Syrop z pigwy – dlaczego warto go mieć w domowej apteczce?

Sposoby na przeziębienie naszych babć nierzadko potrafią pozytywnie zaskoczyć, a jednym z nich jest syrop z pigwy. Ten niezwykły owoc jest chętnie wykorzystywanym składnikiem w kuchni, a w czasie sezonu grypowego jego działanie jest nieocenione. Owoce pigwy dojrzewają właśnie teraz, więc to idealny czas, by je wykorzystać!

Spis treści:

owoc pigwy

Jak wygląda pigwa?

Syrop z pigwy jest cennym źródłem witaminy C, więc w sezonie jesienno-zimowym, kiedy o zachorowanie nietrudno będzie doskonale wspomagać organizm do walki z chorobą. Pigwa pospolita to roślina wieloletnia z rodziny różowatych. Pochodzi z południowo-zachodniej Azji i południowo-wschodniej Arabii. W Europie jest często uprawiana na działkach oraz w przydomowych ogródkach. Owoce tej wyjątkowej rośliny dojrzewają w październiku i przypominają nieco wydłużone jabłko o żółtym zabarwieniu. Jego miąższ jest dość twardy i aromatyczny, a nasiona są czerwono-brązowe.

owoce na syrop z pigwy

Jakie działanie ma syrop z pigwy?

Z pigwy przygotowuje się często konfitury, dżemy czy soki. Jednak to przyrządzenie z owocu syropu sprawi, że będziemy mieć większe pole do popisu w kwestii dodawania go do rozmaitych potraw. Dłuższy będzie też jego termin przydatności do spożycia. Pigwa jest istną skarbnicą składników odżywczych. Owoc jest bogatym źródłem witamin C, więc wspomaga organizm do walki z chorobami nie tylko tych o podłożu wirusowym, ale także bakteryjnym czy grzybiczym. Do tego w pigwie można znaleźć także kwas foliowy, potas, miedź, żelazo czy magnez. Działanie antyoksydacyjne gwarantuje zaś obecność w niej pektyn. To właśnie one dobroczynnie działają na florę jelitową niczym naturalny probiotyk. Ponadto w owocu pigwy jest także obecna witamina A, B2 i B6, a także polifenole i flawonoidy. Jeśli chodzi o stosowanie syropu z pigwy rekomenduje się spożywanie go dwa razy dziennie po ok. 25ml. Można go dodawać do herbaty, wypieków czy nawet deserów dla dzieci.

dżem z pigwy

Syrop z pigwy na zimę – przepis na wspomaganie odporności

Syrop z pigwy będzie działać wspomagająco podczas walki z przeziębieniem, stanem zapalnym, a nawet uporczywym kaszlem wywołanym infekcją górnych dróg oddechowych. Przepis na jego przygotowanie jest bardzo prosty:

Składniki:

– 1 kg owoców pigwy

–  1 kg cukru

– 2 cytryny

– duży szklany słoik np. 2 litrowy

Przygotowanie:

  1. Owoce obierz ze skórki, usuń gniazdka nasienne i pigwę pokrój w kostkę.
  2. Umieść owoce na dnie słoika i posyp je cukrem w proporcji 1:1.
  3. Dodaj sok z połówki cytryny.
  4. Postępuj tak aż do wypełnienia całego słoika, układając warstwowo owoce, cukier i dodając sok z cytryny.
  5. Zakręć nakrętkę i odstaw słoik na ok. 2-3 dni aż zacznie puszczać sok.
  6. Co jakiś czas możesz nieco wstrząsnąć słoikiem, aby składniki dobrze się wymieszały.
  7. Po upływie 3 dni syrop jest gotowy, więc można go przelać do mniejszych wyparzonych słoiczków.

Przygotowany syrop z pigwy można przechowywać w lodówce nawet do 2 tygodni.

Alternatywa dla syropu z pigwy – herbata z owocu

Nie bez powodu pigwa nazywana jest często „polską cytryną”. Jej kwaskowy, nieco cierpki smak z lekką nutą kwiatową sprawia, że pełni idealnie rolę jej zamiennika przez co świetnie nadaje się do herbaty. Owoc można pociąć na małe kawałeczki lub użyć samego wyciśniętego wcześniej soku. Ważne, aby temperatura napoju nie była za wysoka, bo w przeciwnym razie gorący płyn zniszczy zwarte w pigwie wartościowe składniki. Pigwa z miodem na zimę i jesień to idealny i przede wszystkim naturalny środek to pokonania przeziębienia. Taki rozgrzewający i pełen witamin napój wypijany codziennie skutecznie podniesie odporność, a jego słodki smak powinien przypaść do gustu nawet najmłodszym.

wlewanie miodu do miski

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (33 głosów, średnia: 5,00 z 5)
zapisuję głos...