Gnocchi z pesto i fasolką szparagową

Poniższy przepis pochodzi z tradycyjnej kuchni Trydentu, gdzie  króluje mięso, głównie dziczyzna i baranina, a także grzyby i oczywiście pasta (głównie gnocchi, papardele), ale przede wszystkim polenta – znany w tym regionie od 1600 roku miejscowy specjał. Jest to przyrządzana na wiele sposobów kasza kukurydziana.

Gnocchi z pesto i fasolką szparagową

Składniki: 

  • 1 kg mączystych ziemniaków,
  • 2 żółtka,
  • 200 g mąki,
  • 1 l wody lub bulionu z kurczaka do zagotowania,
  • 500 g młodej fasolki szparagowej,
  • 1 porcja pesto, sól,
  • oliwa z oliwek i porwane liście bazylii do przybrania, utarty parmezan

Przygotowanie: 

Gotuj nieobrane ziemniaki w dużym garnku wrzącej, osolonej wody przez 30 minut, aż będą miękkie. Odcedź je i odstaw na chwilę, by ostygły na tyle, by móc je trzymać, a następnie obierz. Utłucz je albo włóż do prasy do ziemniaków lub przeciśnij przez sito do miski. Posól rozgniecione ziemniaki, wbij do środka żółtka, a następnie wsypuj po trochu mąkę. Powstanie gładkie, nieco lepkie ciasto. Wyłóż ciasto na dokładnie posypaną mąką deskę, następnie zroluj je rękoma w podłużny kształt przypominający kiełbaskę, o grubości około 1 cm. Pokrój na kawałki o długości około 2 cm. Nadziej każdy kawałek na widelec i delikatnie naciskając kciukiem, zdejmij go z widelca na deskę. Zęby widelca powinny zostawić rowki z jednej strony gnocchi. Zagotuj wodę lub bulion w dużym garnku i wrzuć gnocchi. Gotuj, aż wypłyną na powierzchnię, następnie gotuj przez kolejnych 50-60 sekund. Przełóż je za pomocą łyżki durszlakowej do dużej miski. Trzymaj je w cieple, póki nie ugotujesz pozostałych gnocchi. Gotuj fasolkę szparagową w garnku osolonej wody, aż będzie miękka, następnie dokładnie odcedź. Zmieszaj pesto i fasolkę szparagową i nałóż ją łyżką do miseczek. Na wierzch połóż gnocchi, skrop odrobiną oliwy z oliwek i przybierz porwanymi liśćmi bazylii.

Podawaj z naczyniem z utartym parmezanem albo posyp od razu gnocchi z sosem.

Obydwa sposoby dają przepyszny rezultat.

Gnocchi

 

Materiał pochodzi z serwisu: www.amo-italia.com

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (192 głosów, średnia: 4,56 z 5)
loading... zapisuję głos...