Syrop z mięty – przepis na domowy i zdrowy dodatek do dań i napojów
Syrop z mięty to świetny dodatek do wody z cytryną, herbaty, drinków a także dań. Produkt ma orzeźwiający smak i przyjemny aromat. Miętowy syrop nie tylko orzeźwia, ale podnosi odporność oraz walczy z problemami trawiennymi. Jak go zrobić? Wykonanie jest bardzo łatwe- oto przepis.
Spis treści:
Koniecznie wypróbujcie podczas tego lata nasz przepis na syrop z mięty o gęstej konsystencji i pięknym aromacie. Doskonale odświeża podniebienie, orzeźwia. Idealnie gasi pragnienie! To świetny dodatek do zimnych lub ciepłych napojów, drinków, jak też deserów oraz ciast. Warto mieć go w kuchni o każdej porze roku!

DIY: Syrop z czereśni – idealny do deserów i lodów waniliowych!
Właściwości mięty
Mięta znajduje zastosowanie w kuchni i medycynie tradycyjnej. Wspomaga układ pokarmowy, łagodzi bóle menstruacyjne oraz migrenowe, działa relaksująco. Ma właściwości antyseptyczne i przeciwbólowe. Pomaga w leczeniu dolegliwości dróg oddechowych. Oczyszcza jamę ustną i sprawia, że nasz oddech staje się świeży.
W kuchni mięta sprawdza się jako ozdoba, jak i orzeźwiający składnik potraw. Świeże listki doskonale sprawdzają się w deserach czy sałatkach. Mięta świetnie gasi pragnienie, orzeźwia, dodaje świeżości.
Syrop z mięty – przepis na domowy dodatek do napojów i dań
Syrop miętowy domowej roboty jest gęsty, ma ładny kolor i orzeźwiający zapach. Pasuje zarówno do zimnych (woda gazowana, lemoniada, mojito), jak też ciepłych napojów (kawa, herbata). Można go używać także do deserów i ciast (lody, naleśniki). To ceniony składnik do przyrządzania alkoholowych drinków, np. na bazie wódki, rumu lub ginu. Świetnie sprawdzi się na letnich imprezach i rodzinnych spotkaniach pod chmurką. Oto przepis!
Składniki na gęsty miętowy syrop
30 gałązek mięty, 50 dag cukru (lub miodu), 2 dag kwasku cytrynowego, 2 litry wody
Przygotowanie domowego syropu z liści mięty
Wodę zagotować z cukrem i kwaskiem cytrynowym. Miętę umyć, wrzucić do gorącego syropu i odstawić na 24 godziny. Wyjąć miętę, syrop przecedzić oraz zagotować. Produkt przelać do słoików lub butelek i zakręcić.
Syrop miętowy do drinków
Syrop z liści mięty świetnie sprawdza się w alkoholowych drinkach z wódką, rumem, czy ginem. Doskonale smakuje z mojito, drikiem arbat czy margaritą miętową. Oto przepis na drink z tym produktem!
Miętowy drink z alkoholem
Składniki: 10 ml syropu miętowego, 50 ml wódki, uzup. sok jabłkowy, kostki lodu, 3-4 cząstki limonki, jabłko do dekoracji
Przygotowanie: Cząstki limonki umieścić w wysokiej szklance z kruszonym lodem. Dodać wódkę, syrop, następnie uzupełnić napój sokiem jabłkowym. Udekorować plastrem jabłka.
Mięta na upał -idealna.Codziennie piję napar z mięty z cytryną , do tego trochę lodu i lepszy napój od coli, pepsi czy lemoniady.
Bardzo ciekawy przepis 🙂 a że mięty mam w ogrodzie bardzo dużo to chętnie zrobię 🙂
Uwielbiam miętę mam jej w ogrodzie sporo i taki syrop na zimę robię od dawna. Nie ma nic lepszego na upały jak napój z mięty cytryny i kostek lodu. Ostatnio zamiast cytryny do herbaty dodaję listek mięty – pycha taka herbatka, dodaję ją również do dżemu truskawkowego.
Latem piję taki napój z mięty i cytryny codziennie. Z chęcią zrobię taki syrop,ponieważ mam na działce bardzo dużo mięty.
robię od lat, moja rodzina go uwielbia