Jajka faszerowane z pieczarkami i pieprzem cayenne

Poniższy przepis to doskonały pomysł na danie wielkanocne w wersji dietetycznej. Postaw je na stole razem z dietetycznym mazurkiem wielkanocnym i lekkostrawnym żurkiem. To przepis  na Wielkanoc, który warto zapamiętać na dłużej.

jajka faszerowane pieczarkami

Przepisy na wielkanocny żurek

SKŁADNIKI na danie: Jajka faszerowane pieczarkami z pieprzem cayenne

  • jaja na twardo, 4 szt.
  • pieczarki, 2 średnie
  • świeży szczypiorek, 2 łyżeczki
  • sałata zielona, 4 liście
  • jogurt naturalny, 4 łyżki
  • pieprz cayenne, 1 g
  • natka pietruszki
  • rzeżucha

WYKONANIE:

  1. Ugotowane jaja na twardo kroimy na połówki, następnie wydrążamy żółtka, które umieszczamy w miseczce.
  2. Do żółtek dodajemy starte na wiórki pieczarki, ugotowane wcześniej na parze.
  3. Po rozmieszaniu dodajemy 2 łyżki posiekanego szczypiorku oraz 4 łyżki jogurtu naturalnego.
  4. Doprawiamy pieprzem cayenne.
  5. Wszystko mieszamy, uzyskując jednolitą masę i uzupełniamy puste połówki białek.
  6. Wykładamy na liście sałaty i ozdabiamy natką pietruszki oraz rzeżuchą.

 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (158 głosów, średnia: 4,44 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. K.M.Mia  16 października 2019 11:21

    Często robię jajka faszerowane właśnie z pieczarkami. Kiedyś robiłam je tylko na Wielkanoc, teraz nawet bez okazji.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany