Chrupiące zapiekanki według przepisu uczestniczki MasterChefa

Sylwia Ładyga, uczestniczka V edycji Masterchefa, przedstawia przepis na proste i smaczne chrupiące zapiekanki z ciasta francuskiego z dodatkami w stylu włoskim. To idealna przekąska na Walentynki i nie tylko.

Chrupiące zapiekanki

fot. Skarby Serowara

Składniki:

  • ciasto francuskie (200 g)
  • 1 pomidor
  • pesto bazyliowe (ok. 100 g)
  • 100 g sera żółtego (np. Bursztyn firmy Skarby Serowara)
  • świeży szczypiorek
  • sól
  • pieprz
  • żółtko do posmarowania
  • świeże zioła 

Sposób przygotowania:

Z ciasta francuskiego wycinamy okręgi. Na każdy z nich nakładamy porcję pesto bazyliowego. Dodajemy starty ser oraz plaster pomidora. Smarujemy roztrzepanym żółtkiem, oprószamy solą oraz pieprzem i zapiekamy przez ok. 20 minut w temperaturze 200°C. Po upieczeniu posypujemy świeżymi ziołami.

Smacznego!

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (222 głosów, średnia: 4,59 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. Aneta  7 lutego 2018 14:01

    Ciekawy przepis 🙂

    Odpowiedz
  2. luna341  8 lutego 2018 09:22

    Proste w wykonaniu i zapewne smaczne.Mam wszystkie składniki w lodówce więc zrobię i ocenię 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany