Przepis na barszcz grzybowy

Propozycja na świąteczny barszcz grzybowy od dietetyka. Barsz przygotowany według teg przepisu możesz jeść bez obaw o świąteczne kalorie.

Propozycja na świąteczny barszcz grzybowy od dietetyka –  p. Zofii Urbańczyk z Centrum Naturhouse

barszcz-grzybowy

Składniki:

Susz grzybowy

Zakwas na żurek

Jogurt naturalny

Sól, czosnek

 

Sposób przyrządzenia:

Suszone grzyby wrzucić do wody (ok. 300 ml wody na garść grzybów). Wodę z grzybami zagotować i zostawić na kilka minut na małym ogniu. Wywar z grzybami odstawić na kilka godzin. Wyciągnąć grzyby, a wywar przelać przez gazę i zagotować w nowym naczyniu. Dolać wody jeżeli jest taka potrzeba. Zakwas na żurek dokładnie wymieszać i wlać do wywaru mieszając. Grzyby, które zostały wyjęte można pokroić w cienkie paski i wrzucić do barszczu. Barszcz posolić do smaku i doprawić jogurtem. Wrzucić ok. 5-6 ząbków czosnku i gotować ok. godzinę.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (213 głosów, średnia: 4,44 z 5)
zapisuję głos...