7 przepisów na wegańskie przekąski, którymi poczęstujesz swoich gości na sobotniej imprezie

Coraz więcej ludzi zostaje weganami – przede wszystkim ze względów ideologicznych, moralnych. Są też osoby, które o tym myślą, ale tak radykalna zmiana w codziennym odżywianiu przeraża je. Przeciwnicy uważają, że wegańskie potrawy są nudne i niesmaczne. A to nieprawda! Kuchnia wegańska oferuje wiele, naprawdę ciekawych przepisów.

Spis treści:

Bycie weganinem nie jest proste. Wymaga odpowiedniej wiedzy, na temat tego, jak zastąpić produkty pochodzenia zwierzęcego, żeby dostarczyć organizmowi wystarczającej ilości składników odżywczych. Z całą pewnością skomponowanie odpowiedniego menu wymaga dużo wkładu, ale coraz więcej ludzi przechodzi na weganizm, i stąd coraz więcej ciekawych przepisów. My proponujemy 7 przepisów na wegańskie przekąski – koniecznie zobacz!

7 genialnych przepisów na wegańskie przekąski

Źródło: wwwpixaby.com

7 przepisów na wegańskie przekąski, którymi poczęstujesz swoich gości na sobotniej imprezie

 

Nie masz pomysłu, co podać na spotkaniu, na którym goście są weganami? A może sama jesteś weganką i chciałabyś przygotować coś smacznego na sobotnią imprezę? W takim razie mamy dla Ciebie kilka propozycji na łatwe i smaczne przekąski.

Zobacz przepisy na przepyszne wegańskie przekąski:

 

1. Pieczony kalafior

Składniki:

  • 1 główka kalafiora
  • 1 szklanka mąki z ciecierzycy
  • 1¼ szklanki wody lub mleka roślinnego
  • 2½ łyżeczki czosnku w proszku
  • 2 łyżeczki wędzonej papryki
  • ½ łyżeczki pieprzu cayenne
  • kilka garści płatków kukurydzianych
  • sól oraz pieprz

Sposób wykonania: Obierz kalafior  z liści i ponacinaj główki na średniej wielkości kawałki. Ugotuj je na parze bądź w wodzie. Do mąki z ciecierzycy dodaj przyprawy oraz wodę i wymieszaj na gładkie ciasto. Odstaw na kilka chwil, a w międzyczasie nagrzej piekarnik do 220°C. Płatki kukurydziane przesyp do szerokiej, płaskiej miski i pognieć je na mniejsze kawałki. Kalafiory zamocz najpierw w cieście z ciecierzycy, a potem obtaczaj w płatkach kukurydzianych. Na koniec przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz średnio przez 15-20 minut. Możesz podać z ulubionym sosem.

 

2. Paszteciki z białą fasolą

 

Składniki:

  • 1 kubek białej fasoli namoczonej w wodzie przez noc
  • pęczek świeżego szpinaku
  • kilka liści kolendry
  • mała biała cebula
  • pęczek natki pietruszki
  • 3 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • opakowanie ciasta francuskiego 

Sposób wykonania: Namoczoną fasolę ugotuj do miękkości i odcedź z wody. Cebulę obierz i posiekaj. Wrzuć do rozgrzanego rondla z odrobiną oliwy. Czosnek obierz i posiekaj bardzo drobno. Dodaj do cebuli i smaż około 30 sekund. Szpinak, pietruszkę i kolendrę posiekaj i dodaj do rondla, a następnie dodaj ugotowaną fasolę. Gotuj wszystko przez chwilę, mieszając dokładnie. Posól do smaku i dodaj trochę oliwy. Całość ostudź. Następnie zmiksuj wszystko blenderem. Rozwiń ciasto francuskie i rozsmaruj nadzienie na całej jego powierzchni.Zawiń ciasto wzdłuż dłuższego i pokrój na 1 cm kawałki-ślimaki. Wyłóż blachę papierem do pieczenia i ułóż na nim ślimaki. Pamiętaj, żeby zachować odpowiednią odległość między nimi. Rozgrzej piekarnik do 170 stopni. Piecz paszteciki przez około 30 minut.

 

 

3. Hummus z pieczoną marchewką

 

  • 240 g ugotowanej ciecierzycy
  • 3 marchewki 
  • kilka łyżek tahini czyli pasty sezamowej lub kilka łyżek sezamu 
  • 40 g oliwy,
  • 40 g wody,
  • 1 ząbek czosnku,
  • sok z połowy cytryny,
  • opcjonalnie: odrobina słodyczy w formie np. syropu klonowego lub daktylowego.

Sposób wykonania: Marchewki upiecz w temperaturze 180 stopni przez 30 minut. Ostudź, a następnie zblenduj wszystkie składniki. Jeśli używasz sezamu zamiast tahini to wcześniej zmiel go z oliwą na pastę. 

 

 

4. Sałatka z brokułem i słonecznikiem

 

Składniki:

  • 1 brokuł
  • 1 pomidor
  • 1/2 szklanki kukurydzy
  • 3 łyżki pestek słonecznika
  • sól i pieprz do smaku

Sposób wykonania: Podziel brokuła na różyczki i zblanszuj. Pestki słonecznika podpraż na patelni. Pokrój pomidora. Wszystkie składniki wymieszaj i dopraw do smaku.

 

 

5. Czipsy z batatów

 

Składniki:

  • 1 batat
  • olej rzepakowy
  • przyprawa do wyboru: papryka ostra, czosnek, bazylia, imbir

Sposób wykonania: Batata dokładnie umyj pod wodą i pokrój w jak najcieńsze plastry. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 15o stopni. Chipsy ułóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i natrzyj olejem. Piecz z termoobiegiem przez około 30-40 minut. Zmniejsz temperaturę do 120 stopni po pierwszych 20 minutach pieczenia. Przyprawy wymieszaj i wsyp do woreczka. Chipsy po upieczeniu wsyp do worka z przyprawami i potrząśnij.

 

 

6. Nuggetsy z pieczarek

 

Składniki:

  • 4 duże paczki pieczarek
  • 1/2 szklanki wegańskiego parmezanu
  • 1 szklanka migdałów
  • 4 łyżki płatków drożdżowych
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • mąka z ciecierzycy lub jaglana
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka, czosnek

Sposób wykonania:

Panierka: Migdały wymieszaj z 2 łyżkami płatków drożdżowych i szczyptą soli. Wszystko razem zmiksuj do uzyskania do uzyskania okruchów. Dodaj resztę płatków drożdżowych, siemię lniane i przyprawy.

Pieczarki umyj i pokrój w duże plastry. Kilka łyżek mąki z ciecierzycy zalej wrzątkiem i wymieszaj do uzyskania kleistej konsystencji. Pieczarki najpierw zanurz w masie z ciecierzycy, a następnie w panierce. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 220 stopni, z termoobiegiem przez około 10-15 minut.

 

 

7. Wegański tatar

 

Składniki:

Tatar:

  • 5 – 6 sztuk grubych wafli ryżowych
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 100 – 150 ml wody mineralnej
  • 2 – 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 białe cebule (w tym do podania)
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki płatków drożdżowych
  • 1 łyżeczka papryki ostrej
  • sól, pieprz do smaku
  • ogórki kiszone do podania

Zamiast jajka:

  • 2 łyżki śmietanki sojowej lub majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • szczypta soli kala namak

 

Sposób wykonania: Wafle ryżowe pokrusz rękami na drobne kawałki. Koncentrat pomidorowy wymieszaj z musztardą i 100 ml wody. Cebulę posiekaj jak najdrobniej. Do pokruszonych wafli ryżowy dodaj 3/4 cebuli oraz płatki drożdżowe, a następnie wlej mieszankę z koncentratu, musztardy w wody – porządnie wymieszaj dłońmi, a wafle zaczną chłonąć płyn. W miarę potrzeby dodaj więcej wody, bądź oleju. Dopraw porządnie papryką, pieprzem oraz solą i przygotuj jajko do podania tatara. Tatara podawaj schłodzonego, z posiekanym ogórkiem kiszonym, cebulką, „jajeczną polewą” i z chlebem. 

 

 

Smacznego!

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (38 głosów, średnia: 4,66 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. agasam9  5 października 2019 08:57

    Nuggetsy z pieczarek mogą być dobre 😉

    Odpowiedz
  2. m258  15 października 2019 21:24

    spróbuję 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany