Wigilijny barszcz czerwony z grzybami i suszonymi śliwkami

Wigilijny barszcz czerwony

Jeśli wiesz jesienią, gdzie na grzyby jechać – to do tego barszczu najlepsze będą suszone  na słońcu własnoręcznie zebrane grzyby.

Składniki na: Wigilijny barszcz czerwony z grzybami i suszonymi śliwkami

  • 2 kg buraków
  • 1 l wody
  • włoszczyzna
  • 1 kwaśne jabłko
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 liść laurowy
  • 4 ziarna pieprzu czarnego
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 2 łyżeczki octu
  • sól dla smaku
  • cukier
  • 4 suszone grzyby
  • 6 suszonych śliwek Bakalland
  • majeranek

Sposób przygotowania

Przygotowujemy bulion – obieramy warzywa, dodajemy suszone śliwki, obrane jabłko i namoczone wcześniej grzyby. Całość zalewamy wodą. Wywar gotujemy około godziny. Następnie odcedzamy warzywa i dobrze wyciskamy, żeby uzyskać jeszcze więcej aromatu (nie wyciskamy jabłek).

Buraki obieramy, kroimy na kawałki, wkładamy do garnka i zalewamy wcześniej przygotowanym bulionem. Do gotującego się barszczu dodajemy drobno posiekany czosnek, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek i pieprz. Gotujemy przez niecałą godzinę i pilnujemy, aby nie doprowadzić do wrzenia. Następnie doprawiamy do smaku solą, cukrem i octem. Ostudzony barszcz wstawiamy na noc do lodówki. Przed Wigilią barszcz należy odcedzić i podgrzać. Ważne, aby go nie zagotować, bo wtedy może stracić kolor.

Podawać można z krokietem albo uszkami.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (333 głosów, średnia: 4,56 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. Żanett  18 grudnia 2015 23:31

    Ze śliwkami? Chyba takiego nie lubię 🙂

    Odpowiedz
  2. Wusia  19 grudnia 2015 16:09

    To taki pospieszny przepis i trochę oszukiwany. Ja przygotowuje go na zrobionym przeze mnie wcześniej zakwasie.To jest dopiero smak barszczu!!!!.

    Odpowiedz
  3. martucha180  19 grudnia 2015 17:35

    Tylko tradycyjny! W ogóle ostatnio do każdego przepisu dodają śliwki kalifornijskie. Epidemia jakaś?

    Odpowiedz
  4. Agnieszka  19 grudnia 2015 23:44

    Uwielbiam czysty barszcz czerwony

    Odpowiedz
  5. Jaworka  20 grudnia 2015 18:47

    Ze śliwkami jeszcze nie robiłam może być nawet dobry ale nie będę eksperymentować na razie po świętach spróbuję

    Odpowiedz
  6. bbo  20 grudnia 2015 20:20

    Czerwony barszczyk po prostu MUSI być na wigilijnym stole!

    Odpowiedz
  7. lilkawodna  20 grudnia 2015 20:48

    Moja mama robi najlepszy:-)!

    Odpowiedz
  8. Aneta  21 grudnia 2015 16:03

    Ojj, nie cierpię buraków, uszka mogę wyjeść 😀

    Odpowiedz
  9. Patriszia  27 grudnia 2015 21:52

    Zdecydowanie wolę zwykły, tradycyjny barszcz, który robi moja mama 🙂

    Odpowiedz
  10. sandra  16 sierpnia 2016 15:20

    Kocham czerwony barszczyk. Nie wyobrażam sobie wigilii bez barszczu z uszkami

    Odpowiedz
  11. stokrotkapolna  19 grudnia 2016 10:02

    U nas na stole musi być barszcz z uszkami. A że wszyscy go bardzo lubią, to i w święta popijają już czysty. A barszcz świąteczny gotuję sama.Mam swoje buraczki z działki, i na wigilię z nich przygotowuje barszczyk.

    Odpowiedz
  12. AnnStyl  20 grudnia 2016 13:35

    Generalnie OK. Może być. Z jednym zasadniczym wyjątkiem. Nigdy nie dodaję octu! Tylko dodaję cytrynę, a konkretnie sok z cytryny. Muszę kiedyś spróbować dodać suszone śliwki. Suszone śliwki i rodzynki dodaję do leczo z cukinii i innych potraw. Dodają taki charakterystyczny posmaczek potrawie. Kto wie może w tym wypadku też się sprawdza?

    Odpowiedz
  13. Dariatestuje  19 lipca 2018 01:33

    Czerwony barszcz to podstawa na stole. Bez niego niema wigilii i świąt. Ja robię to jak moja mama mnie uczyła i jest najlepszy. Czerwony intensywny lekko ostry z nuta słodyczy. U mnie z apetytem znika.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany