Jak zrobić karmelowy popcorn?

19 stycznia przypada dzień popularnej kinowej przekąski bez której wielu z nas nie wyobraża sobie filmowego seansu. Popcorn, bo o nim mowa to przysmak serwowany obecnie na szereg różnych sposobów. Zmienia się więc nie tylko jego smak, ale także kolor, a to sprawia, że dzieci sięgają po niego jeszcze chętniej. Dziś podpowiemy Wam jak w prosty sposób przygotować karmelowy popcorn!

Spis treści:

karmelowy popcorn

Domowy popcorn – lepszy niż sklepowy?

Decydując się zrobić domowy popcorn warto zrobić to od podstaw. Gotowe mieszanki dostępne na rynku mają w swoim składzie spore ilości soli, która nie jest zdrowa. Przyrządzając przekąskę w domu mamy pewność, że zrobimy to „po swojemu” i dodamy rozsądną jej proporcję lub nawet z nie całkowicie zrezygnujemy. Wystarczy kupić surowe ziarna kukurydzy i całość przyrządzić w garnku lub na patelni. Pierwszym krokiem będzie ich uprażenie. W tym celu należy wlać do garnka odpowiednią ilość tłuszczu, a następnie wrzucić ziarenka i przykryć pokrywką. Kiedy zaczną charakterystycznie „strzelać” oznacza to, że popcorn jest gotowy. Dopiero w kolejnym kroku będziemy mogli dodać słodką karmelową glazurę.

Nietypowe przepisy z użyciem popcornu!

Nietypowe przepisy z użyciem popcornu!

Popcorn, choć znany w Polsce już od wielu lat, postrzegany jest głównie przez pryzmat tego co jemy w kinie lub przed telewizorem. Wystrzeliwujące ziarna kukurydzy mają jednak dużo większy potencjał kulinarny – można je wykorzystać

karmelowy popcorn

Jak zrobić popcorn karmelowy na patelni?

Karmelowy popcorn to smak, który ma szansę na stałe zastąpić standardowy, czyli w podstawowej wersji. Jest słodki, jednak też lekko słonawy, więc taka propozycja podania z pewnością przypadnie do gustu najmłodszym. Dobra wiadomość jest taka, że można go zrobić w domu…i to w bardzo prosty sposób!

Składniki:

250 g ziarenek kukurydzy

pół kostki masła (ok. 100 g)

1 szklanka cukru

2 łyżki miodu

½ łyżeczki soli

szczypta soli oczyszczonej

olej

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej olej i upraż ziarenka wraz z solą.
  2. W małym garnku podgrzej cukier aż nabierze złoto-brązowego koloru.
  3. Zdejmij cukier z ognia, a następnie dodaj do niego miękkie masło, miód i sodę oczyszczoną. Całość wymieszaj na gładką masę.
  4. Dodaj słodką masę do uprażonego wcześniej popcornu i dobrze wymieszaj.
  5. Aby popcorn się nie zlepił, porozdzielaj go i ułóż na papierze do pieczenia.
  6. Pozostaw do wystygnięcia.
Przekąski idealne na maraton filmowy

Przekąski idealne na maraton filmowy

Przed Tobą wieczór we dwoje przed telewizorem? Rodzinny seans filmowy? Nie mamy wątpliwości, że wszystkie powyższe sytuacje wymagają wyjątkowej oprawy. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby wyreżyserować swój własny wieczór filmowy. Wbrew pozorom potrzebujemy do

Jak zrobić karmelowy popcorn w mikrofali?

W jeszcze prosty sposób można przygotować popcorn w mikrofali. Wystarczy umieścić ziarenka w torebce śniadaniowej i dobrze są związać. Alternatywnie można użyć także woreczek strunowy. Pamiętajmy jednak, że musi w niej być sporo miejsca, bo ziarenka zaczną szybko pęcznieć. Popcorn zwykle jest gotowy w 2-3 minuty. Po jego wyjęciu, aby nadać mu karmelowy smak należy go polać jeszcze gorącą polewą, ostrożnie wymieszać i pozostawić do wyschnięcia.

popcorn z karmelem w misce

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (16 głosów, średnia: 5,00 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. mswitalska1985  19 stycznia 2024 19:21

    Od tego artykułu aż zrobiłam się głodna 🤭

    Odpowiedz
  2. janka1312  19 stycznia 2024 21:46

    na pewno jest pyszny

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany