Domowa lemoniada – hit na lato! 7 pomysłów jak zrobić domową lemoniadę
Domowa lemoniada to najlepszy i zdrowy napój na upały. Dawniej była ona nazywana „perskim sorbetem” i podobno stosowano ją jako domowe lekarstwo. Nic dziwnego, bo ten napój nie tylko świetnie smakuje, orzeźwia, ale jest też bombą witamin oraz mikroelementów! Oto kilka przepisów na zdrową lemoniadę, którą przyrządzisz w domu!
Spis treści:
Domowa lemoniada: 7 przepisów na smaczne i orzeźwiające napoje
Domowa lemoniada jest tania i niezwykle prosta w przygotowaniu. Wystarczy woda, cytryna oraz cukier! Przepis warto jednak zmodyfikować, tak by stworzyć idealny napój dla siebie. Jeśli nie lubisz cukru – dodaj miód lub syrop klonowy, mięty – melisę albo rozmaryn, a jeśli znudziły Ci się cytrusy – zamień je na rabarbar, arbuza lub mango! Oto kilka przepisów na pyszne lemoniady!
Nic tak nie gasi pragnienia, jak dobrze schłodzona domowa lemoniada, której smak to naprawdę czysta przyjemność! Taka lemoniada to idealny napój na upalne dni. Przy okazji towarzyskich spotkań czy rodzinnych obiadów może być świetną alternatywą dla alkoholowych drinków – orzeźwia, relaksuje i doskonale smakuje. Zobacz także inne pomysły na zdrowe domowe napoje:
1. Klasyczna lemoniada z cytryny
Składniki: 2 cytryny, 1/5 l wody mineralnej, 4 łyżki cukru, kilka listków mięty, lód
Przygotowanie: Wodę posłodzić, dodać do niej sok z jednej cytryny. Całość przelać do dzbanka. Dodać listki mięty oraz lód. Drugą cytrynę dokładnie umyć, pokroić w plasterki, a następnie dodać do dzbanka.
2. Lemoniada brazylijska
Składniki: 2 limonki, 3 łyżki słodzonego mleka skondensowanego, 1 l wody mineralnej, ½ szklanki cukru
Przygotowanie: Umyć limonki i pokroić je na ćwiartki. Włożyć owoce do blendera. Dodać cukier, mleko, wodę i lód. Zmiksować. Przecedzić przez gęste sitko. Dodać lód, podawać lemoniadę brazylijską udekorowaną listkiem mięty.
3. Lemoniada z miodem
Składniki: 2 cytryny, 5 łyżek miodu, 1/5 l wody mineralnej gazowanej, lód, mięta
Przygotowanie: Z cytryn wycisnąć sok. Wodę posłodzić miodem, dodać do niej sok, lód i miętę. Wymieszać.
4. Lemoniada z limonki
Składniki: 2 limonki, 4 łyżki cukru, ½ litra niegazowanej wody mineralnej, lód, mięta
Przygotowanie: Miętę utrzeć z 1 łyżką cukru. Z 1 limonki wycisną sok, 2 pokroić na plastry. W wodzie rozpuścić pozostałe 3 łyżki cukru, dodać roztartą miętę, sok i plasterki limonki. Całość wymieszać. Dodać lód.
5. Lemoniada pomarańczowo-tymiankowa
Składniki: 1 szklanka świeżego soku z pomarańczy, 1 pomarańcza pokrojona w plasterki, ½ szklanki miodu, woda mineralna, 2 gałązki tymianku, lód
Przygotowanie: Wodę posłodzić miodem, dodać do niej sok, pomarańczę w plastrach, lód i tymianek. Wymieszać.
6. Lemoniada malinowa
Składniki: 1 szklanka świeżego soku z cytryny, 1 szklanka malin, ½ szklanki cukru, woda
Przygotowanie: Do naczynia wrzucić maliny. Rozgnieść je widelcem. Zalać klasyczną lemoniadą. Wstawić na 20 minut do lodówki.
7. Lemoniada ananasowo-imbirowa
Składniki: 1 łyżka świeżego soku z cytryny, 2 szklanki pokrojonego w kostkę ananasa, 2 gałązki rozmarynu, 3 łyżki posiekanego imbiru, 4 łyżki syropu z agawy, ½ szklanki mineralnej wody
Przygotowanie: Włożyć do garnka ananas, rozmaryn i imbir. Wlać wodę, syrop z agawy oraz sok z cytryny. Przykryć i doprowadzić do września. Zmniejszyć ogień do minimum, gotować bez przykrywki przez 5 minut, mieszając. Zdjąć garnek z ognia, odstawić do ostygnięcia. Co jakiś czas mieszać. Z ostudzonego napoju wyjąć rozmaryn, wlać substancję do blendera. Zmiksować. Substancję przecedzić przez sito. Syrop wlewać do ¼ szklanki, zalewać wodą. Udekorować gałązką rozmarynu i kostkami lodu.
Lubicie domową lemoniadę? Jaką wersję najbardziej?