Przepis na gnocchi z gorgonzolą

Przepis na gnocchi z gorgonzolą

Autorem przepisu jest Marco Ghia, szef Akademii Kulinarnej Whirlpool i ekspert kuchni włoskiej.

Przepis na gnocchi z gorgonzolą – składniki:

  • 50 g mąki
  • 500 g ziemniaków
  • 1 jajko
  • Sól
  • 30 g masła
  • na sos: 0,5 l mleka, 200 g gorgonzoli

Sposób przygotowania:

Gotujemy ziemniaki ze skórką w osolonej wodzie przez minimum 30 minut. Odcedzamy i jak tylko trochę się ochłodzą, zdejmujemy skórkę i je dobrze rozgniatamy. Dodajemy jajko i mąkę, a potem całość bardzo szybko i delikatnie ugniatamy opuszkami palców. Z ciasta formujemy wałeczki i kroimy je na kawałki o długości 2-3 cm. Odwróconym widelcem robimy na naszych kluseczkach charakterystyczne wgłębienia. Sos przygotowujemy, podgrzewając w garnku mleko z pokrojoną na kawałki gorgonzolą. Zdejmujemy go z ognia, przykrywamy i odstawiamy. Gotujemy wodę i  wrzucamy gnocchi. Będą gotowe, jak tylko wypłyną na wierzch. Odcedzamy je i wrzucamy na patelnię z sosem z gorgonzolą. Do sosu dodajemy jeszcze 30 gramów masła i całość mieszamy na ogniu przez 30 sekund.

 

Rada: Ziemniaki gotujemy w skórce, ponieważ obrane nabierają dużo wody, a wtedy będziemy musieli dodać dużo więcej mąki do ciasta. Im więcej mąki, tym twardsze będą gnocchi…

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (252 głosów, średnia: 4,72 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. Aneta  29 listopada 2016 14:09

    W sumie to trochę jak nasze polskie, tradycyjne kopytka 😉

    Odpowiedz
  2. efffciaa  29 listopada 2016 14:41

    Masz rację Aneta takie jakby kopytka tylko bardziej po włosku 🙂 Ale smak mają zupełnie inny niż nasze – chociaż mi w sumie najbardziej smakują te nasze 🙂

    Odpowiedz
  3. linea  29 listopada 2016 15:42

    Bardzo chetnie wypróbowałabym taką wersję kopytek 🙂

    Odpowiedz
  4. m258  29 listopada 2016 15:56

    pychota

    Odpowiedz
  5. macierzanka  30 listopada 2016 10:24

    Spróbuję zrobić według tego przepisu.

    Odpowiedz
  6. AnnStyl  13 grudnia 2016 16:34

    Lubie gnocchi i często sobie je kupuje. A przepis jest prosty i można łatwo zrobić je samemu jak wynika z powyższego przepisu. Na zdjęciu wyglądają apetycznie i zachęcająco. Trzeba zacząć chyba robić samemu, a nie tak jak ja iść na łatwiznę kupując.

    Odpowiedz
  7. marcia7  6 stycznia 2017 11:43

    cudne delikatne kluseczki

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany