Kremowy deser czekoladowy z tofu – bez glutenu, laktozy i drożdży!

Ten przepis świetnie nadaje się dla wszystkich amatorów słodyczy – a także dla alergików. Nie zawiera glutenu, laktozy ani drożdży, jest prosty w przygotowaniu, oryginalny i efektowny.

Ilość porcji 4. Czas przygotowania ok 80 min.

Składniki na Kremowy deser czekoladowy z tofu

  • 100 g bezglutenowych biszkoptów 3Pauly
  • 400 g tofu
  • 150 g ciemnej czekolady
  • 2-3 łyżki syropu ryżowego lub miodu
  • Chili w proszku (opcjonalnie)
  • Dowolne owoce i cynamon do dekoracji

Przygotowanie:

  1. Zblendować tofu na gładko
  2. Roztopić czekoladę w kąpieli wodnej, lekko przestudzić i delikatnie wymieszać z tofu
  3. Dodać syropu ryżowego lub miodu i doprawić odrobiną sproszkowanego chilli
  4. Ponownie wymieszać i odstawić do lodówki na ok godzinę
  5. Pokruszyć biszkopty i wyłożyć na spodzie w naczyniach deserowych
  6. Krem wyciągnąć z lodówki przełożyć do deserówek, ozdobić owocami i cynamonem

 

 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (213 głosów, średnia: 4,63 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. martucha180  21 lipca 2017 12:17

    Pycha.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany