Eksperci alarmują: Dieta bezglutenowa może szkodzić!

Dieta bezglutenowa jest bardzo silnie promowana w mediach, rośnie jej liczba zwolenników, a półki sklepowe zaczynają się uginać od bezglutenowych produktów. Niestety wokół tej diety urosło wiele szkodliwych mitów. Dieta bezglutenowa może szkodzić, nie jest dietą odchudzającą, a eliminacja glutenu może być tragiczna w skutkach! Poznaj opinię eksperta, Moniki Stromkie-Złomaniec, dietetyk z poradni Dietosfera

dieta bezglutenowa

Osoba, która nie ma wskazań do stosowania diety bezglutenowej, czyli nie ma ani celiakii, ani potwierdzonej alergii na gluten, nie powinna stosować diety bezglutenowej – mówi newsrm.tv Monika Stromkie-Złomaniec, dietetyk z poradni Dietosfera.

Nie ma dowodów na to, że dieta bezglutenowa jest dietą odpowiednią dla zdrowego człowieka i pomoże nam schudnąć. Jak mówi Monika Stromkie-Złomaniec, dieta ta, u ludzi bez celiakii lub alergii na gluten, nie ma właściwie racji bytu. Co więcej, zamiast pomóc, może zaszkodzić. Może prowadzić do niedoborów pokarmowych, co objawia się często złym samopoczuciem, a w przyszłości może prowadzić do poważniejszych chorób jak np. anemia. Badania pokazują, że gluten nie jest czynnikiem, który powoduje tycie. Zawiera on wiele substancji odżywczych, takich jak cynk czy żelazo, które potrzebne są naszemu organizmowi do sprawnego funkcjonowania. Zamiast kontaktować się ze specjalistą, niektórzy na własną rękę wykluczają wiele produktów z diety, takich jak makaron czy pieczywo i nie wiedzą czym je zastąpić. Wykluczając produkty zbożowe takie jak pszenica, żyto czy owies musimy pamiętać o tym, żeby zastąpić je naturalnymi produktami bezglutenowymi czyli kaszą gryczaną, kaszą jaglaną, ryżem czy kukurydzą.

Czym tak naprawdę jest nietolerancja glutenu? Jest to pojęcie bardzo ogólne, ponieważ może oznaczać celiakię – chorobę trzewiową, albo alergię na gluten, bądź samą pszenicę, która wykrywana jest podczas badań alergicznych u alergologa. Alergia, w przeciwieństwie do celiakii, jest schorzeniem, które często można zaleczyć, lub z niego wyrosnąć.

Źródło: Newsrm.TV

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (170 głosów, średnia: 4,48 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. martucha180  19 września 2015 12:56

    Mądrego dobrze posłuchać. A z dietami to zawsze trzeba uważać.

    Odpowiedz
  2. martus2833  19 września 2015 16:16

    Ostatnio obserwuję modę na dietę bezglutenową. Marketingowcy zacierają ręce.

    Odpowiedz
  3. Jaworka  19 września 2015 20:48

    Już tyle diet co jedna to miała być najlepsza a po jakimś czasie okazuję się być nawet szkodliwa ja myślę że trzeba zdrowo się odżywiać nie jeść w Fast Woodach więcej ruchu i będzie lepiej a te wszystkie diety cud to tylko jest wyciąganie pieniędzy od ludzi

    Odpowiedz
  4. Żanett  19 września 2015 23:21

    Nie stosuję żadnej diety, jem wszystko, na co mam ochotę. Oczywiście z umiarem 🙂

    Odpowiedz
  5. IwonaLFC  20 września 2015 15:54

    Nie stosuję tej ani innej diety. Po prostu staram się zdrowo odżywiać. teraz jest moda na to, za chwilę będzie na coś innego. Takie eksperymenty mogą odbić się negatywnie na naszym zdrowiu.

    Odpowiedz
  6. Madziulka444  20 września 2015 16:44

    I bądź tu mądrym.

    Odpowiedz
  7. Patriszia  20 września 2015 21:05

    Nigdy nie stosowałam żadnej diety i nie planuję.

    Odpowiedz
  8. lilkawodna  21 września 2015 06:17

    zawsze czułam,że ta dieta nie jest taka dobra. Gdyby gluten był taki zły dla zdrowego człowieka to nie byłoby tyle zachodu przy wprowadzaniu go do diety niemowlaka.

    Odpowiedz
  9. Aneta  21 września 2015 15:02

    Przecież teraz jest taka moda na bycie „bezglutenowym”… Nie mówię tu oczywiście o osobach, które mają zdrowotne przeciwwskazania, ale o tych, których to jest widzi mi się. A z drugiej strony – co mnie to obchodzi? Każdy robi co chce 😀

    Odpowiedz
  10. Anita  29 września 2015 20:04

    teraz to już nie wiadomo co jeść..

    Odpowiedz
  11. Melrose  26 lutego 2016 16:25

    Świetny artykuł

    Odpowiedz
  12. Hidari11  2 sierpnia 2016 22:54

    Człowiek żyje z glutenem już ogrom czasu, toteż ewolucyjnie jesteśmy przystosowani do trawienia. Przecież gluten to mieszanina białek, a te poddają się enzymom proteolitycznym tak samo jak inne białka.
    Bardzo, bardzo rzadko pojawia się nietolerancja jako wytwarzanie przeciwciał w obecności glutenu.
    Ludzie po prostu przesadzają z tym strachem przed glutenem.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany