Dla miłośników kaszki kukurydzianej przepis na: Polenta zapiekana z serem i pomidorkami koktajlowymi
Składniki na danie: Polenta zapiekana z serem i pomidorkami koktajlowymi
- 1 szklanka kaszy kukurydzianej
- 5 szklanek wody
- 1 ½ łyżeczki soli
- 1 łyżka masła
- 300 g sera Gouda MSM Mońki
- 300 g pomidorków koktajlowych
- 1 mały pęczek świeżego tymianku
- pieprz czarny świeżo mielony do smaku
Wykonanie:
Kaszkę kukurydzianą wsypać do zimnej, osolonej wody i często mieszając doprowadzić do wrzenia. Gotować na wolnym ogniu ok. 40 minut, nie zapominając o mieszaniu. Gdy kaszka wchłonie całą wodę i będzie już miękka dodać masło i wymieszać. Niskie naczynie do zapiekania wysmarować masłem. Wyłożyć połowę polenty i równo rozprowadzić na całej powierzchni. Na wierzch wyłożyć połowę pomidorków, połowę starkowanego na grubych oczkach sera i część poszarpanego tymianku. Doprawić świeżo zmielonym pierzem. Następnie wyłożyć pozostałą część polenty, a na polentę pomidorki, tymianek i ser żółty. Zapiec w rozgrzanym do 180oC piekarniku przez około 20 minut.
Ciekawi mnie smak tej potrawy…
I mnie ciekawi – chyba wypróbuję. Trochę się obawiam, że polenta po upieczeni okaże się za sucha – ale może się mylę.
Zapisane do wypróbowania! *_*
Polenta kojarzy mi się z jakąś mamałygą ale mogę się mylić i może smakować wspaniale może wypróbuję
Wiem , że kasze są zdrowe , jednak jakoś nie potrafię się do nich przekonać . Mój mąż bardzo je lubi , ja natomiast raz na czas ewentualnie zjem jeszcze gryczaną z sosem i na tym lista się zamyka .