Dla miłośników kaszki kukurydzianej przepis na: Polenta zapiekana z serem i pomidorkami koktajlowymi

Składniki na danie: Polenta zapiekana z serem i pomidorkami koktajlowymi

  • 1 szklanka kaszy kukurydzianej
  • 5 szklanek wody
  • 1 ½ łyżeczki soli
  • 1 łyżka masła
  • 300 g sera Gouda MSM Mońki
  • 300 g pomidorków koktajlowych
  • 1 mały pęczek świeżego tymianku
  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku

Wykonanie:

Kaszkę kukurydzianą wsypać do zimnej, osolonej wody i często mieszając doprowadzić do wrzenia. Gotować na wolnym ogniu ok. 40 minut, nie zapominając o mieszaniu. Gdy kaszka wchłonie całą wodę i będzie już miękka dodać masło i wymieszać. Niskie naczynie do zapiekania wysmarować masłem. Wyłożyć połowę polenty i równo rozprowadzić na całej powierzchni. Na wierzch wyłożyć połowę pomidorków, połowę starkowanego na grubych oczkach sera i część poszarpanego tymianku. Doprawić świeżo zmielonym pierzem. Następnie wyłożyć pozostałą część polenty, a na polentę pomidorki, tymianek i ser żółty. Zapiec w rozgrzanym do 180oC piekarniku przez około 20 minut.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (252 głosów, średnia: 4,59 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. martucha180  23 sierpnia 2017 14:47

    Ciekawi mnie smak tej potrawy…

    Odpowiedz
    • justyna8  5 września 2017 10:39

      I mnie ciekawi – chyba wypróbuję. Trochę się obawiam, że polenta po upieczeni okaże się za sucha – ale może się mylę.

      Odpowiedz
  2. Aneta  8 września 2017 12:19

    Zapisane do wypróbowania! *_*

    Odpowiedz
  3. Jaworka  10 września 2017 21:31

    Polenta kojarzy mi się z jakąś mamałygą ale mogę się mylić i może smakować wspaniale może wypróbuję

    Odpowiedz
  4. efffciaa  11 października 2017 14:22

    Wiem , że kasze są zdrowe , jednak jakoś nie potrafię się do nich przekonać . Mój mąż bardzo je lubi , ja natomiast raz na czas ewentualnie zjem jeszcze gryczaną z sosem i na tym lista się zamyka .

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany