Ciasta bez cukru – dalej słodkie, a jednak zdrowsze

Wiedza dietetyczna jest dzisiaj powszechnie dostępna i często osoby, które dbają o swoje zdrowie doskonale wiedzą, których produktów należy unikać, a których podasz należy zwiększyć w naszej diecie.

Spis treści:

Co jednak zrobić w przypadku chwili słabości, kiedy chcemy skosztować pysznego ciasta, albo innych słodyczy? W sytuacji, kiedy dbamy o zdrowie i odpowiednią dietę wydawać by się mogło, że nie możemy pozwolić sobie na tego rodzaju smakołyki. Nic jednak bardziej mylnego.

Dla kogo ciasta bez cukru?

Jeżeli z różnych przyczyn chcesz, albo też musisz ograniczyć spożycie cukru, ciasta bez cukru będą dla ciebie idealnym rozwiązaniem. Szczególnie polecane są osobom z cukrzycą, a także wszystkim dającym swoją sylwetkę lub walczącym z nadwagą. Jest również całkiem sporo grono osób, którym zwyczajnie nie służą wypieki z nadmierną ilością cukru. Bardzo często ich spożywanie kończy się niestrawnościami lub rewolucjami żołądkowymi. To również grupa osób, która może skorzystać z ciast bez cukru i się nimi zachwycić. Nie brakuje również osób, które na co dzień cukier lubią, dobrze tolerują jego większą ilość w diecie, ale jednak od czasu do czasu chciałyby spróbować czegoś innego. To właśnie dla tych otwartych osób także ciasto bez cukru może okazać się odkryciem i strzałem w dziesiątkę.

Bez cukru? Więc dlaczego słodkie?

Wybranie ciasta bez cukru nie musi oznaczać całkowitej rezygnacji ze słodkiego smaku. Doskonale udowadnia to cukiernia Niejestemzcukru.pl. Bardzo wiele przygotowywanych dziś w nowoczesnych cukierniach wypieków jest tak samo słodkich, a nierzadko jeszcze słodszych, jak ma to miejsce w przypadku wypieków cukrowych. Wynika to oczywiście z stosowania substytutów cukru takich jak chociażby erytrol, ksylitol, czy też stewia. Ich właściwe dobranie oraz skomponowanie sprawia, że nie tylko uzyskujemy przepyszny słodki smak, ale również ciasta takie mogą być spożywane przez osoby, które z jakiegoś powodu cukru unikają.

Postaw na zdrowie – wybieraj zdrowsze alternatywy również na urodziny

W naszym społeczeństwie bardzo wiele osób zdaje sobie sprawę z tego, że wpływ cukru na nasze zdrowie może być właściwie wyłącznie negatywny. Również z tego powodu bardzo często z okazji uroczystości takich jak urodziny, święta, czy też spotkania towarzyskie rezygnuje się z wypieków z tradycyjnym cukrem i wybiera alternatywne opcje. Małe dzieci z całą pewnością nie zauważą, że urodzinowy tort nie zawierał w sobie cukru, ponieważ wersje bezcukrowe są tak samo słodkie. Z naszej strony może być to jednak bardzo ciekawy, choć nieco podstępny sposób na nie przyzwyczajenie młodego organizmu do tak olbrzymich ilości cukru.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (19 głosów, średnia: 4,95 z 5)
zapisuję głos...