Przepis na barszcz grzybowy

Propozycja na świąteczny barszcz grzybowy od dietetyka –  p. Zofii Urbańczyk z Centrum Naturhouse

barszcz-grzybowy

Składniki:

Susz grzybowy

Zakwas na żurek

Jogurt naturalny

Sól, czosnek

 

Jak przyrządzić?

Suszone grzyby wrzucić do wody (ok. 300 ml wody na garść grzybów). Wodę z grzybami zagotować i zostawić na kilka minut na małym ogniu. Wywar z grzybami odstawić na kilka godzin. Wyciągnąć grzyby, a wywar przelać przez gazę i zagotować w nowym naczyniu. Dolać wody jeżeli jest taka potrzeba. Zakwas na żurek dokładnie wymieszać i wlać do wywaru mieszając. Grzyby, które zostały wyjęte można pokroić w cienkie paski i wrzucić do barszczu. Barszcz posolić do smaku i doprawić jogurtem. Wrzucić ok. 5-6 ząbków czosnku i gotować ok. godzinę.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (145 głosów, średnia: 4,49 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. Kaśka  20 października 2015 20:45

    Dla mnie to jakby żurek z grzybami :/

    Odpowiedz
  2. agata20  10 grudnia 2016 21:27

    Moja mama robi bardzo podobny tylko dodaje kaszy gryczanej. Smak wspaniały, zawsze kojarzy mi się ze świętami.

    Odpowiedz
  3. stokrotkapolna  8 kwietnia 2017 06:54

    Ciekawy przepis. ja jednak robię trochę inaczej. Ale wszystkim bardzo smakuje.No i muszęr obićbez grzybów, bo wnuczka ich nie cierpi.A wszyscy je uwielbiamy, oprócz niej.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany