7 przepisów na wegańskie przekąski, którymi poczęstujesz swoich gości na sobotniej imprezie

Coraz więcej ludzi zostaje weganami – przede wszystkim ze względów ideologicznych, moralnych. Są też osoby, które o tym myślą, ale tak radykalna zmiana w codziennym odżywianiu przeraża je. Przeciwnicy uważają, że wegańskie potrawy są nudne i niesmaczne. A to nieprawda! Kuchnia wegańska oferuje wiele, naprawdę ciekawych przepisów.

Spis treści:

Bycie weganinem czy wegetarianinem nie jest proste. Wymaga odpowiedniej wiedzy, na temat tego, jak zastąpić produkty pochodzenia zwierzęcego, żeby dostarczyć organizmowi wystarczającej ilości składników odżywczych. Dania wegetariańskie czy wegańskie nie są takie proste.  Z całą pewnością skomponowanie odpowiedniego menu wymaga dużo wkładu, ale coraz więcej ludzi przechodzi na weganizm, i stąd coraz więcej ciekawych przepisów. My proponujemy 7 przepisów na wegańskie przekąski – koniecznie zobacz! 

7 genialnych przepisów na wegańskie przekąski

Źródło: wwwpixaby.com

7 przepisów na wegańskie przekąski, którymi poczęstujesz swoich gości na sobotniej imprezie

 

Nie masz pomysłu, co podać na spotkaniu, na którym goście są weganami? A może sama jesteś weganką i chciałabyś przygotować coś smacznego na sobotnią imprezę? W takim razie mamy dla Ciebie kilka propozycji na łatwe i smaczne przekąski.

Zobacz przepisy na przepyszne wegańskie przekąski:

 

1. Pieczony kalafior

Składniki:

  • 1 główka kalafiora
  • 1 szklanka mąki z ciecierzycy
  • 1¼ szklanki wody lub mleka roślinnego
  • 2½ łyżeczki czosnku w proszku
  • 2 łyżeczki wędzonej papryki
  • ½ łyżeczki pieprzu cayenne
  • kilka garści płatków kukurydzianych
  • sól oraz pieprz

Sposób wykonania: Obierz kalafior  z liści i ponacinaj główki na średniej wielkości kawałki. Ugotuj je na parze bądź w wodzie. Do mąki z ciecierzycy dodaj przyprawy oraz wodę i wymieszaj na gładkie ciasto. Odstaw na kilka chwil, a w międzyczasie nagrzej piekarnik do 220°C. Płatki kukurydziane przesyp do szerokiej, płaskiej miski i pognieć je na mniejsze kawałki. Kalafiory zamocz najpierw w cieście z ciecierzycy, a potem obtaczaj w płatkach kukurydzianych. Na koniec przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz średnio przez 15-20 minut. Możesz podać z ulubionym sosem.

 

2. Paszteciki z białą fasolą

 

Składniki:

  • 1 kubek białej fasoli namoczonej w wodzie przez noc
  • pęczek świeżego szpinaku
  • kilka liści kolendry
  • mała biała cebula
  • pęczek natki pietruszki
  • 3 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • opakowanie ciasta francuskiego 

Sposób wykonania: Namoczoną fasolę ugotuj do miękkości i odcedź z wody. Cebulę obierz i posiekaj. Wrzuć do rozgrzanego rondla z odrobiną oliwy. Czosnek obierz i posiekaj bardzo drobno. Dodaj do cebuli i smaż około 30 sekund. Szpinak, pietruszkę i kolendrę posiekaj i dodaj do rondla, a następnie dodaj ugotowaną fasolę. Gotuj wszystko przez chwilę, mieszając dokładnie. Posól do smaku i dodaj trochę oliwy. Całość ostudź. Następnie zmiksuj wszystko blenderem. Rozwiń ciasto francuskie i rozsmaruj nadzienie na całej jego powierzchni.Zawiń ciasto wzdłuż dłuższego i pokrój na 1 cm kawałki-ślimaki. Wyłóż blachę papierem do pieczenia i ułóż na nim ślimaki. Pamiętaj, żeby zachować odpowiednią odległość między nimi. Rozgrzej piekarnik do 170 stopni. Piecz paszteciki przez około 30 minut.

 

 

3. Hummus z pieczoną marchewką

 

  • 240 g ugotowanej ciecierzycy
  • 3 marchewki 
  • kilka łyżek tahini czyli pasty sezamowej lub kilka łyżek sezamu 
  • 40 g oliwy,
  • 40 g wody,
  • 1 ząbek czosnku,
  • sok z połowy cytryny,
  • opcjonalnie: odrobina słodyczy w formie np. syropu klonowego lub daktylowego.

Sposób wykonania: Marchewki upiecz w temperaturze 180 stopni przez 30 minut. Ostudź, a następnie zblenduj wszystkie składniki. Jeśli używasz sezamu zamiast tahini to wcześniej zmiel go z oliwą na pastę. 

 

 

4. Sałatka z brokułem i słonecznikiem

 

Składniki:

  • 1 brokuł
  • 1 pomidor
  • 1/2 szklanki kukurydzy
  • 3 łyżki pestek słonecznika
  • sól i pieprz do smaku

Sposób wykonania: Podziel brokuła na różyczki i zblanszuj. Pestki słonecznika podpraż na patelni. Pokrój pomidora. Wszystkie składniki wymieszaj i dopraw do smaku.

 

 

5. Czipsy z batatów

 

Składniki:

  • 1 batat
  • olej rzepakowy
  • przyprawa do wyboru: papryka ostra, czosnek, bazylia, imbir

Sposób wykonania: Batata dokładnie umyj pod wodą i pokrój w jak najcieńsze plastry. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 15o stopni. Chipsy ułóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i natrzyj olejem. Piecz z termoobiegiem przez około 30-40 minut. Zmniejsz temperaturę do 120 stopni po pierwszych 20 minutach pieczenia. Przyprawy wymieszaj i wsyp do woreczka. Chipsy po upieczeniu wsyp do worka z przyprawami i potrząśnij.

 

 

6. Nuggetsy z pieczarek

 

Składniki:

  • 4 duże paczki pieczarek
  • 1/2 szklanki wegańskiego parmezanu
  • 1 szklanka migdałów
  • 4 łyżki płatków drożdżowych
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • mąka z ciecierzycy lub jaglana
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka, czosnek

Sposób wykonania:

Panierka: Migdały wymieszaj z 2 łyżkami płatków drożdżowych i szczyptą soli. Wszystko razem zmiksuj do uzyskania do uzyskania okruchów. Dodaj resztę płatków drożdżowych, siemię lniane i przyprawy.

Pieczarki umyj i pokrój w duże plastry. Kilka łyżek mąki z ciecierzycy zalej wrzątkiem i wymieszaj do uzyskania kleistej konsystencji. Pieczarki najpierw zanurz w masie z ciecierzycy, a następnie w panierce. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 220 stopni, z termoobiegiem przez około 10-15 minut.

 

 

7. Wegański tatar

 

Składniki:

Tatar:

  • 5 – 6 sztuk grubych wafli ryżowych
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 100 – 150 ml wody mineralnej
  • 2 – 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 białe cebule (w tym do podania)
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki płatków drożdżowych
  • 1 łyżeczka papryki ostrej
  • sól, pieprz do smaku
  • ogórki kiszone do podania

Zamiast jajka:

  • 2 łyżki śmietanki sojowej lub majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • szczypta soli kala namak

 

Sposób wykonania: Wafle ryżowe pokrusz rękami na drobne kawałki. Koncentrat pomidorowy wymieszaj z musztardą i 100 ml wody. Cebulę posiekaj jak najdrobniej. Do pokruszonych wafli ryżowy dodaj 3/4 cebuli oraz płatki drożdżowe, a następnie wlej mieszankę z koncentratu, musztardy w wody – porządnie wymieszaj dłońmi, a wafle zaczną chłonąć płyn. W miarę potrzeby dodaj więcej wody, bądź oleju. Dopraw porządnie papryką, pieprzem oraz solą i przygotuj jajko do podania tatara. Tatara podawaj schłodzonego, z posiekanym ogórkiem kiszonym, cebulką, „jajeczną polewą” i z chlebem. 

 

 

Smacznego!

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (187 głosów, średnia: 4,40 z 5)
zapisuję głos...