Pomysły na proste i zdrowe przekąski

Roślinne przekąski są wyjątkowo odżywcze i pyszne, dlatego warto częstować nimi swoich bliskich, gdy tylko nadarzy się ku temu okazja. Aby zaciekawić innych roślinną kuchnią, warto zapoznać się z interesującymi przepisami na smaczne i łatwe dania.

Pomysły na proste i zdrowe przekąski

Zdjęcie autorstwa valeria_aksakova na Freepik

Wege nuggetsy z hummusem

Wege nuggetsy z hummusem to wyjątkowo smaczna i banalna w przygotowaniu przekąska roślinna. Najlepiej wykorzystać Nuggetsy Roślinne Garden Gourmet. Można przyrządzić je sprawnie i szybko, korzystając z instrukcji znajdującej się na opakowaniu. Wege nuggetsy najlepiej smakują na ciepło, dlatego w pierwszej kolejności warto zająć się zrobieniem hummusu. W zależności od swoich osobistych preferencji, można przyrządzić go wyłącznie na bazie cieciorki, pasty sezamowej, oliwy oraz przypraw, jak i zdecydować się na jakąś mniej klasyczną wersję. Miłośnicy pikantnych potraw powinni zestawić wege nuggetsy z hummusem z dodatkiem papryczek chili.

Sałatka z warzywnymi klopsikami

Osobom, którym niekoniecznie posmakują wege nuggetsy, z pewnością będzie można polecić sałatkę z warzywnymi klopsikami. Doskonała wiadomość jest taka, że nie trzeba przyrządzać ich samodzielnie. Wystarczy sięgnąć po Klopsiki Warzywne od Garden Gourmet, które obfitują w cenny błonnik i białko roślinne. Należy przygotować je zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Doskonale smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno i właśnie dlatego można wykorzystać je w sałatce. Wystarczy wsypać do miski świeże liście rukoli i szpinaku, a następnie skropić je sokiem z cytryny. Później całość należy wzbogacić o dodatek pokrojonych w kostkę ogórków świeżych i małosolnych. Sałatkę warto polać oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia, a na końcu ułożyć na wierzchu Klopsiki Warzywne.

Tortilla z falafelami 

Wege nuggetsy nie są jedyną przekąską godną uwagi. Warto zainteresować się także falafelami serwowanymi w tortilli. Przygotowanie kotlecików z cieciorki może wydawać się nieco czasochłonne, ale można przecież sięgnąć po Wegański Falafel od Garden Gourmet. Jeśli przekąska ma być wyjątkowo zdrowa, dobrze będzie sięgnąć po tortillę pełnoziarnistą. Oprócz przygotowanych zgodnie z instrukcją kotlecików z cieciorki warto umieścić w niej liście sałaty lodowej, plastry pomidora, ogórka oraz ulubiony dip. Może być to na przykład pasta z awokado, określana często mianem guacamole. Sprawi, że przekąska będzie nie tylko smaczniejsza, ale również i zdrowsza. W zależności od upodobań, guacamole można przyrządzić zarówno z dodatkiem czosnku, jak i bez. Pierwsza wersja sprawi, że danie będzie zdecydowanie wyrazistsze, a jego smak na pewno na długo pozostanie w pamięci.

Wegańskie fileciki z łódeczkami z batatów

Miłośnicy kuchni roślinnej mogą również zainteresować się przekąską przygotowaną na bazie Wegańskich Filecików Garden Gourmet. Warto zaserwować je z łódeczkami z batatów. Warzywa należy obrać ze skórki oraz pokroić na kawałki przypominające swoim wyglądem właśnie łódki. Po skropieniu ich oliwą i posypaniu przyprawami, należy umieścić je w piekarniku na około 30 minut. Gdy będą się piec, warto zabrać się za przygotowanie sałatki. Najlepiej wykorzystać do jej zrobienia świeże liście szpinaku, kukurydzę oraz listki bazylii. Całość, a więc także przyrządzone zgodnie z instrukcją Wegańskie Fileciki, warto skropić aromatycznym dressingiem. Do jego zrobienia można wykorzystać oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia, musztardę oraz sok z cytryny. To smakowite danie roślinne sprawdzi się nie tylko podczas letniej imprezy, ale również jako lekka i sycąca kolacja.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (16 głosów, średnia: 4,94 z 5)
zapisuję głos...