Jak udekorować jajka na talerzu. Fantastyczne pomysły, dzięki którym z Twojego wielkanocnego stołu z całą pewnością nie będzie wiało nudą

Jajko jest symbolem odradzającego się życia znanym w wielu kulturach. Odgrywa również istotną, jeśli nie najważniejszą rolę podczas świąt Wielkiejnocy. Oznacza zwycięstwo życia nad śmiercią, odnosząc się w ten sposób do zmartwychwstania Jezusa Chrystusa. Pojawia się na naszych stołach w formie ozdobnych pisanek, a także jako składnik wielu świątecznych dań.

Nadchodzi ten czas, kiedy możemy szukać świątecznych inspiracji. Pomyśleć o dekoracjach, na przykład wielkanocnych wieńcach, które w wolnej chwili możemy wykonać wspólnie z dziećmi. Przypomnieć sobie stare receptury przekazywane z pokolenia na pokolenie, lecz także zaryzykować i wprowadzić kulinarną nowinkę do naszego jadłospisu. Niewątpliwie królować będą jajka – czy to w aromatycznym żurku, czy okryte pierzyną z majonezu. Często jednak, takim połówkom czy ćwiartkom podanym na paterze brakuje nieco finezji, a jak wiadomo święta wymagają odpowiedniej oprawy. Zatem jak udekorować jajka na talerzu, by odpowiednio prezentowały się na wielkanocnym stole? Z myślą o tym, by sprostać dekoracyjnym rozterkom, przygotowałyśmy galerię inspirujących pomysłów.  Mamy nadzieję, że znajdziecie coś dla siebie!

jak udekorować jajka na talerzu

Źródło: pixabay.com

Jak udekorować jajka na talerzu. Fantastyczne pomysły, dzięki którym z Twojego wielkanocnego stołu z całą pewnością nie będzie wiało nudą

Pisanki, dzięki barwnikom i misternym wzorom prezentują się okazale i są nieodzowną ozdobą każdego świątecznego stołu. Ale jak udekorować jajka, które podamy na wielkanocne śniadanie? Wiele zależy od tego czy są one faszerowane czy po prostu ugotowane na twardo i przekrojone na pół. Jeśli przekładamy je farszem już sama masa może stanowić dekoracyjny akcent. Zależnie od składników nadzienia może tworzyć barwną kołderkę w kolorach nawiązujących do budzącej się właśnie wiosny. Masę możemy wycisnąć specjalnym pisakiem, jakim się zdobi ciasta i torty – ułoży się wtedy na jajku w precyzyjny, falisty kształt. Nadzienie warto przyprószyć dodatkowo ziołami, by tak przygotowane jajka cieszyły oko swą formą.

Źródło: pixabay.com

Jeśli jednak owe symbole życia podajemy bez farszu możemy z nich stworzyć małe, zabawne figurki. Zajączki czy kurczaczki to zwierzęta kojarzone ze świętami, więc na pewno idealnie się skomponują z innymi wielkanocnymi ozdobnikami. Do dekoracji może się przydać wszystko, co jadalne: marchewka, kiełki, rzodkiewka czy oliwki. Oryginalnym pomysłem będzie podanie jajek w formie szaszłyków czy koreczków, fantazyjnie przeplatanych z łososiem, świeżym, cieniutko pokrojonym ogórkiem czy grillowanym, żółty serem. Pamiętajcie, że towarzystwo rukoli czy sałaty rzymskiej wzbogaci wizualnie talerz wypełniony jajkami.

 

Zobacz kilka najciekawszych pomysłów dekoracji jajek:

 

 

Który z pomysłów przypadł Wam do gustu? Podziel się z nami swoją opinią!

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (80 głosów, średnia: 4,43 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. Kika07645  28 marca 2020 09:13

    Zajączki <3 Dla moich dzieci fajna sprawa 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany