Przepis na wegetariańskie kotleciki z cieciorki

Jeśli interesują cię przepisy wegetariańskie dla początkujących, to te wegetariańskie kotleciki z cieciorki przypadną ci do gustu!

kotleciki z cieciorki

fot: Levant Foods

Przepis na wegetariańskie kotleciki z cieciorki – składniki:

  • 400 g cieciorki gotowanej
  • 3 cebule
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 poszatkowana pietruszka
  • 1 poszatkowany koperek
  • 1 łyżka czarnego pieprzu
  • 2 łyżeczki soli
  • ½ ostrej papryczki chilli
  • 1 łyżeczka słodkiej papryczki
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżka kuminu
  • sok z wyciśniętej cytryny
  • skórka starta z cytryny
  • 4 łyżki mąki ryżowej
  • 1 szklanka kaszy kukurydzianej
  • olej do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Do dużego naczynia wkładamy odcedzoną ciecierzycę, pokrojoną cebulę, czosnek, sok oraz skórkę z cytryny. Następnie doprawiamy solą, pieprzem, kuminem, papryką słodką oraz chilli. Całość dokładnie blendujemy. Do powstałej masy dodajemy poszatkowaną pietruszkę, koperek, sodę oraz mąkę. Wszystko dokładnie mieszamy, a  następnie formułujemy średnie kulki, które smażymy na patelni przez około 7 minut z każdej strony. Gotowe kotleciki z ciecierzycy podajemy w połączeniu z kaszą i miską zielonej sałaty z warzywami.

Przepis nadesłany przez Levant Foods – producenta produktów Jasmeen

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (264 głosów, średnia: 4,82 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. martucha180  17 lutego 2017 09:14

    Bez chilli dla mnie.

    Odpowiedz
  2. Melrose  17 lutego 2017 09:53

    Bomba! 😀

    Odpowiedz
  3. AnnStyl  17 lutego 2017 13:09

    No to ja poproszę o taki kotlecik 😀 Rewelacja. Wyglądają obłędnie i ślina mi cieknie po brodzie. Super danie, super przepis i na talerzu prezentuje się wyśmienicie. A wykonanie dość proste i szybkie, a do tego jakie zdrowe i pożywne.

    Odpowiedz
  4. Aneta  17 lutego 2017 13:09

    Ciekawa jestem, jak smakują 🙂

    Odpowiedz
  5. vipala  17 lutego 2017 18:11

    Nie jestem wegetarianką, ale ostatnio mam fazę na bezmięsne potrawy. Ważne, żeby były pełnowartościowe pod względem odżywczym i…pyszne! A cieciorkę lubię i to danie trafiło w mój gust.

    Odpowiedz
  6. Jaworka  19 lutego 2017 20:09

    Bardzo ładnie sie prezentują na talerzu a do tego zdrowe i łatwe w wykonaniu ostatnio gotowałam zupę bardzo smaczna wszyscy sie zajadali więc i takie pulpeciki na pewno chętnie zjedzą domownicy

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany