Zaserwuj znajomym zdrowe przekąski!

BabeczkiSpotkaniom ze znajomymi towarzyszy zazwyczaj stół zastawiony przysmakami. Pewnego rodzaju tradycją są miseczki wypełnione chipsami o różnych smakach, popcorn oraz gazowane napoje. Dlatego może warto zrobić małą rewolucję w imprezowym menu i zaskoczyć gości zdrowymi, smacznymi przekąskami.

 

Spotkanie towarzyskie z przyjaciółmi i rodziną to doskonała okazja do małych rewolucji smakowych. Tradycyjne przysmaki można spróbować zastąpić bardziej wartościowymi produktami. Trochę ryzyka może się opłacić, zwłaszcza jeśli dobierze się składniki tak, by zaspokoiły gusta wszystkich gości. Na szczęście spotkania z bliskimi osobami stwarzają taką możliwość.

Możliwości jest wiele. Zamiast chipsów, popcornu czy słonych paluszków zaproponujmy naszym gościom przekąski z małą ilością tłuszczu lub soli. Dobrym rozwiązaniem będą na przykład paluszki z sezamem albo makiem, bakalie, suszone owoce czy biszkopty. Dobrą alternatywą dla chipsów będą na przykład chrupiące plasterki suszonych owoców i warzyw. Ich zaletą jest fakt, że są bogate w błonnik pokarmowy, który jest niezbędnym składnikiem dla organizmu, wspomagającym działanie układu pokarmowego. Z kolei niska zawartość tłuszczów nasyconych zapobiega problemom z sercem i ciśnieniem. Suszone plasterki owoców można wykorzystać na wiele sposób. Nie tylko jako chrupiące chipsy owocowe, ale również jako składnik do ciast i muffinów. Poniżej łatwy przepis na przepyszne muffinki z truskawkami:

Składniki:

  • 125g masła/margaryny
  • 200g drobnego cukru
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 3-4 banany
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 300g mąki pszennej
  • 20 dag suszonych truskawek (np. Crispy Natural)

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzewamy do 180-190 stopni. Na patelni roztapiamy masło. W tym samym czasie rozgniatamy banany. Do roztopionego masła dodajemy banany, cukier, esencję waniliową. W nowej misce na gładką masę mieszamy jajka i śmietanę. Proszek do pieczenia łączymy z sodą oczyszczoną. Następnie mieszamy mąkę z suszonymi truskawkami. Potem łączymy ze sobą wszystkie składniki i mieszamy aż do uzyskania jednolitej masy. Przygotowane ciasto łyżką nalewamy do foremek (najlepiej z twardego papieru, aluminiowych albo ze specjalnej gumy). Babeczki wkładamy do piekarnika na około 20 minut. Przed wyjęciem sprawdzamy wykałaczką, czy ciasto jest suche w środku. Gotowe muffinki będą na początku miękkie, gdy pozostawimy je do wystygnięcia lekko stwardnieją.

Tak przygotowane przekąski z pewnością przypadną do gustu naszym gościom. Będą także miłą odmiana od tradycyjnie podawanych słonych snacków.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (167 głosów, średnia: 4,79 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. Masza  5 września 2013 13:38

    Muffiny lubi cała moja rodzinka oraz znajomi,także dość często je robię.Ostatnio akurat robiłam z borówkami.

    Odpowiedz
  2. magella87  5 września 2013 17:35

    ja poprosze o kilka takich muffinek 😛

    Odpowiedz
  3. bbo  5 września 2013 18:25

    Ja robiłam z malinami. Pycha 🙂

    Odpowiedz
  4. girlblack  30 marca 2015 13:06

    jej zjadłabym! ;-p

    Odpowiedz
  5. Kmakolagwa  22 czerwca 2015 15:46

    bardzo lubię babeczki. Zarówno na słodko jak i na słono.

    Odpowiedz
  6. luko  9 lipca 2015 08:26

    Polecam z borówkami lub bananami:)

    Odpowiedz
  7. Agnieszka  18 listopada 2015 12:13

    Pyszne!

    Odpowiedz
  8. framboise  18 listopada 2015 19:40

    super wyglada!

    Odpowiedz
  9. as_sa  6 lipca 2016 19:46

    Jestem wielką fanką muffinów i uwielbiam testować coraz to nowe przepisy. Dużym plusem jest fakt że są niesamowicie proste do zrobienia

    Odpowiedz
  10. Anna Sałagan  12 grudnia 2016 20:24

    Piekłam już podobne, ale ten przepis kusi aby wypróbować

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany