Najpopularniejsze gatunki serów

Są dodatkiem do wielu potraw (zwłaszcza pizzy!), a dzięki obróbce cieplnej rozpływają się w ustach. Mowa oczywiście o serach, których gatunków i rodzajów na rodzimym rynku występuje sporo i nie są to wyłącznie sery białe czy żółte. Produkty te wyróżnia się m.in. ze względu na surowiec czy sposób produkcji, ale to tylko jeden z licznych podziałów.

Historia sera

Szacuje się, że pierwszy produkt tego typu powstał już ok. 7,5 tys. lat temu! Do Włoch i Francji dotarł ok. 2 tys. lat p.n.e. i to tak naprawdę dopiero tutaj zaczął być popularny. Najstarsze sery, które znane są już współcześnie, zaczęto jednak wytwarzać ok. XIV w. i czynność tę głównie wykonywali mnisi. Pierwsza produkcja przemysłowa ruszyła z kolei w 1815 roku i do dziś w kwestii receptury oraz przyrządzania wiele się zmieniło. W samej Francji występuje ok. 246 rodzajów tego przysmaku, natomiast na świecie jest ich ok. 4 tys.! Z kolei Polska może poszczycić się produkcją aż 90 gatunków. Oczywiście sery różnią się od siebie w zależności od regionu, w jakim zostały wyprodukowane, a w krajach, gdzie są częstym dodatkiem, jest ich na tyle dużo, że trudno byłoby je wszystkie sklasyfikować. Stąd oficjalnie stosuje się kilka podziałów.

Na jakie rodzaje dzielą się sery?

Ten mleczny przysmak można podzielić według kilku kategorii:

  • ze względu na pochodzenie mleka: ser krowi, kozi, owczy,
  • ze względu na proces produkcji:

podpuszczkowe – za powstawanie skrzepu odpowiedzialna jest tu podpuszczka, są to jedne z najpopularniejszych serów w kraju,

kwasowe – główny proces opiera się na działaniu bakterii kwasu mlekowego, dzięki któremu powstaje skrzep. Wśród najbardziej znanych gatunków tej odmiany wymienić można twaróg.

kwasowo podpuszczkowe – skrzep otrzymuje się tak jak w zwykłych serach kwasowych, ale dodaje się do niego nieco podpuszczki,

zwarowe – podgrzana serwatka będąca pozostałością po produkcji tworzy tzw. zwar i w ten sposób otrzymuje się ten rodzaj.

  • ze względu na teksturę: twarde, miękkie, świeże, pleśniowe czy półtwarde.

Wybrane gatunki serów

W Polsce występuje kilka typowo regionalnych odmian, a wśród tych najbardziej kojarzonych da się wyróżnić oscypek czy bryndzę. Jednak wiele serów w kraju, które stosuje się na co dzień, pochodzi z Włoch czy Francji. Oto najpopularniejsze:

  1. Gorgonzola – ser pleśniowy, miękki i o delikatnej konsystencji. Środek przysmaku jest kremowego koloru, a przecinają go niebieskozielone żyłki. W smaku jest łagodny i nie czuć w nim aż tyle soli.
  2. Mozzarella – tworzy się go z mleka bawolic lub krów, najczęściej ma kształt większej kuli lub mniejszych kuleczek. Należy przechowywać go w serwatce, aby utrzymywał swój smak. Delikatny i łagodny w smaku. Doskonale sprawdza się na pizzę i często stosuje się go w lokalach np. takich jak restauracja włoska.
  3. Cheddar – odmiana angielska, długo dojrzewająca. Ten gatunek charakteryzuje się ładnym, pomarańczowym kolorem i najczęściej kojarzony jest jako dodatek do burgerów. Wytwarza się go z mleka krowiego i ma lekko kwaskowy smak.
  4. Gouda – ser żółty, również produkowany z mleka krowiego, ale mający niewielką liczbę oczek, które powstają w trakcie jego wytwarzania. Kraj pochodzenia to Holandia, a sama konsystencja jest dość twarda. Gouda intensywnie pachnie i ma delikatny śmietankowy smak.

O czym warto pamiętać przed zakupem sera? Należy dokładnie czytać ich składy (te z dodatkiem oleju to niestety nie sery!) oraz wybierać ze sprawdzonych źródeł. Zawsze można też pokusić się o produkcje tego przysmaku samemu!

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (133 głosów, średnia: 4,30 z 5)
zapisuję głos...