosnku przeciśniętymi przez praskę, szczyptą pieprzu kajeńskiego, łyżeczką sosu Worcestershire, łyżeczką soli i połową łyżeczki pieprzu. Mięso podziel następnie na 4 części i uformuj „placki”. Na każdym z nich połóż jajko i dokładnie otocz je mięsem. Poobracaj każde jajko w rękach, aby mięso dokładnie przylgnęło. Następnie każde z jajek zamocz w surowym jajku i obtocz w odrobinie mąki i sporej ilości bułki tartej. 

Oryginalny przepis każe smażyć jajka po szkocku na głębokim tłuszczu. Jeżeli chcesz przygotować nieco „odchudzoną” wersję, obsmażaj jajka przez około 1 minutę z każdej strony, najlepiej na oliwie z oliwek, po czym przełóż je do piekarnika i zapiekaj przez 15-20 minut. Po upieczeniu polej je sosem majonezowo-musztardowym i podawaj.

14. Wykwintne jajka wielkanocne w stylu włoskim – Jajka z sosem pomidorowym, bazylią i oliwkami

Przepis dla miłośników kuchni włoskiej

15 – 16. Egg Curry i Egg Pakora – jajka w stylu kuchni indyjskiej

Jeśli lubicie takie przyprawy jak curry, kurkuma, imbir, chilli – to może wypróbujecie te egzotyczne przepisy:

17. Jajka wielkanocne dla miłośników ostrych przypraw – z Tabasco!

18. Jajka wielkanocne sernikowe – na deser

Na koniec coś na przekór – deser przypominający… jajka na miękko! Jak go wykonać?

Przygotuj 6-8 czekoladowych jajek (koniecznie pustych w środku!) i delikatnie odetnij ich górę. Jeżeli chcesz uzyskać równe brzegi, użyj noża podgrzanego w ciepłej wodzie. Nierówne brzegi będą jednak wyglądać równie ciekawie. Jajka wstaw do lodówki i przygotuj mus sernikowy.

150 g mielonego serka „kubełkowego”, 30 g cukru pudru, pół łyżeczki soku z cytryny i pół łyżeczki aromatu waniliowego ubij mikserem na gładką masę. Osobno ubij pół szklanki śmietanki. Delikatnie wymieszaj masę serową ze śmietaną. Ostrożnie nałóż masy do jajek za pomocą łyżeczki lub strzykawki. Schładzaj jajka przez kolejne 30 minut.

2 łyżki soku z pomarańczy lub mandarynki wlej do małego rondelka. Dodaj łyżkę dżemu o żółtym lub pomarańczowym kolorze – może być morelowy, brzoskwiniowy, pomarańczowy… – oraz łyżkę masła. Delikatnie podgrzej na wolnym ogniu, mieszając, aż masło się roztopi, a całość połączy się. Zdejmij masę z ognia, odcedź wszystkie większe kawałki owoców, jakie mogły się w niej znaleźć, i zostaw do ostygnięcia. Umieść masę w lodówce, aż odrobinę stężeje.

Małą łyżeczką ostrożnie wykonaj zagłębienia w masie sernikowej i wypełnij je sosem. Schładzaj jajka przez kolejne pół godziny. 10 minut po wyjęciu z lodówki jajka są gotowe do podania.


Przepisy na jajka, które staną się jednocześnie ozdobą wielkanocnego stołu

19 – 21. Jajka wielkanocne marmurkowe

Chcesz zadziwić wielkanocnych gości  nietypowym wyglądem jajek? Oto przepisy na marmurkowe jajka:

22. Jezioro Łabędzie – piękna aranżacja stołu i pyszna przystawka

Poniższy przepis wymaga bez wątpienia nieco pracy – ale efekt zachwyca!

 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (274 głosów, średnia: 4,59 z 5)
zapisuję głos...