Polenta zapiekana z serem i pomidorkami koktajlowymi

Polenta zapiekana z serem i pomidorkami koktajlowymi

fot. nadesłane MSM Mońki

Oto przepis dla  miłośników kaszki kukurydzianej

Składniki na danie: Polenta zapiekana z serem i pomidorkami koktajlowymi

1 szklanka kaszy kukurydzianej

5 szklanek wody

1 ½ łyżeczki soli

1 łyżka masła

300 g sera Gouda MSM Mońki

300 g pomidorków koktajlowych

1 mały pęczek świeżego tymianku

pieprz czarny świeżo mielony do smaku

Wykonanie:

Kaszkę kukurydzianą wsypać do zimnej, osolonej wody i często mieszając doprowadzić do wrzenia. Gotować na wolnym ogniu ok. 40 minut, nie zapominając o mieszaniu. Gdy kaszka wchłonie całą wodę i będzie już miękka dodać masło i wymieszać. Niskie naczynie do zapiekania wysmarować masłem. Wyłożyć połowę polenty i równo rozprowadzić na całej powierzchni. Na wierzch wyłożyć połowę pomidorków, połowę starkowanego na grubych oczkach sera i część poszarpanego tymianku. Doprawić świeżo zmielonym pierzem. Następnie wyłożyć pozostałą część polenty, a na polentę pomidorki, tymianek i ser żółty. Zapiec w rozgrzanym do 180oC piekarniku przez około 20 minut.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (271 głosów, średnia: 4,60 z 5)
zapisuję głos...