Przepis na syrop miętowy. Smaczny i orzeźwiający!

Syrop miętowy to świetny dodatek do wody z cytryną, herbaty lub drinków. Produkt ma orzeźwiający smak i przyjemny aromat. Jak go zrobić? Podpowiadamy!

Przedstawiamy przepis na syrop miętowy! Koniecznie wypróbujcie go tego lata. Syrop miętowy jest aromatyczny i smaczny. Doskonale odświeża podniebienie, orzeźwia. Idealnie gasi pragnienie! To świetny dodatek do zimnych lub ciepłych napojów, drinków, jak też deserów oraz ciast. Warto mieć go w kuchni o każdej porze roku!

Przepis na syrop miętowy

pixabay.com

DIY: Syrop z czereśni – idealny do deserów i lodów waniliowych!

DIY: Syrop z czereśni – idealny do deserów i lodów waniliowych!

Czereśnie to pyszne i bardzo zdrowe owoce, które - jak większość sezonowych smakołyków - bardzo szybko się kończą. Przedstawiamy przepis na słodki i intensywny w smaku syrop z czereśni, dzięki któremu lato zagości w Twoim domu znacznie dłużej!

Przepis na syrop miętowy: właściwości mięty

Mięta znajduje zastosowanie w kuchni i medycynie tradycyjnej. Wspomaga układ pokarmowy, łagodzi bóle menstruacyjne oraz migrenowe, działa relaksująco. Ma właściwości antyseptyczne i przeciwbólowe. Pomaga w leczeniu dolegliwości dróg oddechowych. Oczyszcza jamę ustną i sprawia, że nasz oddech staje się świeży.

W kuchni mięta sprawdza się jako ozdoba, jak i orzeźwiający składnik potraw. Świeże listki doskonale sprawdzają się w deserach czy sałatkach. Mięta świetnie gasi pragnienie, orzeźwia, dodaje świeżości.

Syrop z liści mięty: przepis

Syrop miętowy domowej roboty jest gęsty, ma ładny kolor i orzeźwiający zapach. Pasuje zarówno do zimnych (woda gazowana, lemoniada, mojito), jak też ciepłych napojów (kawa, herbata). Można go używać także do deserów i ciast (lody, naleśniki). To ceniony składnik do przyrządzania alkoholowych drinków, np. na bazie wódki, rumu lub ginu. Świetnie sprawdzi się na letnich imprezach i rodzinnych spotkaniach pod chmurką.  Oto przepis!

Składniki: 30 gałązek mięty, 50 dag cukru (lub miodu), 2 dag kwasku cytrynowego, 2 litry wody

Przygotowanie: Wodę zagotować z cukrem i kwaskiem cytrynowym. Miętę umyć, wrzucić do gorącego syropu i odstawić na 24 godziny. Wyjąć miętę, syrop przecedzić oraz zagotować. Produkt przelać do słoików lub butelek i zakręcić.

Przepis na syrop miętowy

pixabay.com

Syrop miętowy do drinków

Syrop z liści mięty świetnie sprawdza się w alkoholowych drinkach z wódką, rumem, czy ginem.  Doskonale smakuje z mojito, drikiem arbat czy margaritą miętową. Oto przepis na drink z tym produktem!

Miętowy drink z alkoholem

Składniki: 10 ml syropu miętowego, 50 ml wódki, uzup. sok jabłkowy, kostki lodu, 3-4 cząstki limonki, jabłko do dekoracji

Przygotowanie: Cząstki limonki umieścić w wysokiej szklance z kruszonym lodem. Dodać wódkę, syrop, następnie uzupełnić napój sokiem jabłkowym. Udekorować plastrem jabłka.

Syrop glukozowo-fruktozowy. Trucizna czy bezpieczny zamiennik cukru?

Syrop glukozowo-fruktozowy. Trucizna czy bezpieczny zamiennik cukru?

Syrop glukozowo-fruktozowy coraz częściej oskarżany jest o epidemię otyłości. Od kilku lat na jego temat toczy się ogólnoświatowa debata. Czym jest ta substancja, gdzie ją można znaleźć i czy faktycznie jest niezdrowa? Sprawdźcie!

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (78 głosów, średnia: 4,81 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. Wusia  3 lipca 2018 09:55

    Mięta na upał -idealna.Codziennie piję napar z mięty z cytryną , do tego trochę lodu i lepszy napój od coli, pepsi czy lemoniady.

    Odpowiedz
  2. Kamira90  3 lipca 2018 20:13

    Bardzo ciekawy przepis 🙂 a że mięty mam w ogrodzie bardzo dużo to chętnie zrobię 🙂

    Odpowiedz
  3. Jaworka  4 lipca 2018 08:11

    Uwielbiam miętę mam jej w ogrodzie sporo i taki syrop na zimę robię od dawna. Nie ma nic lepszego na upały jak napój z mięty cytryny i kostek lodu. Ostatnio zamiast cytryny do herbaty dodaję listek mięty – pycha taka herbatka, dodaję ją również do dżemu truskawkowego.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany