Zapiekane pod serem kopytka z mięsem w sosie pomidorowym

Zapiekane pod serem kopytka

Ilość porcji: 4

SKŁADNIKI na Zapiekane pod serem kopytka z mięsem w sosie pomidorowym

KOPYTKA:

  • ugotowane ziemniaki – 1 kg
  • mąka pszenna – od 150 g – 250 g
  • mąka ziemniaczana – 2 łyżki
  • jajko – 1 szt.
  • sól – 1 szczypta

SOS POMIDOROWY:

  • passata pomidorowa – 250 g
  • oliwa z oliwek – 2 łyżki
  • czosnek – 2 ząbki
  • cebula – 1 szt
  • sól, pieprz, cukier, oregano, bazylia

DODATKOWO:

  • dobrej jakości mięso mielone – 400 g
  • ser żółty Gouda Serenada – 300 g
  • masło

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :

KOPYTKA:

Ziemniaki gotujemy (musimy ugotować ich więcej, tak by po obraniu był 1 kg). Odcedzamy, studzimy, przeciskamy przez praskę. Dodajemy jajko, szczyptę soli , mąkę ziemniaczaną i połowę mąki pszennej.

Wyrabiamy ciasto, tak by odchodziło od ręki – co jakiś czas dodajemy resztę mąki pszennej. (Ilość jaką zużyjemy zależy od gatunku ziemniaków. Nie dodajmy mąki zbyt dużo, ponieważ kopytka wyjdą twarde!)

Wyrobione dzielimy na 4–5 części i tworzymy wałki, kroimy na małe kluseczki (pod skosem), wrzucamy do gotującej się, lekko osolonej wody i gotujemy 3–4 minuty od momentu wypłynięcia.

SOS POMIDOROWY:

Na oliwie szklimy posiekaną cebulę, dodajemy czosnek, przesmażamy. Wlewamy passatę, doprawiamy do smaku, gotujemy ok. 5–7 minut.

CAŁOŚĆ:

Na odrobinie masła przesmażamy mięso mielone, dodajemy przygotowany sos pomidorowy, chwilę razem dusimy.

Do naczynia żaroodpornego wkładamy porcję mięsa z sosem, przykrywamy kopytkami, posypujemy tartym serem.

Czynność powtarzamy, zapiekamy w nagrzanym do ok. 160°C piekarniku przez ok. 15 minut (aż ser się ładnie zapiecze).

Podajemy ze świeżymi ziołami!

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (276 głosów, średnia: 4,64 z 5)
zapisuję głos...