Tort z arbuza. Słodki hit na lato!
Tort z arbuza to idealny deser na lato! Słodka i lekka przekąska zamiast ciężkiego ciasta z kremem skrywa w środku niespodziankę. Jaką? Jak przygotować tort? Sprawdźcie nasz przepis!
Tort z arbuza jest szybki w przygotowaniu, nie wymaga pieczenia, składa się tylko z kilku składników, obłędnie wygląda i dobrze smakuje. A wszystko dlatego, że w środku zamiast ciasta zawiera soczysty owoc… To świetna niespodzianka zarówno dla dzieci, jak też dorosłych. Na pewno zaskoczysz nim gości! Jak go przygotować? Jaka dekoracja tortu będzie odpowiednia?

fot. pixabay.com

Arbuz – najmodniejszy owoc tego lata
Tort z arbuza dietetyczny
Lekki torcik z arbuza to świetny pomysł na wakacyjny deser i ciekawa alternatywa dla klasycznego ciasta przekładanego ciężkim kremem. Orzeźwiający smakołyk na pewno sprawdzi się podczas letnich imprez i z pewnością zaskoczy zaproszonych gości swoim niecodziennym środkiem!
Dodatkowo, deser jest znacznie mniej kaloryczny oraz zdrowszy niż tradycyjny tort! Arbuz zawiera niewiele kalorii, za to dużą ilość przeciwutleniaczy i aminokwasów. Pozytywnie wpływa na cerę oraz układ pokarmowy, wspiera pracę serca, a także uzupełnia elektrolity w organizmie.
Tort z arbuza bez pieczenia
Tort z arbuza świetnie wygląda i smakuje, fantastycznie orzeźwia oraz gasi pragnienie. Jak go zrobić? Oto podstawowy przepis! Oczywiście możesz go dowolnie zmodyfikować, w zależności od preferencji. Przykładowo, jeśli nie lubisz bitej śmietany lub chcesz by był bardziej dietetyczny: posmaruj go gęstym jogurtem.
Składniki:
1 średni arbuz, 500 ml śmietany kremówki, łyżka cukru pudru, dowolna posypka do dekoracji: owoce (np. maliny, truskawki, borówki), orzechy, wiórki kokosowe
Przygotowanie:
Krok 1: Najpierw należy schłodzić arbuza, odciąć górę i dół ostrym nożem, by powstały 2 płaskie powierzchnie. Później odciąć skórę z boków, tak, aby powstał kształt walca. Wyrównać ściany. Posiekać drobno orzechy.
Krok 2: Ubić na sztywno kremówkę, dodając pod koniec cukier puder.
Krok 3: Ręcznikiem papierowym osuszyć ściany arbuza z soku. Ubitą śmietanę nakładać łyżką na wierzch i boki arbuza, następnie równomiernie rozprowadzić. Wygładzić kremową masę i obsypać boki tortu dowolną posypką, np. posiekanymi orzechami oraz wiórkami kokosowymi.
Krok 4: Wierzch udekorować orzechami i świeżymi owocami. Podawać od razu lub wcześniej schłodzić w lodówce przez 15 minut.
Tort z arbuza: inspiracje
Oto kilka inspiracji, jak udekorować tort arbuzowy.

Nana ice cream – dietetyczny trend deserowy, który warto wypróbować w nowym roku!
Pomysł fajny, tylko w taki sposów zostają w arbuzie pestki 🙁
Ale pyszności…z pesteczkami 😉
Ładnie to wygląda ale w praktyce ciężko taki tort zjeść i się nie ubrudzić 🙂
Uwielbiam arbuza, pestki mi nie przeszkadzają akurat 🙂 Świetny pomysł na szybki i zjawiskowy poczęstunek dla gości, chętnie zrobię coś takiego latem.
Wolałabym jednak tradycyjny tort, chociaż te prezentują się pięknie 🙂 Z arbuzem za to uwielbiam sałatki inne przekąski, lubię połączenie z mango. Warto spróbować 🙂
Cuda;) Poproszę o wszystkie po kawałeczku;)
Coś nowego, ale krótka uciecha bo długo nie postoi.
świetne pomysły na torty
Super wygląda i zapewne nieziemsko smakuje.
Chętnie spróbuję.
Ciekawy pomysł, na urodziny męża zamiast tort z poczty kwiatowej, ale juz na syna zrobię taki tort z arbuza, myślę że się sprawdzi 🙂 Dzieciaki lubią ten owoc 🙂