Pieczeń rzymska z serkiem pleśniowym

Receptura na Pieczeń rzymska z serkiem pleśniowym autorstwa Piotra Murawskiego, szefa kuchni Knorr

Pieczeń rzymska z serkiem pleśniowym

ilość porcji: 3-5
czas przygotowania: 1h

Składniki:

700 g mięsa mielonego (najlepsze będzie wołowo-wieprzowe)
6 jaj
Przyprawa Uniwersalna Delikat Knorr
natka pietruszki (kilka gałązek)
1/2 szklanki mleka
300 mililitrów wody
15 dag sera gorgonzola
1 sucha bułka

Przygotowanie:

1. Cztery jaja ugotuj na twardo. Namocz bułkę w mleku.

2. W pozostałych dwóch jajkach oddziel białka od żółtek. Białka ubij.

3. Ostudzone jajka obierz ze skorupek.

4. Przygotuj mięso, wyrabiając je wraz z żółtkami, pianą, wyciśniętą i rozdrobnioną bułką, natką pietruszki i przyprawą Knorr do smaku. Bardzo ważne jest, aby masę dokładnie wymieszać.

5. W brytfance do pieczenia ułóż warstwę mięsa. Następnie ułóż jajka i kawałki sera pleśniowego, przykryj resztą mięsa.

Rada: Dodanie sera pleśniowego do pieczeni rzymskiej sprawia, że potrawa będzie bardziej wyrafinowana, o nieco orzechowym smaku.

6. Całość piecz niecałą godzinę w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (143 głosów, średnia: 4,52 z 5)
zapisuję głos...