Jak udekorować jajka na talerzu. Pomysły, dzięki którym z wielkanocnego stołu nie będzie wiało nudą

Jajko jest symbolem odradzającego się życia znanym w wielu kulturach. Odgrywa również istotną, jeśli nie najważniejszą rolę podczas świąt Wielkiejnocy. Pojawia się na naszych stołach w formie ozdobnych pisanek, a także jako składnik wielu świątecznych dań. Jak udekorować jajka na talerzu, by zachwyciły gości podczas wielkanocnego śniadania? Podpowiadamy!

Jak udekorować jajka na talerzu

Nadchodzi ten czas, kiedy możemy szukać świątecznych inspiracji. Pomyśleć o dekoracjach, na przykład wielkanocnych wieńcach, które w wolnej chwili możemy wykonać wspólnie z dziećmi. Przypomnieć sobie stare receptury przekazywane z pokolenia na pokolenie, lecz także zaryzykować i wprowadzić kulinarną nowinkę do naszego jadłospisu. Niewątpliwie królować będą jajka – czy to w aromatycznym żurku, czy okryte pierzyną z majonezu. Często jednak, takim połówkom czy ćwiartkom podanym na paterze brakuje nieco finezji, a jak wiadomo święta wymagają odpowiedniej oprawy. Zatem jak udekorować jajka na talerzu, by odpowiednio prezentowały się na wielkanocnym stole? Z myślą o tym, by sprostać dekoracyjnym rozterkom, przygotowałyśmy galerię inspirujących pomysłów.  Mamy nadzieję, że znajdziecie coś dla siebie!

jak udekorować jajka na talerzu

Źródło: pixabay.com

Jak udekorować jajka na talerzu. Fantastyczne pomysły, dzięki którym z Twojego wielkanocnego stołu z całą pewnością nie będzie wiało nudą

Pisanki, dzięki barwnikom i misternym wzorom prezentują się okazale i są nieodzowną ozdobą każdego świątecznego stołu. Ale jak udekorować jajka, które podamy na wielkanocne śniadanie? Wiele zależy od tego czy są one faszerowane czy po prostu ugotowane na twardo i przekrojone na pół. Jeśli przekładamy je farszem już sama masa może stanowić dekoracyjny akcent. Zależnie od składników nadzienia może tworzyć barwną kołderkę w kolorach nawiązujących do budzącej się właśnie wiosny. Masę możemy wycisnąć specjalnym pisakiem, jakim się zdobi ciasta i torty – ułoży się wtedy na jajku w precyzyjny, falisty kształt. Nadzienie warto przyprószyć dodatkowo ziołami, by tak przygotowane jajka cieszyły oko swą formą.

Jeśli jednak owe symbole życia podajemy bez farszu możemy z nich stworzyć małe, zabawne figurki. Zajączki czy kurczaczki to zwierzęta kojarzone ze świętami, więc na pewno idealnie się skomponują z innymi wielkanocnymi ozdobnikami. Do dekoracji może się przydać wszystko, co jadalne: marchewka, kiełki, rzodkiewka czy oliwki. Oryginalnym pomysłem będzie podanie jajek w formie szaszłyków czy koreczków, fantazyjnie przeplatanych z łososiem, świeżym, cieniutko pokrojonym ogórkiem czy grillowanym, żółty serem. Pamiętajcie, że towarzystwo rukoli czy sałaty rzymskiej wzbogaci wizualnie talerz wypełniony jajkami.

 

Zobacz kilka najciekawszych pomysłów dekoracji jajek:

 

 

Który z pomysłów przypadł Wam do gustu? Podziel się z nami swoją opinią!

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (152 głosów, średnia: 4,57 z 5)
zapisuję głos...