Naleśniki gruszkowo-żurawinowe (przepis)
Czas przygotowania: ok. 30 minut + 30 minut na wyrośnięcie ciasta
Składniki na 4 porcje:
Ciasto naleśnikowe:
- 25 g masła
- 60 g mąki
- 1 szczypta soli
- 1 łyżka stołowa cukru
- 125 ml mleka
- 2 Jaja
- Olej do smażenia
Kompot gruszkowy:
- 500 g gruszek (np. anjou)
- Odrobina białego wina (lub soku jabłkowego)
- 1 kawałek imbiru (wielkości orzecha włoskiego)
- 1 laska wanilii
- 1 łyżka stołowa płynnego miodu
- 80 g całych suszonych owoców żurawiny amerykańskiej
- 2-3 łyżki stołowe soku z żurawiny (100% prawdziwego soku z żurawiny)
Masa orzechowa:
- 80 g orzechów włoskich
- Sok z 1/2-1 pomarańczy
- 2 łyżki stołowe cukru trzcinowego
Do dekoracji:
- Listki mięty
- Cukier puder do posypania
Przygotowanie:
- Roztopić masło. Mąkę, sól i cukier wrzucić do jednej miski, wymieszać razem z mlekiem i jajami a na koniec dodać roztopione masło. Ciasto pozostawić na 30 minut do wyrośnięcia.
- Gruszki poćwiartować i obrać w razie potrzeby. Następnie pokroić na kawałki i usunąć z nich nasiona. Włożyć do garnka z winem, obrać imbir i zetrzeć do tego. Przeciąć wzdłuż laskę wanilii i wyskrobać miąższ, a następnie dodać laskę i miąższ do reszty. Gruszki dusić pod przykryciem ok. 5 minut tak, żeby nie były zbyt miękkie. Wymieszać wszystko razem z miodem i żurawiną amerykańską. Dodać do smaku soku z żurawiny amerykańskiej.
- Orzechy zmielić drobno w maszynce elektrycznej. Mieszać z sokiem z pomarańczy i cukrem trzcinowym, aż do uzyskania gładkiej masy.
- Na lekko rozgrzanym oleju smażyć naleśniki aż do momentu, gdy nabiorą złoto-brązowy odcień. Następnie usmażone naleśniki posmarować masą orzechową i złożyć w trójkąt. Gotowe naleśniki polać kompotem z gruszek (wyjąć laski wanilii) i wedle uznania przybrać listkami mięty oraz posypać cukrem pudrem.
Rada: Można podawać z lodami waniliowymi
Wartość odżywcza jednej porcji:
Wartość energetyczna: 500 kcal / 2094 kJ
Białko: 9,4 g
Tłuszcz: 24,9 g
Węglowodany: 62 g