Zdrowe odżywianie nie jest drogie!

Do zmiany nawyków żywieniowych potrzebujemy czasu, cierpliwości i przede wszystkim wiedzy. I choć ważne jest, by w teorii znać zasady zdrowego odżywiania, to nadal najważniejsza jest jednak codzienna praktyka i zmiana naszej świadomości. Od czego więc zacząć już dziś? Najlepiej od porzucenia mitu, że zdrowe odżywienie jest drogie!

jedzenia na stole

fot. Freepik

Gdy w grę wchodzi nasze zdrowie i samopoczucie warto posłuchać specjalistów żywieniowych, którzy przekonują, że zdrowe jedzenie jest smaczne, nie wymaga pracochłonnych przygotowań i co najważniejsze wcale nie jest drogie. – Zazwyczaj, by udowodnić komuś ile w rzeczywistości kosztuje zdrowe odżywianie w Polsce powołuję się na piramidę zdrowego żywienia – mówi Agnieszka Piskała, specjalista żywieniowy w programie edukacyjnym „Żyj smacznie i zdrowo”. Piramida w prosty sposób pokazuje, czego w naszej codziennej diecie powinno być najwięcej, jakie produkty powinny pojawiać się kilka razy w tygodniu, a jakie tylko sporadycznie – tłumaczy  Piskała.

 

Węglowodany złożone

Są podstawą piramidy zdrowego żywienia. Występują głównie w pieczywie pełnoziarnistym, kaszach, makaronach razowych. Opakowanie kaszy jęczmiennej kosztuje około 2 zł, a kaszy gryczanej około 3zł. Takie opakowania wystarczą na co najmniej dwa obiady dla czteroosobowej rodziny.

 

Warzywa i owoce

To druga ważna grupa produktów spożywczych. W ciągu dnia powinniśmy spożywać pięć porcji warzyw i owoców, pamiętając, że porcja to tyle, ile mieści nam się w dłoni. Aktualnie 1 kg marchwi kosztuje około 1,70 zł.  Oznacza to, ze porcja marchwi na jedną osobę (z 4-osobowej rodziny) to koszt około 40 gr. Jeśli chodzi o owoce to powinniśmy jeść te, które występują w naszej strefie klimatycznej. Dlatego, zimą lepiej postawić na rodzime jabłka i gruszki, które są znacznie tańsze niż pomarańcze czy mandarynki. Zimą również powinniśmy jeść warzywa okopowe takie jak: pietruszka, buraki, ziemniaki oraz kwaszonki np. kapustę czy ogórki kiszone. Ich ceny wahają się od 2-6 zł za kg, ale porcji z jednego kilograma uzyskamy około 6.

 

Produkty nabiałowe

Powinny pojawiać się w naszej diecie dwa razy dziennie. Jedna porcja produktu mlecznego to np. szklanka mleka – koszt około 50 gr lub jedno opakowanie jogurtu naturalnego (150 ml) 1 zł. Dobrym źródłem wapnia, szczególnie w diecie dzieci, są również żółte sery. Choć cena za kilogram to około 20zł może być zniechęcająca, to warto pamiętać, że 2 plasterki sera żółtego (koszt około 40 gr) zaspokajają 100% dziennego zapotrzebowania na ten ważny składnik mineralny.

 

Mięso i ryby

Powinny być spożywane przynajmniej raz dziennie. Mięso i ryby to najdroższa ze wszystkich grup produktów. W naszej diecie powinny przeważać chude mięsa (drób) i tłuste ryby (mają kaloryczność 100-280 kcal). Kilogram kurczaka, który zaspokoi  głód 4 osobowej rodziny kosztuje około 7zł/kg. Jeśli chodzi o ryby, to ważnych w diecie kwasów omega-3 nie dostarcza tylko drogi łosoś (46zł/kg), ale i tańszy rodzimy śledź czy makrela wędzona za którą zapłacimy ok. 5,40 zł za sztukę.

 

Oleje

Dobrym źródłem Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych (NNKT), witamin rozpuszczalnych w tłuszczach np. E, jest olej rzepakowy.  1 litr oleju kosztuje około 7 zł, wystarczy jednak dodać dwie łyżki do sałatki dziennie, aby zaspokoić 100% dziennego zapotrzebowania na te składniki czteroosobowej rodziny. Również oliwa z oliwek może być dobrym uzupełnieniem codziennej diety. Półlitrowa buteleczka oliwy extra Vergin to koszt około 14 zł, a wystarczy dla całej rodziny na cały miesiąc.

Skoro znaczna część dorosłych nie wie, że zdrowa prawidłowo zbilansowana dieta dla jednej osoby na dzień może się zamknąć w kwocie około 6 zł., to skąd mają czerpać taką wiedzę młodzi ludzie? Z myślą o nich powstał m.in. ogólnopolski program edukacyjny „Żyj smacznie i zdrowo”. Misją projektu jest nauka młodzieży gimnazjalnej zasad prawidłowego i zdrowego odżywiania oraz zachęcenie do podejmowania pierwszych samodzielnych prób gotowania. Tylko do 21 stycznia do programu zgłosiło się 1 945nauczycieli i 52 404uczniów z 1 391 szkół w całej Polsce. Zgłoszeń do programu „Żyj smacznie
i zdrowo”  cały czas przebywa, a chętni do udziału nauczyciele mogą się zgłaszać jeszcze do 28 czerwca.

 

Więcej informacji o programie edukacyjnym „Żyj smacznie i zdrowo” na stronie internetowej www.zyjsmacznieizdrowo.pl oraz na portalu profilu Facebook www.facebook.com/zyjsmacznieizdrowo

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (264 głosów, średnia: 4,47 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. strona  30 stycznia 2013 02:06

    w końcu znalazłem informacje, na których mi zależało

    Odpowiedz
  2. Masza  5 sierpnia 2013 14:56

    Mamy już coraz większość świadomość odnośnie zdrowego odżywiania oraz widoczne są zmiany w naszych nawykach żywieniowych.

    Odpowiedz
  3. as_sa  29 maja 2014 10:22

    Jak dla mnie te wyliczenia są przekłamane. Nie będziemy przecież codziennie jeść kaszy, makaronu czy marchewek bo nasza dieta stanie się uboga i monotonna

    Odpowiedz
  4. Agnieszka  8 października 2015 16:17

    Sprawdzimy

    Odpowiedz
  5. stokrotkapolna  16 listopada 2016 08:13

    No właśnie, zdrowo nie znaczy wcale drogo. A najzdrowsze i najlepsze dla naszego organizmu są włąśnie owoce i warzywa z miejsca w którym mieszkamy. A te nasze rodzime nie są wcale takie drogie.

    Odpowiedz
  6. Kika07645  16 kwietnia 2017 05:27

    Bardzo podoba mi się ten artykuł. Konkretnie napisane ile czego trzeba spożyć zeby spożyć 100% dziennego zapotrzebowania. Fajnie się czytało 😉

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany