Domowe sorbety. Jak zrobić owocowe lody?

Sorbety są kolorowe, orzeźwiające i pyszne. Mają też znacznie mniej kalorii niż klasyczne lody. Jak je zrobić? Oto kilka przepisów!

Gotowe produkty ze sklepów oraz lodziarni często dobrze smakują, ale na ogół zawierają tylko kilka procent soku owocowego, a do tego mają w składzie wzmacniacze smaku lub dodatki poprawiające konsystencję. Tymczasem domowe sorbety są nie tylko słodkie, ale i zdrowe. Jak je zrobić? Wystarczy trochę świeżych owoców i mikser!

Domowe sorbety

pixabay.com

Jak zrobić sorbet?

Sorbet to mrożony deser, który idealnie sprawdzi się w upalne dni. Może występować jako samodzielne danie albo dodatek, np. do ciasta. Źródłem popularnego dziś deseru jest szarbat, czyli irański napój z posłodzonego soku owocowego oraz wody. Jak przygotować sorbet?

  1. Wystarczą sezonowe owoce. Ewentualnie, by wzbogacić smak można dodać świeże zioła, skórkę otartą z ekologicznych cytrusów i zdrowy słodzik – miód, stewię, melasę buraczana, syrop klonowy, kokosowy lub z agawy.  
  2. Słodkie i dojrzałe owoce najlepiej pokroić na równe kawałki i włożyć do zamrażarki na 1 h. Tuż przed miksowaniem odstawić na 2-3 minuty, by się nieco rozmroziły.
  3. Sorbet można zmiksować ręcznym blenderem albo profesjonalnym robotem kuchennym. Podczas miksowania można dodać do masy odrobinę wody, soku cytrynowego lub słodzika.
  4. Następnie zmiksowaną masę najlepiej umieścić w płaskim naczyniu i włożyć do zamrażarki na 3 h. Co 30 minut dobrze jest miksować masę – to zapobiegnie tworzeniu się kryształków lodu. Można też po prostu zmiksować zamrożoną masę tuż przed podaniem.
Domowe sorbety

pixabay.com

Domowe sorbety: przepisy

Oto kilka przepisów na smaczne i zdrowe domowe sorbetowe lody!

Sorbet truskawkowy

Składniki: 600 g dojrzałych truskawek, 350 g cukru pudru, ½ cytryny, 8 liści świeżej mięty

Przygotowanie: Przesypać cukier do garnka i dodać 450 ml wody. Podgrzać na silnym ogniu i zagotować, by osiągnąć konsystencję syropu. Ostudzić miksturę. Umyć i przygotować truskawki, wymieszać z sokiem z cytryny oraz posiekaną miętą. Umieścić masę w mikserze do lodów. Zmiksować. Włożyć do zamrażarki. Wyjmować i mieszać co 30 minut przed 3 h. Przed podaniem przełożyć sorbet na kilkadziesiąt minut do lodówki i podzielić na 8 kostek nożem zanurzonym w ciepłej wodzie. Każdą porcję ozdobić listkiem mięty.

Sorbet brzoskwiniowy

Składniki: 6-8 dojrzałych brzoskwiń, 1/2 szklanki syropu z agawy, kilka listków mięty cytrynowej, 1/2 szklanki wody

Przygotowanie: Z umytych brzoskwiń usunąć nasiona i pokroić owoce w grubą kostkę. Zamrozić na papierze do pieczenia. Zmrożone owoce zmiksować z pozostałymi składnikami na gładką masę. Sorbet przełożyć do formy i włożyć do zamrażalnika na 1 h. Podawać z listkiem świeżej mięty i malinami lub jeżynami.

Sorbet malinowy z mango

Składniki: 3 szklanki pokrojonego mango, 1 szklanka malin, 1 szklanka wody, ½ szklanki syropu z agawy, szczypta soli, 1 łyżeczka soku z limonki

Przygotowanie: Zamrozić na 5-6 h mango i maliny. Następnie wszystkie składniki zmiksować, potem ponownie włożyć do zamrażalnika na 1 h. Przed podaniem odstawić na 10 minut w temperaturze pokojowej. Porcjować, używając gorącej łyżki do nakładania lodów.

Sorbet z kiwi

Składniki: 5 owoców kiwi, 1 limonka, kilka listków mięty, 2 łyżki płynnego miodu, 50 ml wody (opcjonalnie)

Przygotowanie: Obrać i pokroić w kostkę owoce kiwi. Włożyć do zamrażalki na noc. Po wyjęciu zmiksować z pozostałymi składnikami. Dosłodzić miodem. Wstawić do zamrażalnika na 30 minut. Podawać udekorowane listkiem mięty.

Sorbet porzeczkowy

Składniki: 2 szklanki porzeczek, odrobina soku z limonki, 4-5 łyżek syropu z agawy, 1/2 szklanki wody kokosowej

Przygotowanie: Poodrywać ogonki z porzeczek, umyć i wysuszyć owoce. Następnie luźno rozrzucone na papierze wstawić do zamrażalnika na 5-6 h. Wyjąć, dodać sok z limonki, syrop, wodę i dokładnie zblendować. Sorbet przełożyć do formy i włożyć do zamrażalnika na 1 h. Podawać z listkiem świeżej mięty i świeżymi owocami.

Przepis na ciasto imbirowe z sorbetem cytrynowym z dodatkiem herbaty

Przepis na ciasto imbirowe z sorbetem cytrynowym z dodatkiem herbaty

Składniki na ciasto imbirowe z sorbetem cytrynowym z dodatkiem herbaty Ciasto: 350 g mąki pszennej tortowej 130 g cukru 80 g masła 250 ml mleka 2 jajka 3 łyżki miodu gryczanego 2 łyżeczki startego imbiru 1

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (168 głosów, średnia: 4,92 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. janka1312  28 czerwca 2018 21:05

    malinowy najlepszy 🙂

    Odpowiedz
  2. Anna Molska  1 lipca 2018 15:38

    Idealne propozycje na upalne lato 🙂

    Odpowiedz
  3. Paulina Szeszko  2 lipca 2018 08:59

    Świetny pomysł 🙂 Naturalne,zdrowe i owocowe lody domowej roboty. Sama takie robię. Nawet w zimie tylko wtedy używam jogurtów lub soków owocowych.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany