Przepis na wegetariańskie kotleciki z cieciorki

Jeśli interesują cię przepisy wegetariańskie dla początkujących, to te wegetariańskie kotleciki z cieciorki przypadną ci do gustu!

kotleciki z cieciorki

fot: Levant Foods

Przepis na wegetariańskie kotleciki z cieciorki – składniki:

  • 400 g cieciorki gotowanej
  • 3 cebule
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 poszatkowana pietruszka
  • 1 poszatkowany koperek
  • 1 łyżka czarnego pieprzu
  • 2 łyżeczki soli
  • ½ ostrej papryczki chilli
  • 1 łyżeczka słodkiej papryczki
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżka kuminu
  • sok z wyciśniętej cytryny
  • skórka starta z cytryny
  • 4 łyżki mąki ryżowej
  • 1 szklanka kaszy kukurydzianej
  • olej do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Do dużego naczynia wkładamy odcedzoną ciecierzycę, pokrojoną cebulę, czosnek, sok oraz skórkę z cytryny. Następnie doprawiamy solą, pieprzem, kuminem, papryką słodką oraz chilli. Całość dokładnie blendujemy. Do powstałej masy dodajemy poszatkowaną pietruszkę, koperek, sodę oraz mąkę. Wszystko dokładnie mieszamy, a  następnie formułujemy średnie kulki, które smażymy na patelni przez około 7 minut z każdej strony. Gotowe kotleciki z ciecierzycy podajemy w połączeniu z kaszą i miską zielonej sałaty z warzywami.

Przepis nadesłany przez Levant Foods – producenta produktów Jasmeen

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (316 głosów, średnia: 4,74 z 5)
zapisuję głos...