Wegetariański ryż z pieczonymi warzywami i tofu po azjatycku

Naturalny, brązowy ryż to doskonały dodatek również do wegetariańskich dań! Pieczone warzywa i tofu marynowane w sosie sojowym, miodzie i oleju sezamowym to smakowita uczta bez dodatku mięsa.

Wegetariański ryż z pieczonymi warzywami i tofu po azjatycku

fot. Britta

Wegetariański ryż z pieczonymi warzywami i tofu po azjatycku

Składniki:

  • 100g ryżu brązowego (np. Britta)
  • 200g tofu
  • 1 mała dynia piżmowa
  • 2 marchewki
  • 2 cebulki szalotki
  • 1 papryka zielona
  • 1 kolba kukurydzy
  • 1 cebulka dymka
  • 1 łyżeczka czarnego sezamu
  • 1 łyżeczka chili w proszku
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 4 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól

 

Sposób wykonania:

  1. Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. Warzywa obieramy i kroimy w dowolny sposób. Tofu kroimy w kostkę.
  3. W dużej misce mieszamy sos sojowy, miód, olej sezamowy, oliwę i chili. Dodajemy do sosu warzywa i tofu, całość mieszamy, doprawiamy solą jeśli sos sojowy nie był wystarczająco słony i odkładamy na przynajmniej 30 minut. Zamarynowane składniki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  4. Pieczemy przez 40 minut w 180 st. z termoobiegiem co jakiś czas mieszając.
  5. Upieczone warzywa i tofu podajemy z ryżem, posypane szczypiorkiem i sezamem.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (53 głosów, średnia: 4,92 z 5)
zapisuję głos...