Wasze przepisy: Zapiekanka z brązowego ryżu

Wasze przepisy:

Zapiekanka z brązowego ryżu

 

Składniki:

3/4 kubka brązowego ryżu

1 i ½  kubka wody

15 dag utartego niskotłuszczowego cheddaru

½ kubka posiekanej świeżej mięty

½ kubka zielonej pokrojonej cebuli

1 czerwona posiekana papryka

1 starta marchew

2 lub 3 utarte cukinie

1 kubek kukurydzy z puszki

3 jajka

½ kubka chudego jogurtu

1 łyżeczka papryki

 

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzać do temp. 180 Stopni Celsjusza. Naczynie o średnicy 23 cm posmarować oliwą. Ryż z wodą zagotować w dużym garnku, nakryć i na małym ogniu gotować 25 minut, aż ryż wchłonie wodę. Przełożyć do miski, studzić 5 minut. Dodać pozostałe składniki, prócz papryki. Ściśle ułożyć w naczyniu: posypać papryką. Piec 50 minut. Wyjąć z piekarnika i podawać po 5 minutach albo podawać na zimno. Na ciepło z dodatkiem jarzyn gotowanych na parze, na zimno z sałatą . Przybrać świeżymi ziołami.

Autorka: Pati689

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (161 głosów, średnia: 4,34 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. SzynatThe  20 września 2012 17:40

    Muszę wyprónbować, zazwyczaj uzywam bialej mąki a to jakas odmiana.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany