Monodeser: czekoladowy pudding

monodeser

fot. Diamant

Zamiast ciast modne stało się ostatnio serwowanie deserów w mono-porcjach.  Deserki takie są nie tylko pyszne, ale i przepięknie wyglądają. Doskonałą propozycją będzie Czekoladowy Pudding. Oto przepis:

Czekoladowy pudding w formie monodeseru

SKŁADNIKI

Na pudding:

  • 2 opakowania budyniu czekoladowego
  • 50 g Cukru Drobnego Diamant
  • 1 litr mleka
  • kilka truskawek
  • okruchy dowolnego ciasta lub ciasteczek w ciemnym kolorze

Na lukier:

  • 100 g Cukru Pudru Diamant
  • pomarańczowy barwnik
  • woda

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. Odlej kubek mleka i wymieszaj w nim zawartość 2 opakowań budyniu oraz Cukier Drobny Diamant. Resztę mleka zagotuj w garnku i do gotującego się mleka dodaj zawartość kubka. Pogotuj jeszcze przez kilka minut cały czas mieszając. Gotowy budyń przełóż do szklanek lub miseczek i odstaw do ostudzenia.
  2. Przygotuj barwnik do lukru według przepisu z opakowania. Wymieszaj dobrze w miseczce cukier puder Diamant oraz przygotowany barwnik. W razie potrzeby dodaj odrobinę wody. Polej truskawki lukrem i odłóż delikatnie do wyschnięcia.
  3. Porcje budyniu przysyp okruchami z ciasta i ułóż na środku po jednej truskawce udającej marchewkę.
Świąteczny pudding – przepis

Świąteczny pudding – przepis

Składniki: 250 g czekolady 175 g masła 5 jajek 75 g mąki 125 g cukru pudru 20 g rodzynek bursztynowych Bakalland 20 g suszonej żurawiny Bakalland   Przygotowanie: W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę oraz masło.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (19 głosów, średnia: 4,47 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. mswitalska1985  23 stycznia 2024 22:19

    Na sam widok mam apetyt na taki deser 🤭

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany