Poradnik Makaronoholika

Gotowanie makaronu w gruncie rzeczy nie należy do najprostszych kulinarnych czynności. Ilość wody, soli czy oliwy często potrafi zgubić niedoświadczonych kucharzy. Wystarczy jednak zapamiętać kilka trików, a przygotowanie makaronu będzie proste jak bułka z masłem!

Poradnik Makaronoholika

 

1. Na głęboką wodę

Makaron lubi wodę, jednak wszystko w granicach zdrowego rozsądku. Pierwszorzędną zasadą podczas gotowania jest napełnienie garnka odpowiednią ilością wody – mianowicie na litr powinno przypadać 100 gram pasty.

2. Hartowanie tak i nie

Kolejnym ważnym elementem jest hartowanie makaronu zimnym strumieniem wody.  Czy jest to konieczne? Okazuje się, że nie zawsze. W przypadku gdy gotujemy makaron do dania z sosem, w momencie przelewania go zimną wodą spłukujemy z niego skrobię i sól, przez co sos będzie mniej spojony z naszą pastą. Jednak gdy zależy nam aby makaron był w dobrym stanie jeszcze następnego dnia, warto go zahartować.

3. Kto czyta nie błądzi

Należy dokładne przeczytać na etykiecie sposób przygotowania makaronu. „Od dłuższego czasu modne stało się gotowanie makaronu al dente. W wielu przypadkach się ono sprawdza, jednak zdarzają się makarony, które powinniśmy gotować nieco dużej. Ważną zasadą jest stosowanie się do zaleceń producenta i gotowanie go tak jak napisane jest na opakowaniu. Aczkolwiek warto co jakiś czas sprawdzać twardość makaronu, bo wiele zależy także od garnka, wody i ognia” – radzi Beata Szostak Dyrektor ds. Marketingu Makaronów Międzybrodzkich.

4. Jakość wody przede wszystkim

Kolejną ważną, a często kompletnie niezauważalną kwestią jest jakość wody. Chodzi tu przede wszystkim o wodę „twardą”, czyli tą bogatą w sole mineralne.  Wrze ona w wyższej temperaturze, przez co potrzebne jest więcej energii aby ją zagotować.

5. Z solą trzeba ostrożnie

Jeśli zależy nam na czasie, pamiętajmy aby dodać sól dopiero w momencie wrzenia wody – w przeciwnym razie, będziemy musieli czekać nieco dłużej na jej zagotowanie. Istotne jest także, żeby nie przesolić, 1 łyżka soli przypadać powinna na 1 litr wody.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (175 głosów, średnia: 4,41 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. karolla.luna  27 listopada 2012 10:54

    Zgadzam się,a najlepsza do makaronu jest sól morska gruboziarnista.

    Odpowiedz
  2. efffciaa  25 kwietnia 2016 20:50

    Dzięki waszym przepisom na dania z makaronem , których jest tutaj naprawdę mnóstwo chyba zostanę makaronoholikiem 🙂 chociaż do tej pory makaron rzadko gościł w mojej kuchni .

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany